Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Απόκριες στον Δήμο Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία



Μια σειρά από εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του εορτασμού της αποκριάς σε όλο το Δήμο Πύλου – Νέστορος.
Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου, Πολιτιστικούς συλλόγους και επαγγελματίες που έχουν ως στόχο τη διατήρηση της παράδοσης, την αναβίωση των εθίμων και τη δημιουργία εορταστικού κλίματος σε όλο το Δήμο.
Αναλυτικότερα οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι :
Το Σάββατο 25/2 στις 18:00 ανοικτό party και ροκ συναυλία από τη μπάντα του ωδείου της Πύλου στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων.
Την Κυριακή 26/2 :
12:00 εκδηλώσεις καρναβαλιού στη Χώρα
13:00 εκδηλώσεις καρναβαλιού στην Πύλο
16:00 εκδηλώσεις καρναβαλιού στην Κορώνη   
18:00 εκδηλώσεις με θέμα «Τα προικιά του Κουτρούλη» στο δρόμο της  αγοράς της Μεθώνης.
20:00 Σατιρικό θεατρικό δρώμενο, Αποκριάτικη εκδήλωση με   παραδοσιακά τραγούδια και Εκδήλωση με θέμα «Το κάψιμο του  Καρνάβαλου» στην Πλατεία του Βλαχόπουλου
Την Καθαρή Δευτέρα 27/2
11:00 εορτασμός με κούλουμα και χορούς στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο
11:00  εορτασμός με κούλουμα στο Δημοτικό σχολείο της Τ.Κ. Μεταμόρφωσης
11:00 εορτασμός με κούλουμα στην Πλατεία του Βλαχόπουλου
12:00 εορτασμός με κούλουμα στην Πλατεία της Χώρας
13:00 εκδήλωση με θέμα «Ο γάμος του Κουτρούλη» στη Μεθώνη.

Ιδρύεται Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Αμύνταιο



Η μεγάλη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας δημιουργεί την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη. Οι πολίτες, πολλές επιχειρήσεις και κοινωνικοί φορείς έχουν δείξει την ευαισθησία τους απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που ξεκίνησαν να εμφανίζονται λόγω της οικονομικής κρίσης και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αμυνταίου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ιδρύσει κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή είναι «υπηρεσία ειδών πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων, προερχόμενων από δωρεές και χορηγίες».

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς δεν είναι ολοκληρωμένο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των κοινωνικών παντοπωλείων, αλλά οι εξελίξεις στην κοινωνία είναι ραγδαίες και απαιτείται άμεση αντίδραση για την ανάσχεση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία.


Στις 29/2 στο Βελλίδειο η επίσημη ίδρυση του ΠΑΤΡΙ.Δ.Α



Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης προσκαλεί στην ομιλία του στρατηγικού συμβούλου Νίκου Λυγερού με θέμα «Ένα όραμα, μία λύση: ΑΟΖ» στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 18.30.

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση ο Π. Ψωμιάδης θα ανακοινώσει επισήμως την ίδρυση του φορέα «Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.»


Κούλουμα στο Ηράκλειο Αττικής



Στον Πράσινο Λόφο, θα γιορτάσει και φέτος τα Κούλουμα ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, από τις 11 το πρωί, με παιδικά προγράμματα,μπαλονοκατασκευές, τσουλήθρες, παραδοσιακές εκδηλώσεις, το χορευτικό συγκρότημα «Ειρήνη», το «Γαϊτανάκι», παραδοσιουκούς μεζέδες, εδέσματα και πολύ κρασί.
Η είσοδος είναι δωρεάν και το κόστος της εκδήλωσης καλύπτεται αποκλειστικά από χορηγίες, όπως υπογραμμίζει ο δήμος σε ανακοίνωσή του.

Καρναβάλι Γυναικών Άρτας



Με το καθιερωμένο Καρναβάλι Γυναικών Άρτας - Παρέλαση με άρματα και καρναβαλιστές άρχισαν σήμερα στο Δήμο Αρταίων οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Το Σάββατο 25-02-2012 θα προσφέρονται στους δημότες και στους επισκέπτες σουβλάκια και κρασί, στην πλατεία Μονοπωλίου και στην πλατεία Κιλκίς (σε περίπτωση βροχής υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά στο πρώην «Βυζάντιο»).
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου γαϊτανάκι στην Τοπική Κοινότητα Κωστακιών και Καρναβάλι στην  Τοπική Κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνα. 
Την Καθαρά Δευτέρα 27 - 02 - 2012 θα γιορταστούν τα Κούλουμα στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας με παραδοσιακά εδέσματα (λαγάνα, φασολάδα, χαλβάς, ελιές, τουρσί), κρασί και μουσική.
Επίσης, Κούλουμα θα γίνουν στις Τοπικές Κοινότητες : Ανέζας, Βίγλας, Δαφνωτής, Καλοβάτου, Καμπής, Κορφοβουνίου, Πολυδρόσου, Ψαθοτοπίου και στον οικισμό Μύτικα Ανέζας.
Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και πνευματικά κέντρα του δήμου, και είναι δωρεάν για όλους.

Ναύπλιο: Hμερίδα θέμα «Το πρόβλημα των ναρκωτικών και η αντιμετώπισή του σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης»


Στην αίθουσα της πρώτης βουλής των Ελλήνων στο Ναύπλιο διοργανώθηκε ημερίδα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου με θέμα: «Το πρόβλημα των ναρκωτικών και η αντιμετώπισή του σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».
Η κήρυξη των εργασιών της ημερίδας έγινε  από τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου και Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, παρουσία του θεοφιλέστατου Επισκόπου Επιδαύρου κ Καλλινίκου ,του Γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης  Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου ,Τάσου  Αποστολόπουλου , του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του αντιπεριφεριάρχης Αργολίδος Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, του δήμαρχου Ναυπλίου Π. Αναγνωσταρά , του δήμαρχου Κορίνθου Αλέξανδρου Πνευματικού,του δημάρχου Άργους Δ. Καμπόσου ,του δήμαρχου Τριπόλεως Ιωάννη Σμυρνιώτη , του δημάρχου Επιδαύρου Κ. Γκάτζιου και του δημάρχου Ερμιονίδος Δ. Καμιζή, καθώς και πολλών άλλων προσώπων από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πελοποννήσου. Να σημειωθεί πως κατά την εκδήλωση μέλη του ΠΑΜΕ Αργολίδας διαδήλωναν έξω από τον χώρο του βουλευτικού με διάφορα συνθήματα .
photo BOUGIOTIS

Γύθειο : Καρναβαλικές εκδηλώσεις 2012


Από το Δήμο Ανατολικής Μάνης ενημερωνόμαστε για το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Γύθειο. 
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Περιοχές εκδηλώσεων:  Ηρώο – Πάνω δρόμος - Παραλία – Κεντρική Πλατεία
Έναρξη: 14.30 και για 7 ώρες
Ώρα 14.30 Ηρώο Γυθείου
Παρουσίαση λάτιν χορών από το γυμναστικό σύλλογο «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ»
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ κατασκευής μάσκας και Face Painting
Ώρα 16:30 Η πομπή του Διονύσου από τον πάνω δρόμο μέχρι την κεντρική πλατεία
Συγκεκριμένα τα δρώμενα και τα χορικά είναι ο χορός των Μυστών  του Βάκχου Διονύσου από την κωμωδία του Αριστοφάνη Βάτραχοι. Την πομπή ακολουθούν και παρελαύνουν ομάδες πολιτιστικών συλλόγων ,σωματείων, σχολείων.
Ώρα 17:00 Κυνήγι θησαυρού
Αναζητώντας τα σύμβολα του Διονύσου με την συμμετοχή μαθητών των σχολείων το Γυθείου που συμμετέχουν σε τρεις ομάδες των 15 ατόμων . Κάθε ομάδα ξεχωρίζει από τα χρώματα της ενδυμασίας και του προσώπου. Τα παιδιά αναζητούν στο τμήμα του πάνω δρόμου από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι το  ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ τα κρυμμένα σύμβολα του Διονύσου (μάσκα, κύπελο, στεφάνι, καλάθι με σταφύλια, σκήπτρο, μανδύα, 7 νταμιτζάνες με κρασί)
Ώρα 17:10
Παρουσίαση χορευτικών δρώμενων με παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς (Γαϊτανάκι , ο Γάμος της Μαριώς, Πως το τρίβουν το πιπέρι κλπ.
Παρουσίαση Latin χορών.
Ώρα 18:00
Συγκέντρωση όλων των συμβόλων του Διονύσου που έχουν βρει οι ομάδες στην κεντρική πλατεία
Άναμμα της φωτιάς  – Χοροί από τους μαθητές
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με δρώμενα σ’ όλο το μήκος της παραλίας από την κεντρική πλατεία μέχρι το ηρώο.
PLITS PLATS Διασκεδαστική παρέλαση με ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις.
ΛΕΥΚΟ ΟΝΕΙΡΟ Ονειρική παρέλαση με λεύκα κοστούμια .
U.F.SHΟW Εντυπωσιακή παράσταση με ξυλοπόδαρα στο χώρο της πλατείας .
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με προσφορά παραδοσιακών  εδεσμάτων  (χόντρου με λείο και κρασί) και χορευτικής μουσικής από ζωντανή ορχήστρα. 

Απόκριες στην Επίδαυρο - Πρόγραμμα



ΣΑΒΒΑΤΟ 25/2/12. 11:00 π.μ  Παιδικό κυνήγι θησαυρού με απίστευτα αστείες δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους ηλικίας 6-12 ετων.
 13:00 μ.μ Κυνήγι χαμένου θησαυρού για παιδιά άνω των 13 με αυξημένες απαιτήσεις για όποιον νομίζει οτι έχει το μυαλό και τα πόδια!! Σταθμοί σε αυτό το ταξίδι είναι οι γρίφοι, η ευστροφία, οι γνώσεις και άλλοτε η ταχύτητα. Η κάθε ομάδα προσπαθεί να βρει απαντήσεις, αντικείμενα, να οδηγηθεί στα σωστά σημεία και να πάρει την απαραίτητη σφραγίδα επίλυσης του γρίφου. 
 21:00 μ.μ Ο ετήσιος ξέφρενος αποκριάτικος χορός του πολιτιστικού συλλόγου στη ταβέρνα ΄΄Παράξενος" όπου θα βραβευτούν και οι νικητές του κυνηγιού.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ. 13:00 μ.μ     Μαζευόμαστε στην ταβέρνα'' Περιβόλι'' μασκαρεμένοι  και στην πορεία γινόμαστε μία τεράστια παρέα που καταλήγουμε στο λιμάνι για να κάψουμε τον Καρνάβαλο. Ακολουθεί χορός και ξεφάντωμα ενώ παράλληλα κλόουν, ξυλοπόδαροι και μάγοι θα διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους.
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ. 12:00 μ.μ     Κούλουμα στο “ νησάκι ”.
 Ελάτε να υποδεχτούμε τη Σαρακοστή,να γράψουμε όλοι μαζί τον επίλογο των βακχικών εορτών της αποκριάς, να πετάξουμε χαρταετό μακριά από κάθε έγνοια του χειμώνα και να καλωσορίσουμε την άνοιξη.
Συντροφιά των μικρών μας φίλων, κλόουν, ξυλοπόδαροι και μάγοι !

Δίκτυο wi-fi σε αμαξοστοιχίες της θα εγκαταστήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ



Τη δυνατότητα να ελέγχουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, μέσω των smartphones κινητών τους ή των υπολογιστών τους, μέσω δικτύου wi-fi, θα έχουν σύντομα οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών 50/59 και 51/58 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πραγματοποιούν το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Ήδη, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες των συγκεκριμένων αμαξοστοιχιών έχουν βελτιωμένη επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στο Internet με smartphones ή usb sticks, μετά την εγκατάσταση συστήματος βελτίωσης του σήματος, σε συνεργασία με τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, VODAFONE και WIND.
Το σύστημα αυτό λειτουργεί μέσω της τεχνολογίας ψηφιακής αναμετάδοσης και έχει πραγματοποιηθεί στα βαγόνια Α' και Β' θέσης και εστιατορίου. Σχετικές ενδείξεις ενημερώνουν τους επιβάτες στα βαγόνια, όπου έχει υλοποιηθεί η βελτίωση σήματος.

Πηγή : kathimerini (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μεσσηνιακές εφημερίδες σήμερα...



Πάρτυ μασκέ για τη Δημοτική Ραδιοφωνία και τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης


Ένα πάρτυ μασκέ έχουν ετοιμάσει, από κοινού, οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91.5 και της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης, για την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012, στο olivegreen στις 21.00.
Τιμή εισόδου με ποτό 7 ευρώ.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά μουσικών οργάνων για τη Σχολή Μαθητείας της Φιλαρμονικής.

Το Καρναβάλι των “Φούληδων” στα Φιλιατρά



Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 3.30 μμ ξεκινά το Καρναβάλι των “Φούληδων” στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών.
Το καρναβάλι γίνεται υπό την αιγίδα του δήμου.
Από το δελτίο τύπου διαβάζουμε : 
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που όλοι μας τη βιώνουμε με τα αρνητικότερα συναισθήματα, οι απόκριες είναι μια περίοδος που μπορούν να μας χαρίσουν κάποιες στιγμές ξεγνοιασιάς. Εκδηλώσεις με την πρωτοβουλία ιδιωτών και φορέων χαρίζουν νότες κεφιού και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους. Μια από αυτές τις εκδηλώσεις είναι τα τελευταία εννιά χρόνια και το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ που γίνεται στα Φιλιατρά την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, με συμμετοχές καρναβαλιστών και από τις γύρω περιοχές.

Το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ θα πραγματοποιηθεί και φέτος δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν, ιδιαίτερα σε άτομα που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις που απαιτούν οικονομική συμμετοχή, να έχουν μια διέξοδο για διασκέδαση. 

Οικονομικά θα στηριχτεί αποκλειστικά από .........

χορηγίες και συμμετοχές ιδιωτών που αρνούνται να αποδεχθούν ότι η οικονομική κρίση θα σταματήσει κάθε κοινωνική δραστηριότητα και θα ρίξει όλους σε μια κατάσταση κατάθλιψης και παραίτησης από τα πάντα.

Προσκαλούμε λοιπόν όλους όσους θέλουν να βάλουν το κέφι τους πάνω από την οικονομική μιζέρια της εποχής, να συμμετέχουν στο καρναβάλι με γκρουπ ή ακόμα και μεμονωμένα ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να δώσουμε μια αισιόδοξη απάντηση στη γκρίζα ατμόσφαιρα και να περάσουμε στιγμές ξεγνοιασιάς στο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 3.30 μ. μ., στην Κεντρική Πλατεία των Φιλιατρών.


Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2012 – Οι εκδηλώσεις

Δρώμενα και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Ρεθύμνου στο πλαίσιο του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2012. 


Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012


Κρητική Καντάδα από το Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνης. Εκκίνηση 19:00 πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.


Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012


Νυχτερινή Παρέλαση - 21:00 Εκκίνηση από το ξενοδοχείο «Ελίνα», Λ.Κουντουριώτη & Παπανδρέου. Δημαρχείο: Εκφώνηση και Αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Τερματισμός: πλατεία Μικρασιατών


Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012


Μεγάλη Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων - 14:00 Εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου


Παίζουν οι: Dj ΠΕΤΡΟΣ, BLACK JOCKEY, CARTOON, ΡΙΤΖΑΣ, ΜΥΡΙΟΣ


Τελετή Λήξης – Κάψιμο Βασιλιά Καρνάβαλου στις 19:00 στην Ελ. Βενιζέλου, ανατολική παραλία Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου


Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012 Καθαρά Δευτέρα


ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ


ΑΡΜΕΝΟΙ: Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος


ΓΕΡΑΝΙ: ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΑΣ, ώρα έναρξης 12:00. Αναβίωση εθίμου Καμήλας, παρέλαση αρμάτων, κέφι, χορός, πλούσια εδέσματα νηστίσιμα και μη και άφθονο κρασί. Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου “ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ”.


ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ: Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου Μπεγιράκι ή Ψηλογαϊδούρα από τους νέους του χωριού. Ώρα έναρξης 11:00.


ΚΟΥΦΗ: Παραδοσιακά κούλουμα. Ώρα έναρξης 11:00 Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Κούφης


ΜΕΛΙΔΟΝΙ – ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ: 12:00 Αυγομάζωμα, Καντής και 14:00 Κλέψιμο της Νύφης


ΜΕΡΩΝΑΣ – ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ: 12:00: Παραδοσιακά δρώμενα. Οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα, παιχνίδια, παραδοσιακή μουσική & χορός.


Παρασκευή 24/2 και Σάββατο 25/2/2012


11:00–18:00 Πανελλήνιο πρωτάθλημα και Συνέδριο Κομμωτικής και Αισθητικής Τέχνης.


Εκδήλωση «GREEK CHAMPIONSHIP ALL BEAUTY & HAIR »


Η CROSS διοργανώνει Διαγωνισμό Κομμωτικής και Αισθητικής Τέχνης και παράλληλο Συνέδριο στο Σπίτι του Πολιτισμού, Εμμ. Βερνάδου 10, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου. Πληροφορίες info@crosspress.gr


Διοργάνωση: CROSS με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Επαγγελματική Σχολή Ρεθύμνου (ΕΠΑΣ) Τμήμα Αισθητικής & Κομμωτικής και την υποστήριξη της KYANA HELLAS A.E.


Οι Εκδηλώσεις των Ομάδων του Καρναβαλιού



Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου Party της ομάδας των Ροδολίνων στο club Αυλαία. Είσοδος ελεύθερη.Party της ομάδας των Σκαραβαίων στο Nuvel. Έναρξη 21:30. Είσοδος 7 ευρώ.“Ζουζούνια Party” της ομάδας των Χοχλιών στο Barcode. Είσοδος ελεύθερη. Party της ομάδας των Μαχμουρλήδων στα Εννέα Όγδοα με θέμα “Ο Τζάμπας …ζει!”. Έναρξη 22:00. Είσοδος ελεύθερη Party της ομάδας των Υπόλοιπων στο Fortezza Club. Party της ομάδας των Γκουσγκούνηδων στο Metropolis Club. Έναρξη 22:00.



Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου Μασκέ πάρτι στο ΤΕΙ Ρεθύμνου. Party της ομάδας Αμελέτητοι στο cafe Αροκάρια. Έναρξη 22:00. Είσοδος ελεύθερη. Party της ομάδας Carnivaloi στο Apple Bar. Είσοδος ελεύθερη. Party της ομάδας των Εμείς και Εμείς στο Karma Party της ομάδας Φευ…γάτοι στις αποθήκες Αγίας Φωτεινής. Party της ομάδας Οι Άλλοι στο Cafe Bistro 22. Έναρξη 21:30. Είσοδος ελεύθερη. “Clown Painting Party” της ομάδας Δαχτυλοδεικτούμενοι στα Εννέα Όγδοα. Είσοδος ελεύθερη.


Σάββατο 25 Φεβρουαρίου Party μασκέ μετά τη Νυχτερινή Παρέλαση στην Αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης. Διοργάνωση Περιηγητές Club.

Πρασινίζουν οι παλιές φυλακές Τρικάλων



Η περιφέρεια Θεσσαλίας άναψε «πράσινο φως» για τις παρεμβάσεις πρασίνου στον χώρο των παλαιών Φυλακών Τρικάλων. Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή παλαιών φυλάκων Τρικάλων - σύνδεση με ποταμό Ληθαίο», προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με δικαιούχο τον Δήμο Τρικκαίων και φορέα υλοποίησης τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μετά την έγκριση, αναμένεται τις επόμενες ημέρες η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από τον Δήμο Τρικκαίων, για την ανάθεση και εκτέλεση του έργου.
Σε μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν μεγάλοι χώροι πρασίνου με υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, δίνοντας προσβασιμότητα σε πεζούς και ποδηλάτες, συνδέοντας έτσι αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου με το πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης.
Θα κατασκευασθεί πεζόδρομος πλάτους 4 μέτρων, στην επάνω στάθμη του ποταμού και ποδηλατόδρομοι-πεζόδρομοι πλάτους 2,30μ-3,00 μ., εγκιβωτισμένοι, με επίστρωση πατημένου χώματος με προσμίξεις χαλαζία, που διατρέχουν το ήπιο πρανές, φύτευση υψηλή και χαμηλή καθώς και επιφάνειες χλοοτάπητα.
Στην ενοποίηση των χώρων των κτηρίων «μνημείων» θα κατασκευασθεί βιομηχανικό δάπεδο και θα γίνει φύτευση. Ο ναός του Αγ. Κων/νου αναδεικνύεται με την κατασκευή πλακόστρωτης βάσης με μαρμάρινο μωσαϊκό. Από την πλευρά της οδού Μαρκίνα-Κλαύδιου, θα δημιουργηθεί είσοδος-πλατεία, με κλίση προς τα κτήρια των φυλακών, λύνοντας την υφιστάμενη υψομετρική διαφορά.
Η διαδρομή πεζών, από την οδό Καρδίτσης και μέχρι την πεζογέφυρα του Ληθαίου ποταμού, οριοθετείται με κατάλληλα αδιάβροχα χωνευτά φώτα πορείας δαπέδου, όπως φωτίζεται και μέρος μεγάλων δένδρων, υφιστάμενων και νέων. Στην εν λόγω μελέτη, με τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, δίνεται προσβασιμότητα σε πεζούς και ποδηλάτες καθώς επίσης και μεγάλοι χώροι πρασίνου με υψηλές και χαμηλές φυτεύσεις, επιτυγχάνοντας έτσι την απρόσκοπτη επισκεψιμότητα και την ασφαλή περιήγηση, σε έναν κεντρικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης, αναδεικνύοντας έτσι τον ποταμό Ληθαίο, που μέχρι σήμερα παραμένει μη επισκέψιμος.
Η υλοποίηση του έργου στοχεύει στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στην πόλη των Τρικάλων, ώστε να αποτελέσει και υπόβαθρο για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη συμβολή του στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Πηγή : thessalianews

Ιωάννινα: Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων



Όπως πληροφορούμαστε από το blog epirusgate, μέχρι τις 23 Μαρτίου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι κάτοικοι δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Ιωαννιτών για ένταξή τους στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτους 2012, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης..
Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδας, Περάματος και των Δημοτικών Κοινοτήτων Μαρμάρων, Νεοχωρόπουλου και Σταυρακίου. 
Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στα γραφεία των αντίστοιχων Δημοτικών Ενοτήτων μέχρι και 23 Μαρτίου.
Περισσότερες πληροφορίες θα παρέχονται στα γραφεία των Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Πάτρα: Αγρότες μοίρασαν 2 τόνους πατάτες ΔΩΡΕΑΝ



Πατάτες και λαχανικά μοίρασαν δωρεάν σήμερα σε κατοίκους της Πάτρας, αγρότες από τη δυτική Αχαΐα.

Ειδικότερα, παραγωγοί από την περιοχή Λιμνοχώρι έστησαν πάγκους στην πλατεία Γεωργίου και κάτω από συνεχή βροχή μοίρασαν περισσότερους από δύο τόνους πατάτες, καθώς και ποσότητες λαχανικών. 

Όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και σε λαϊκές αγορές, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση για δύο λόγους. Πρώτον διότι βλέπουν καθημερινά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ψωνίζουν στις λαϊκές αγορές και δεύτερον διότι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την τιμή διάθεσης των προϊόντων τους. 

Οι παραγωγοί δήλωσαν ότι θα επαναλάβουν την σημερινή κίνησή τους, την ερχόμενη Τετάρτη.


ΚΕΔΡΟΓΙΟΡΤΗ στην Καστανιά ΠΙΕΡΙΑΣ




Κατερίνη: "1ο Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων"



 1ο Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων 
την Κυριακή της Τυρινής (26 Φεβρουαρίου 2012) στην Κατερίνη 

Τόπος Εκδήλωσης: Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – Εκδηλώσεων «ΕΚΑΒΗ»

(στην Κατερίνη επί της οδού 7ης Μεραρχίας).

Ημερομηνία Εκδήλωσης: Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 (Κυριακή της Τυρινής)

Έναρξη Εκδήλωσης: 11:00 με Λήξη στις 16:00

Συμμετοχή: Ελεύθερη

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

Α’ Μέρος (11:00 – 13:30) :

Γνωριμία – Δοκιμή των τοπικών οίνων από τους πολίτες της Πιερίας και τους επισκέπτες της

Σε αυτό το μέρος της εκδήλωσης θα γίνεται δοκιμή των τοπικών οίνων από τους πολίτες και θα παρέχονται χρήσιμες συμβουλές από τους οινοπαραγωγούς για τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τους γαστρονομικούς συνδυασμούς, ώστε να ικανοποιούνται οι περισσότερες αισθήσεις κατά τη διάρκεια ενός γεύματος που θα καταναλώνονται τα συγκεκριμένα τοπικά κρασιά.

Θα προβληθούν κρασιά από τοπικούς – μικρούς οινοπαραγωγούς με παραγωγή κάτω από 1.000 εκατόλιτρα.
 
Β’ Μέρος (13:30 – 14:15) :

Παρουσίαση των τοπικών οίνων της Πιερίας και Ομιλία για τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας ΠΙΕΡΙΑΣ με τη συμβολή του υπό σύσταση Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας.
 
Χαιρετισμός κας Σοφίας Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας

Στοιχεία για την Καλλιέργεια της Αμπέλου,Δημήτριος Ρουκάς ΕιδικόςΕπιστημονικός Συνεργάτης και Ευδοκία Γεωργίου – Κίτσιου Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

 Γ’ Μέρος (14:15 – 16:00) :

Προτάσεις γεύσεων από τους τοπικούς – μικρούς οινοπαραγωγούς με παραγωγή κάτω από 1.000 εκατόλιτρα.

Σε αυτό το μέρος της εκδήλωσης θα γίνει δοκιμή των τοπικών οίνων που θα συνοδέψουν οι προτάσεις γαστρονομικών συνδυασμών για την ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων από chef που δραστηριοποιούνται στην Πιερία που θα επιμεληθούν και την παρασκευή – παρουσίαση των εδεσμάτων.

Ομάδα Στόχος: Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, διασκέδασης και κατάλυσης, Επαγγελματικές οργανώσεις που εκπροσωπούν ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στον ευρύτερο χώρο της εστίασης, διασκέδασης και κατάλυσης, μέλη εφοδιαστικής αλυσίδας, παραγωγούς τοπικών προϊόντων, κλπ.


Αποκριάτικο γλέντι στη Λήμνο

Ο Οργανισμός Εκπαίδευσης δια βίου μάθησης- Πολιτισμού-Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου, η Δημοτική Κοινότητα Μύρινας, ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου και ο  Μ.Ε.Α.Σ.  «Λήμνος» διοργανώνουν αποκριάτικο πάρτυ την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στην αγορά της Μύρινας.
Στην Πρόσκληση, που υπογράφει ο  Πρόεδρος του Ο.Ε.Π.Α. Δ. Λήμνου, Σωτήριος Κωνσταντάρας, αναφέρεται : 
Καλούμε  μικρούς και μεγάλους φίλους στην αγορά της Μύρινας για να ξεφαντώσουν όλοι μαζί και να διασκεδάσουν με κλόουν, αποκριάτικους χορούς και κεράσματα.
                         

«Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικὡν Οδικών Μεταφορών» στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Αποκριάτικες εκδηλώσεις για τα παιδιά από το δήμο Θεσσαλονίκης



«Μυρίζει» αποκριά στη Θεσσαλονίκη, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να προγραμματίζει για το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, εκδήλωση με τίτλο «Ζωγραφίζω το χαρταετό μου», στο φουαγιέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Τα παιδιά με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν χαρταετούς, τους οποίους θα πάρουν μαζί τους για να τους «πετάξουν» την Καθαρά Δευτέρα, να κατασκευάσουν αποκριάτικες μάσκες και να χορέψουν γύρω από το γαϊτανάκι.

Τους λιλιπούτειους επισκέπτες του δημαρχείου θα τους υποδεχτούν ξυλοπόδαροι και θα τους διασκεδάσει κουκλοθέατρο με κούκλες μάπετ. 

Την οργάνωση και επιμέλεια της εκδήλωσης θα αναλάβει καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα.

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 24 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, θα διοργανωθεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, αποκριάτικη εκδήλωση για τους μαθητές του δήμου Θεσσαλονίκης. Θα πάρουν μέρος μαθητικά μουσικά συγκροτήματα και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου και θα μοιραστούν αποκριάτικα είδη στα παιδιά.


Μεσολογγίτικο Καρναβάλι 2012




Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου.

Ζάκυνθος: Καρναβάλι με «άρωμα» εποχής



Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακηνάδου θα απλώσει τα γαϊτανάκια του στον πεζόδρομο της Αλ. Ρώμα και η μαθητική ομάδα λαϊκού θεάτρου του γυμνασίου Βανάτου θα παίξει το θεατρικό «Δύο Γαμβροί και μία Νύφη», στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Θα προηγηθούν παραδοσιακοί χοροί από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Υακίνθη».

Το πρωί του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου, η ομάδα του βενετσιάνικου Γάμου θα διασχίσει την οδό Αλ. Ρώμα , με τις «νυφιάτικες άμαξες», και θα διανείμει προσκλητήρια του γάμου, ενώ στις 6 το απόγευμα, θα ξεκινήσει το δρώμενο του «Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε» του Αντώνη Μιλάνου

Πρόκειται για ένα έθιμο, που μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα των λαμπερών γάμων των ευγενών στη Ζάκυνθο του 16ου αιώνα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ένα τέλειο σκηνικό εποχής. Από εκεί, το απόγευμα του Σαββάτου της Αποκριάς ξεκινάει η μεγαλόπρεπη πομπή, διασχίζει τους δρόμους της πόλης και καταλήγει στην πλατεία του Αγ. Μάρκου. Η γαμήλια πομπή ανοίγει με σημαιοφόρους και τυμπανιστές . Οι ήχοι και οι εικόνες προσφέρουν ένα μουσικό θέαμα που σε «ταξιδεύει» σε μεγαλεία περασμένων αιώνων. Ακολουθούν οι νεόνυμφοι, τα προικιά της νύφης, οι συγγενείς και οι προσκεκλημένοι. Νεαρά κορίτσια μοιράζουν μπομπονιέρες και ροδοπέταλα. Τα κουστούμια είναι ακριβή αντίγραφα εκείνων της εποχής του 16ου αιώνα. Το όλο σκηνικό πλαισιώνεται από την αναγεννησιακή μουσική που ακούγεται από τα μεγάφωνα σε όλη την πόλη.

Στη συνέχεια, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Παντοκράτορα και «ΥΡΙΑ» θα παρουσιάσουν χορούς της περιοχής Κάτω Παναγιάς, με παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα, αλλά και ρυθμούς ευρωπαϊκούς και λάτιν. 

Εικόνες που σε «ταξιδεύουν» στην εποχή των ιπποτών θα «ξετυλιχθούν» το μεσημέρι της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου, με τον Ιππικό Σύλλογο Ζακύνθου «Αγ. Γεώργιος» να παρελαύνει στους δρόμους της πόλης- από την καμάρα του Αγ. Λαζάρου με κατάληξη στην πλατεία Σολωμού- πριν από την έναρξη της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, με αρχηγό το Βασιλιά Καρνάβαλο. 

Το «Πόβερο Καρναβάλι» έχει αρχίσει και οι εκδηλώσεις κορυφώνονται. Μετά το τέλος της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, ακολουθεί το ιστορικό σατυρικό δρώμενο «Η Κηδεία της Μάσκας», που κλείνει και την αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Ζάκυνθο. Οι καρναβαλιστές, με πόνο ψυχής, θα συνοδεύσουν το Βασιλιά Καρνάβαλο στην ... «τελευταία του κατοικία». Όσο τρελή ήταν η ζωή του, άλλο τόσο θα είναι και η κηδεία του.

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε επιμέλεια του σκηνοθέτη - ηθοποιού Κώστα Καποδίστρια. Η πορεία θα ξεκινήσει από την εκκλησία της Ανάληψης και θα καταλήξει στην πλατεία Σολωμού. Λίγο αργότερα, στις 10 το βράδυ, θα γίνει ο χορός της καρναβαλικής επιτροπής στο Πνευματικό Κέντρο, όπου ο δήμαρχος θα κόψει την παραδοσιακή λαγάνα.

Την επομένη, ντόπιοι και επισκέπτες θα γιορτάσουν τα Κούλουμα, απ' άκρη σ' άκρη του νησιού!

Η ιστορία του Καρναβαλιού

Το Καρναβάλι πρέπει να ξεκίνησε στη Ζάκυνθο από την εποχή της Βενετσιάνικης κυριαρχίας, μιας και ως σήμερα δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες για πιο παλιές εκδηλώσεις του . 

Στην αρχή ήταν μια αντιγραφή του περίφημου Βενετσιάνικου Καρναβαλιού. Mε την πάροδο του χρόνου, όμως, απέκτησε το δικό του ξεχωριστό χρώμα, χωρίς βέβαια να αποκοπεί ποτέ από τις ρίζες του .

Τα παλαιότερα χρόνια άρχιζε την επομένη της γιορτής των Φώτων , στις 7 Ιανουαρίου, και κρατούσε ως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής της Τυροφάγου . Επειδή, όμως, διάφορα έκτροπα γίνονταν κατά την περίοδο αυτή , η Ιόνιος Κυβέρνηση το περιόρισε στις δύο τελευταίες εβδομάδες της αποκριάς. 

Μετά την Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα προστέθηκε στις καρναβαλικές διασκεδάσεις και η εβδομάδα του Ασώτου, αλλά η προσπάθεια απέτυχε .

Τις μέρες του Καρναβαλιού επιτρεπόταν η προσωπιδοφορία και οι γυναίκες (μάσκαρες) , καθώς και οι άντρες (ντετόροι ) μεταμφιεσμένοι και φορώντας μάσκα (μωρέττα) , γύριζαν στους δρόμους και τις πλατείες , επισκέπτονταν συγγενικά και φιλικά σπίτια και κατέληγαν στα βελόνια, στα Καζίνα, στις Καβαρκίνες και τα Φεστίνια, όπου γίνονταν χοροί . Εσπερίδες γίνονταν, επίσης, σε αρχοντικά ή και αστικά σπίτια . 

Παράλληλα , ο απλός λαός έδινε στις γειτονιές του υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις που ονομάζονται «Ομιλίες» και με αυτόν τον τρόπο, αυτοσχέδια διασκέδαζε . Πιο γνωστές από αυτές είναι η Ερωφίλη , η θυσία του Αβραάμ , ο Ερωτόκριτος , η Χρυσαυγή , ο Κρίνος και η Ανθία, ο Μυρτίλλος, η Πιστή Δάφνη, σκηνές από το Χάση του Δημ. Γουζέλη κ.ά. , ενώ με την πάροδο του χρόνου ως «Ομιλίες» παίχτηκαν και κλασικά έργα , όπως η Γέφυρα των Στεναγμών ή γράφτηκαν και νεότερες από ντόπιους θεατρικούς συγγραφείς , στο γνωστό πάντα δεκαπεντασύλλαβο . 

Επίσης γίνονταν αναπαραστάσεις- κυρίως πάνω σε κάρα- του Κινέζικου Γάμου, της Τράτας , του Πανηγυριού, του Άι Λύπιου και άλλων δρώμενων, ενώ ιδιαίτερα αγαπητά ήταν στην ύπαιθρο και το Γαϊτανάκι και η Γαϊδουροκαβάλα , καθώς και οι περίφημες Γκιόστρες.

Το Καρναβάλι της Ζακύνθου είχε παλιότερα ιδιαίτερη φήμη και έρχονταν στο νησί για να το γιορτάσουν και πολλοί ξένοι, ιδιαίτερα οι γείτονες Πελοποννήσιοι. Από το 1870 , όμως , που η προσωπιδοφορία και οι χοροί περιορίστηκαν στις βραδινές ώρες , άρχισε σιγά-σιγά να χάνει την αίγλη του. Μάλιστα, από το 1888 οι χοροί γίνονταν μόνο στις Λέσχες .

Το Ζακυνθινό Καρναβάλι τελείωνε το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου , με την «Κηδεία της Μάσκας» ή το «Πόβερο Καρναβάλι». Έχοντας επικεφαλής τη φιλαρμονική , πολλοί προσωπιδοφόροι συνόδευαν το φέρετρο με τη μάσκα, που τα τελευταία χρόνια το ακολουθούσε και η «Χήρα» . Αφού γύριζαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης , κατέληγαν στην Πλατεία του Ποιητή κι από εκεί με ευχές και γέλια έφευγαν για το σπίτι τους . 

Τα μεσάνυχτα ακριβώς , όλες οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν ρυθμικά 365 πένθιμες καμπανιές και ειδοποιούσαν τους Ζακυνθινούς πως το Καρναβάλι τελείωσε και μπήκε η Σαρακοστή.


«Τζαμάλα» στις Σέρρες από το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών & Παραδοσιακών Χορών «Ο ΠΥΡΡΟΣ»



Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών & Παραδοσιακών Χορών «Ο ΠΥΡΡΟΣ» θα αναβιώσει το έθιμο της «Τζαμάλας», σε μια εκδήλωση που τις προηγούμενες χρονιές σημείωσε μοναδική επιτυχία και καταγράφηκε στο υποσυνείδητο των πολιτών ως ένα σημαντικό και (το κυριότερο) ποιοτικό πολιτιστικό δρώμενο της πόλης των Σερρών.
Η «Τζαμάλα», είναι συνδεδεμένη με τα γλέντια, με τις φωτιές στις γειτονιές, με τα περιπαικτικά τραγούδια, με τους μασκαρεμένους και με τα κεράσματα. Γενικά, ένα φορτισμένο κλίμα χαράς, κεφιού και χαλάρωσης του καθωσπρεπισμού επικρατεί στις σχέσεις των ανθρώπων στις γειτονιές, στις «ανοιχτοσιές» των δρόμων και στις πλατείες.
Έτσι, το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών & Παραδοσιακών Χορών, στην «ανοιχτοσιά» του δρόμου, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Σύλλογό, στη συμβολή των οδών: Στρυμόνος-Σιδηροκάστρου & Νικομηδείας, θα αναβιώσει το προαναφερόμενο έθιμο, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:00 μ.μ.
·        Κερνώντας παραδοσιακά φαγητά - φασολάδα, χειροποίητες πίτες, κρασί και τσίπουρο
·        Γλεντάμε, χορεύουμε και τραγουδάμε, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας
·        Υποσχόμενοι ένα μοναδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα γύρω από τη ζεστασιά της εντυπωσιακής εστίας φωτιάς!

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο 17ο Καρναβάλι Μεγαλόπολης



Σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο γυμναστήριο του γυμνασίου Μεγαλόπολης «Πάρτι - Junior Master Chef». Από τις 6.30 το απόγευμα μικροί και μεγάλοι μασκαρευτείτε και προετοιμαστείτε για master chef δοκιμασίες! 

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, η Καρναβαλούπολη στις 11.00 το πρωί, θα υποδεχθεί τις ομάδες των σχολείων που θα διαγωνιστούν σε παιχνίδια ευστροφίας, δεξιοτήτων, γνώσεων και σε παραδοσιακά παιχνίδια.

Το βράδυ του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου, στην σκεπαστή πλατεία Πολυβίου αναβιώνει το έθιμο ανάμματος φωτιάς. Τα μέλη του ΚΑΠΗ θα στήσουν την κουζίνα τους και θα σερβίρουν παραδοσιακό βραστό, μακαρόνια, ζεστές τηγανίτες, για να θυμίσουν στους παλιούς και να γνωρίσουν στους νεότερους τα έθιμα του τόπου. Οι εκπρόσωποι των χωριών του δήμου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, θα παρουσιάσουν τον τόπο τους και θα προσφέρουν στους παρευρισκόμενους παραδοσιακά προϊόντα, σπιτικά φαγητά και γλυκίσματα. Το χορό θα ανοίξει ο Χορευτικός Όμιλος Μεγαλόπολης και θα ακολουθήσει πατροπαράδοτο ολονύκτιο γλέντι με δημοτική μουσική.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγάλη παρέλαση από άρματα, μασκαράτες, και εκατοντάδες παρέες καρναβαλιστών που θα πορευθεί κατά μήκος των οδών Κολοκοτρώνη και Παπαναστασίου. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική από «Τα παιδιά της Μεγαλόπολης».

Μετά το τέλος της συναυλίας, πομπή καρναβαλιστών με αναμμένες δάδες θα συνοδεύσουν τον Καρνάβαλο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου θα παραδοθεί στην πυρά και τα πυροτεχνήματα θα κάνουν την νύχτα μέρα.

Οι εκδηλώσεις και η διασκέδαση συνεχίζονται το ίδιο βράδυ από τις 7.30 στην Κεντρική πλατεία Καρύταινας. Μια μεγάλη φωτιά θα ανάψει στη πλατεία του χωριού και γύρω της θα στηθεί αποκριάτικο γλέντι με μουσική, τραγούδι, χορό, μεζέδες και παραδοσιακό τσουκαλόκαυτο.


Το 17ο Καρναβάλι Μεγαλόπολης ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζοντας τα κούλουμα στο Δυρράχι από τις 11.00 το πρωί. Καρναβαλιστές ξεκινούν από τις γειτονιές, περιφέρονται στο χωριό και καταλήγουν στη πλατεία Λίθαρο όπου γίνεται αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου και ο καρναβαλιστής παπάς με σκωπτικό χαρακτήρα σχολιάζει τα ευτράπελα της περασμένης χρονιάς. Στη συνέχεια ακολουθεί παραδοσιακό σαρακοστιανό γεύμα για όλους τους συμμετέχοντες.

Η Μεγαλόπολη έχει βάλει τα γιορτινά της και σας περιμένει να πάρετε μέρος στην κεφάτη παρέα των καρναβαλιστών. Λοιπόν, φορέστε τις μάσκες σας κι ελάτε να απολαύσετε το μεγαλύτερο Αρκαδικό καρναβάλι.