Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ομαδική έκθεση εικαστικών στη Νέα Ιωνία στις 13 Μαίου



Οι Εικαστικοί Εκτός Επιμελητηρίου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης εικαστικών που διοργανώνουν, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, στην Πινακοθήκη του Δήμου Νέας Ιωνίας «Παναιτώλιο» στις 13 Μαϊου 2012 και ώρα 19.30.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα εικαστικά εργα των καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στον διαδικτυακό διαγωνισμό “Mothers Day Internet Project” που διοργάνωσε η Ένωση Εικαστικών Εκτός Επιμελητηρίου και παρουσιάζονται στο blog http://eikastikoiektosepimelitiriou.blogspot.com

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι εξής: Αναστασίου Μάριος, Βάριας Δημήτρης, Βολώτα Αλεξάνδρα, Γρίβα Κική, Κανδρινάκος Δημήτρης, Κανελλοπούλου Αθηνά, Καράκογλου Χρήστος, Μελεμενίδου Σοφία, Μπουτίβα Ρένα, Νοταρόπυλος Γιάννης, Παπαδημητρίου Ρούλα, Πελεκίδου Εύα, Πίσπας Κωνσταντίνος, Poladyan Gevorg, Ροζάκης Κώστας, Στείρος Κώστας, Στεφάνου Παναγιώτης, Τσάβαρη Καίτη, Φερεντίνου Σόνια, Χατζή Καρββούνη Σάρρα.

Εγκαίνια: 13 Μαϊου 2012 και ώρα 19.30

Διάρκεια έκθεσης 13-20 Μαϊου 2012 και ώρες 10.00-13.00 και 18.00-21.30 καθημερινώς

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ”

Πλατεία Παναιτωλίου
Αλσούπολη, 14235 Ν. Ιωνία
Είσοδος: Δωρεάν

ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Πέντε αρχαίοι μύθοι από την Αργολίδα





Για την άνοιξη 2012 δημιουργήσαμε μία παράσταση η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων σε θέματα παραδόσεων και γνωριμίας με την ελληνική μυθολογία. Το έργο, το οποίο δημιουργήθηκε από το Θίασο Ωκύπους, είναι ένα ταξίδι στην Αργολίδα με θεματικό άξονα μύθους που σχετίζονται με το νερό.




Η Ήρα κέρδισε την πόλη του Άργους από τον Ποσειδώνα με κριτές τους τρεις ποταμούς (τον Ίναχο, τον Κηφισό και τον Αστερίωνα) γι'αυτό ο Ποσειδώνας τους τιμώρησε με ξηρασία. Ο βασιλιάς του Άργους ο Δαναός, επειδή τα ποτάμια ξεράθηκαν, έστειλε την κόρη του Αμυμώνη να αναζητήσει νερό. Ο θεός Ποσειδώνας, αφού την έσωσε από τη μανία ενός σάτυρου, την οδήγησε στην πηγή της Λέρνας και αυτή, από ευγνωμοσύνη, δέχτηκε να ζευγαρώσει μαζί του κι έτσι γεννήθηκε ο Ναύπλιος. Γιός του Ναυπλίου ήταν ο γενναίος πολεμιστής Παλαμήδης που προσέφερε σπουδαίες επινοήσεις στους ανθρώπους. Τέλος, παρακολουθούμε τη διαδρομή του Περσέα που σκότωσε τη Μέδουσα κι έφτασε ως την Αιθιοπία όπου έσωσε την Ανδρομέδα.





Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πρωτότυπες συνθέσεις με αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Τα Ταξιδια του νερού θα παρουσιαστούν σε αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας Αργολίδας και συγκεκριμένα στις Μυκήνες, στην Τίρυνθα, στο Ιερό του Ασκληπιού, στην Επίδαυρο και στην Ερμιόνη.

Οι παραστάσεις θα δωθούν αφιλοκερδώς για τα σχολεία της περιοχής.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική προσαρμογή κειμένου: Ιλιάνα Παζαρζή
Μεταφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά: Δέσποινα Νικηφοράκη
Σκηνοθεσία: Θίασος Ωκύπους/Αθηνά Στούρνα
Σκηνογραφία, κοστούμια: Αθηνά Στούρνα
Φωτισμοί: Άγγελος Γουναράς
Μουσικές συνθέσεις: Mariana Kútulas-Vrsalović
Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Μυρτώ Κοσμοπούλου


Επινοούν, ερμηνεύουν και παίζουν μουσική:
Αλέξανδρος Βαμβούκος,
Σάββας Κοβλακάς,
Mariana Kútulas-Vrsalović,
Federico Nieto-El’Gazi,
Ιλιάνα Παζαρζή

ΠΗΓΗ : magikona.gr

5η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία την Κυριακή 13 Μαΐου



5η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία την Κυριακή 13 Μαΐου 
(Ναύπλιο - Πλατεία Φιλελλήνων , ώρα 12:00)

Κάθε χρόνο εδώ και 5 χρόνια ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα συντονιζόμαστε και ενώνουμε τις φωνές μας, έτσι ώστε να προβάλλουμε το ποδήλατο ως το μέσο μετακίνησης που μπορεί να λύσει κυκλοφοριακά προβλήματα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στις πόλεις που έχουν βουλιάξει από τα Ι.Χ.

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία δεν είναι άλλη μια ποδηλατοβόλτα είναι η κορυφαία συλλογική πράξη διεκδίκησης της ποδηλατικής κοινότητας για το αυτονόητο: μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, που θα βασίζεται στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τις μετακινήσεις. Το ποδήλατο, σε συνδυασμό φυσικά με τις συγκοινωνίες, μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

Η σημερινή κατάχρηση του αυτοκινήτου είναι αποδεδειγμένα καταστροφική τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Ως εκ τούτου κάθε πολιτική που συμβάλλει ή διατηρεί την κατάχρηση αυτή μας βρίσκει αντίθετους.

Διεκδικούμε την αναγνώριση του ποδηλάτου από την πολιτεία και τους κατά τόπους Δήμους ως ισότιμο μέσο μετακίνησης, τον σεβασμό και την προστασία μέσω υποδομών όπως Ποδηλατόδρομοι – Ποδηλατολωρίδες, Δρόμοι Ήπιας Κυκλοφορίας, Χώροι Στάθμευσης και την διευκόλυνση μεταφοράς των ποδηλάτων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τέλος ζητούμε την κατασκευή πεζόδρομων, πράξη η οποία ωφελεί όλους, πεζούς, ποδηλάτες, αλλά και τους οδηγούς (από την στιγμή που αφήνουν το ΙΧ είναι και αυτοί πεζοί).

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία
στο Ναύπλιο και σε άλλες 29 πόλεις
Κυριακή 13 Μαΐου 2012 στις 12:00


«From the Land of Booze and Blondes»



Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Φιλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζουν, από τις 9 έως τις 24 Μαΐου 2012 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, την έκθεση «Pekka of Finland- Contemporary Illustration of Finland: From the Land of Booze and Blondes» με έργα δέκα κορυφαίων Φινλανδών εικονογράφων και γραφιστών.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 στις 19.30.

Η Φινλανδία έχει μακρά παράδοση στο βιομηχανικό σχέδιο και τις εφαρμοσμένες τέχνες, με παγκοσμίως γνωστούς σχεδιαστές, όπως οι Άλβαρ Άαλτο, Έερο Άαρνιο, Τάπιο Βίρκαλα και Έερο Σάαρινεν (σχεδίασε και το κτήριο του Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών). Σήμερα τη σκυτάλη έχουν πάρει εικονογράφοι και γραφίστες, οι οποίοι έκαναν πάλι γνωστή τη Φινλανδία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, μέλη του πρακτορείου Pekka, είναι οι εξής: Ίνκα Γιάρβινεν, Σάννα Μάντερ, Ράμι Νίεμι, Λόττα Νίεμινεν, Γιάνινε Ρίγουελλ, Πίεταρι Πόστι, Μίννι Χάβας, Σακ Μαζίκ, Άνττι Ούοτιλα και Σάνττου Μούστονεν.

Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τη Dutch Design Week, στο Eindhoven της Ολλανδίας, τη Βουδαπέστη και τη Σόφια και διοργανώνεται από το Πρακτορείο Pekka, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του Ελσίνκι ως World Design Capital 2012.

Το Πρακτορείο Pekka είναι μία δημιουργική ομάδα που ασχολείται με την εικονογράφηση, το σχέδιο, την καλλιτεχνική διεύθυνση, το CGI ( Common Gateway Interface) και την κινούμενη εικόνα, στην οποία η Grafia, η Ένωση των Επαγγελματιών Γραφιστών της Φιλανδίας, απένειμε τον τίτλο του Γραφικού Σχεδιαστή 2011. 

Διάρκεια: από τις 9 έως τις 24 Μαΐου 2012

Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας- Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00.


«Κλεφτά Υπάρχουν» με τον Σεραφείμ Σίλα



Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής φιλοξενεί το Σίλα Σεραφείμ και τον πιο δυνατό κωμικό μονόλογο της χρονιάς με τίτλο «ΚΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» το Σάββατο 19 Μαϊου.
Ο γνωστός Κομοτηναίος ηθοποιός θα δώσει δύο παραστάσεις στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης.
 Γενική Είσοδος 10 ευρώ, φοιτητικό 8 ευρώ. 
Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Από τον Rossini ως τον Piazzolla



Τρίτη 8 Μαΐου,ώρα 20:30- Ναύπλιο, Πρώτη Βουλή των Ελλήνων (Βουλευτικό)
Με πρωτοβουλία της πρεσβείας του Βελγίου στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της πολιτιστικής προώθησης με τίτλο «Τα βέλγικα» που διοργανώνεται με συνέπεια και άξονα τη μουσική από το 2011, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, περιοδεία του σχήματος Duo Habanera  από το Βέλγιο, σε Αθήνα, Ναύπλιο, Ολυμπία και Πάτρα.
Ο φλαουτίστας Marc Grauwels και ο ακορντεονίστας Christophe Delporte,  με ένα πρωτότυπο, ευφάνταστο, εκλεπτυσμένο και τολμηρό πρόγραμμα, και ρεπερτόριο από τον Rossini ως τον Piazzolla, περιοδεύουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά μαζί και μας καλούν να ζήσουμε μια μοναδική μουσική εμπειρία.
Ο Marc Grauwels, είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους κορυφαίους φλαουτίστες παγκοσμίως, με σημαντικές συνεργασίες, συναυλίες σε όλο τον κόσμο και δισκογραφία που περιλαμβάνει πάνω από 60 προσωπικούς δίσκους, ενώ συνθέτες όπως ο Ennio Moricone, ο Astor Piazzolla, κι ο Γιάννης Μαρκόπουλος, του έχουν αφιερώσει έργα τους. Η συνάντησή του με τον ακορντεονίστα Christophe Delporte και το κοινό τους πάθος για το αργεντίνικο τάνγκο και τη μουσική του Astor Piazzolla γέννησε το Duo Habanera. Η μοναδική τεχνική που έχει αναπτύξει ο Delporte, το ποιητικό του ύφος και η ικανότητά του να ερμηνεύει έργα που δύσκολα μπορεί κανείς να τα φανταστεί με ακορντεόν, τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους ακορντεονίστες της Ευρώπης.
 Η Είσοδος είναι ελεύθερη

Τα ιάματα του Ασκληπιού στην Επίδαυρο



Την Τετάρτη 16 Μαΐου και ώρα 20.00, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιον (αίθουσα διαλέξεων «Οικογενείας Νίκου Μαζαράκη»), θα δώσει διάλεξη ο Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Σχολή Ιστορικών Σπουδών, Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, Princeton, Ακαδημαΐκός Εταίρος Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ουάσιγκτον) Πανεπιστημίου Harvard.
Θέμα της ομιλίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του “Events Series 2012” του Κέντρου μας, θα είναι: «Τα ιάματα του Ασκληπιού στην Επίδαυρο: Πόνος, φόβος και ελπίδα σε ένα αρχαίο ιερό».