Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

31 Μαρτίου: «Ώρα της Γης»


Για μια ακόμη χρονιά, πραγματοποιείται σε όλη την Υψήλιο, στις 31 Μαρτίου, η «Ώρα της Γης», με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σβήνοντας τα φώτα για μια ώρα, με σκοπό τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.
 
Δήμος Πεντέλης
Ο Δήμος Πεντέλης, έχοντας το περιβάλλον ως κύριο άξονα δράσης, συμμετέχει και πάλι ενεργά στην προσπάθεια του WWF για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Έτσι, για μια ώρα, από τις 8 και μισή το βράδυ, θα προχωρήσει σε συσκότιση των δημοτικών κτηρίων, των κοινόχρηστων χώρων και πλατειών, ενώ ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης προτείνει στους δημότες του να συμμετέχουν και αυτοί μαζί του στην «Ώρα της Γης 2012», σβήνοντας τα φώτα στους χώρους τους για μία ώρα.

Δήμος Περιστερίου
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Περιστερίου συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας.
Ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης καλεί όλους τους δημότες το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, στις 20:30, να σβήσουν τα φώτα τους για μια ώρα - την Ώρα της Γης, συμβάλλοντας έτσι σ' αυτήν την προσπάθεια της μείωσης του ταχύτατου ρυθμού υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Η "Ώρα της Γης" είναι πλέον θεσμός και ένας απλός τρόπος να αποδείξουμε ότι πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε πολίτες ενός κοινού τόπου, του πλανήτη Γη», υπογραμμίζει σε δηλώσεις του.


Επέτειος 17ης Μαρτίου, στην Αρεόπολη

 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η επέτειος της 17ης Μαρτίου, στην Αρεόπολη, με τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 15 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012.
 Οι φετεινές εορταστικές εκδηλώσεις είναι ξεχωριστές γιατί στη Μάνη θα παρευρεθούν και οι εκπρόσωποι του ΝΟΣΤΟΥ, συνεχίζοντας το ταξίδι που ξεκίνησε το 2006.
 Ο ΝΟΣΤΟΣ των Μανιατών της Διασποράς είναι ένα ταξίδι με πολλούς σταθμούς.
 Τον  Αύγουστου 2010 οι ξεχασμένοι Μανιάτες της Σαρδηνίας,  ύστερα από 260 χρόνια, αντάμωσαν  στη Μοντρέστα με τα αδέρφια τους της Κορσικής και της Μάνης. Το ταξίδι συνεχίζεται. Στο πηδάλιο του σκάφους εναλλάσσονται τρεις κυβερνήτες,
 Ο Δήμαρχος της Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος  ο Δήμαρχος της Καργκέζε  François Garidacci και ο Δήμαρχος της Μοντρέστας  Antonio Zedda.
 Το πλοίο του Νόστου το 2011 φιλοξενήθηκε στο Καργκέζε της Κορσικής.
 Φέτος το πλοίο του Νόστου θα πιάσει Γύθειο.
 Η Μητέρα- Μάνη  τις ημέρες της Μεγάλης Γιορτής θα υποδεχτεί και θα φιλέψει τα παιδιά της από τη Σαρδηνία και την Κορσική.
Το ταξίδι του Νόστου, είναι το ταξίδι της επιστροφής στις πατρογονικές ρίζες και η αναζήτηση του ξεχασμένου παρελθόντος.
 Η ρότα του Νόστου έχει χαραχτεί και οι τρείς εκ περιτροπής πλοηγοί ακολουθούν το δρομολόγιο.
 Την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 19.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Γυθείου με θέμα τη Μανιάτικη Διασπορά. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι της Σαρδηνίας.
 Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής- Αν. Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου, να είναι ο κεντρικός ομιλητής το Σάββατο 17 Μαρτίου.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 15 Μαρτίου στην Καρδαμύλη της Δυτικής Μάνης, στις 14.00, στην πλατεία Ηρώου, όπου παρουσία των τοπικών αρχών και των σχολικών μονάδων θα αφιχθεί η σημαία των Μανιατών, από τους Καπεταναίους της Ανατολικής Μάνης, για την ιστορική συνάντηση στον Πύργο των Μούρτζινων- Τρουπάκηδων. Αφού ψαλλεί τρισάγιο και κατατεθούν στεφάνια, στη συνέχεια όλοι θα μεταβούν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των Πυργόσπιτων των Μούρτζινων- Τρουπάκηδων, όπου ο πρέσβης επί τιμή κ. Ηλίας Κατσαρέας θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Ιερό Αγώνα του ’21. Θα ακολουθήσει η αναπαράσταση της συνάντησης των Καπεταναίων και της ιστορικής απόφασης τους.
 Οι εκδηλώσεις της Πέμπτης θα συνεχιστούν στο Γύθειο, όπου, στις 17.30, στο νησί της Κρανάης, θα γίνει η υποδοχή των καπεταναίων της Ανατολικής Μάνης στον Πύργο Τζανετάκη. Θα ακολουθήσει η αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων και μετά τους παραδοσιακούς χορούς, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης. Αφού γίνει η επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπειών από το Καργκέζε της Κορσικής και την Μοντρέστα της Σαρδηνίας, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα Μανιάτικης Ιστορίας με θέμα την Μανιάτικη Διασπορά, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
 Την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 12.00 στην Αρεόπολη, θα λάβουν χώρα ιππικοί αγώνες με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Ιππικού Συλλόγου Μάνης 2008, του Συλλόγου Φιλίππων Μάνης, Ιππικούς Συλλόγους από όλη την Ελλάδα και ελεύθερους ιππείς από την περιοχή. Η ιππική διαδρομή θα ξεκινήσει από την Βάμβακα- Μίνας και θα ολοκληρωθεί στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου της Αρεόπολης, όπου και θα γίνουν οι απονομές από τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην πλατεία Μαυρομιχάλη, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων και την απόδοση τιμών, θα γίνει η λαμπαδηδρομία των αθλητών και μετά το προσκλητήριο των νεκρών , θα παρουσιαστούν δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί.
 Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Μαρτίου με την επίσημη δοξολογία που θα ψαλλεί στο Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αρεόπολη,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου.
 Στη συνέχεια οι επίσημοι  θα μεταβούν στη θέση ‹Κοτρώνι› στην πλατεία «17ης Μαρτίου 1821».
 Μετά το καλωσόρισμα του Δημάρχου, θα γίνει η αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών από τους μαθητές των Λυκείων της Μάνης. Ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος – καθηγητής, Αν Υπουργός Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου, θα κατατεθούν στεφάνια και θα ακολουθήσει η παρέλαση  Σχολείων , Συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

«Γνωρίζω την πόλη μου», το Αιγάλεω


Με μεγάλη επιτυχία προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος  του  Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού & Αθλητισμού του  Δήμου Αιγάλεω  «Γνωρίζω την πόλη μου...», που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του  2011  υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού  και  απευθύνεται στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων του Αιγάλεω.
Διακόσιοι μαθητές έχουν λάβει μέρος μέχρι σήμερα από το 10ο , 8ο , 2ο , 11ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο. Στον υπόγειο χώρο  του ΜΕΤΡΟ του Δήμου όπου υπάρχουν αρχαιολογικά εκθέματα οι μαθητές συμπληρώνουν τις   εικονογραφημένες κάρτες που τους διανέμονται  με μικρές ιστοριούλες  από την ζωή  των αρχαιοελληνικών χρόνων τις λέξεις που αναλογούν στις εικόνες. Οι εντυπώσεις τους  από την περιήγηση του Αντιπροέδρου  του ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.Α κ. Γιάννη Κουτούλια,  ιστορικού-αρχαιολόγου,   στην ιστορία της πόλης αποτυπώνονται σε  εκθέσεις που γράφουν οι μαθητές  στο σχολείο τους.
Η ανταπόκριση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι μεγάλη από τα σχολεία της του δήμου και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Μαΐου για τη φετινή χρονιά. ΄Επεται συνέχεια την επόμενη σχολική χρονιά με τη συμμετοχή όχι μόνο των σχολείων αλλά και άλλων φορέων.

Κινηματογράφος και Ζωγραφική, Εικόνα και Λόγος, στο Ναύπλιο

 
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει την εκδήλωση με τίτλο «Κινηματογράφος και Ζωγραφική, Εικόνα και Λόγος» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαρτίου στα Κεντρικά Διδακτήρια, στην αίθουσα της Λήδας Τασοπούλου και ώρα 18.00, με προσκεκλημένους τους εικαστικούς καλλιτέχνες Χρήστο Αθανασιάδη και Έφη Δολτσίνη. 
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρατήρηση, η ανάλυση και η κατανόηση  της Εικόνας, στατικής ή κινούμενης, μέσω του Λόγου, γραπτού ή προφορικού καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν από την επιρροή του Κινηματογράφου στη Ζωγραφική. 
Κατόπιν προβολής και έκθεσης έργων των εικαστικών, θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει η Κωστούλα Καλούδη, Ιστορικός του κινηματογράφου, Λέκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. 
Την επιστημονική επιμέλεια και διοργάνωση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι διδάσκουσες Κωστούλα Καλούδη και Εμμανουέλα Κρουκόβσκι, εικαστικός, μέλος ΕΕΔΙΠ του Τμήματος.
Ο Χρήστος Αθανασιάδης, απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Brera στο Μιλάνο, εκθέτει στη γκαλερί a.antonopoulou.art κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολείται με το σινεμά ως εικαστική αφορμή. Επηρεασμένος από τον αστικό μύθο που ήδη είχε δημιουργηθεί από το σινεμά, προσπαθεί με το έργο του να κάνει τον συγκερασμό του καθημερινού φαινομένου της ζωής με την ήδη γνωστή δράση των κινηματογραφικών φιλμ. Η Έφη Δολτσίνη είναι απόφοιτος του Buckinghamshire Chilterns University της Μεγάλης Βρετανίας και του μεταπτυχιακού «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Σχολής Καλών Τεχνών όπου και απασχολήθηκε σαν σύμβουλος επιβλέποντας τους φοιτητές Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ. Είναι συγγραφέας ενός λογοτεχνικού βιβλίου και ασχολείται με τη βίντεο-τέχνη και τη ζωγραφική. Με το έργο της πειραματίζεται πάνω στις σχέσεις εικόνας και λόγου.

Video Art Festival Μηδέν

 
Το Video Art Festival Μηδέν καλεί όλους τους βιντεοκαλλιτέχνες και δημιουργούς βίντεο να στείλουν εγκαίρως τις συμμετοχές τους για το επόμενο πρόγραμμα προβολών, το οποίο θα φιλοξενηθεί, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, σε δημόσιους χώρους και πλατείες στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2012.
Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε όλους τους δημιουργούς (άτομα, ομάδες ή οργανισμούς) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν θεματικοί ή άλλοι περιορισμοί, με εξαίρεση τη διάρκεια του έργου, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά.
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων και έργων: 15 Μαρτίου 2012 (σφραγίδα ταχυδρομείου ή ηλεκτρονική αποστολή)
Στην 8η διοργάνωση του, το Festival Μηδέν εκτός από το γενικό κάλεσμα, που δεν έχει θεματικούς περιορισμούς, προτείνει και τις εξής θεματικές ενότητες:
- μια θεματική ενότητα υπό τον γενικό τίτλο "99%"
- μια θεματική ενότητα υπό τον γενικό τίτλο "2084"
- μια θεματική ενότητα υπό τον γενικό τίτλο "(un)natural disaster"
- μια θεματική ενότητα υπό τον γενικό τίτλο "You and i"
- μια θεματική ενότητα υπό τον γενικό τίτλο "Celebrating"
Το Festival Μηδέν απευθύνει και φέτος ειδικό κάλεσμα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς που κατάγονται, έχουν ζήσει ή έχουν οποιαδήποτε σχέση αγάπης-μίσους με την Καλαμάτα να στείλουν έργα τους για τη σταθερή πλέον ενότητα με τίτλο "Local Calling!". Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και να αναδειχθεί ένα πολύμορφο καλλιτεχνικό δυναμικό που έχει ως αφετηρία την Καλαμάτα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Η Πελοπόννησος κάτω από τη σημαία του Αγίου Μάρκου


Σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου και ώρα 19.00 η κυρία Χρύσα Μαλτέζου, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, θα δώσει διάλεξη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, με θέμα «Η Πελοπόννησος κάτω από τη σημαία του Αγίου Μάρκου: ο τόπος και οι άνθρωποι».
Την εκδήλωση διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας.

Η Χρύσα Μαλτέζου είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια (από το 1998) του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Αν και εξελέγη στην έδρα της «Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, 1453-1821» διαδέχεται ουσιαστικά μια άλλη γυναίκα ακαδημαϊκό και σπουδαία βυζαντινολόγο, την αείμνηστη Αγγελική Λαΐου. Η Χρύσα Μαλτέζου είναι Αιγυπτιώτισσα. Κουβαλάει την πολυπολιτισμική κουλτούρα των ανθρώπων οι οποίοι γαλουχήθηκαν σε χώρες όπου ανθούσε ο Ελληνισμός και η αγάπη τους για τη μητέρα-πατρίδα μετουσιωνόταν σε πάθος για τη μελέτη των έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και τελείωσε το Αβερώφειο Γυμνάσιο. Σπούδασε όμως στην Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο Μεσογειακών Σπουδών της Aix en-Provence και στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας (1965-1967) και πήρε πτυχίο της Σχολής Παλαιογραφίας, Αρχειονομίας και Διπλωματικής των Κρατικών Αρχείων της Βενετίας. Υπήρξε ερευνήτρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έχει διδάξει Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και Ιστορία του Πολιτισμού (με έμφαση την ιστορία της Βενετοκρατίας στον ελληνικό κόσμο) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών, έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Εχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την ταξινόμηση του Ιστορικού Αρχείου Κυθήρων, με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής (2003) και το μεγάλο βραβείο Dante Aligheri (2007). Στη διεύθυνση του Ινστιτούτου της Βενετίας διαδέχθηκε τον ακαδημαϊκό Μανούσο Μανούσακα. Ανθρωπος δυναμικός και δραστήριος όπως είναι, η Χρύσα Μαλτέζου δεν έπαψε να αγωνίζεται για τη διατήρηση λειτουργίας του Ινστιτούτου και για τη διάσωση των πολύτιμων θησαυρών του.