Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η Διασπορά των Μανιατών

 
Στις 15 Μαρτίου 2012 ο Δήμος Ανατολικής Μάνης διοργανώνει, στα πλαίσια της Γιορτής του Νόστου 2012, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα τη Διασπορά των Μανιατών. Η Ημερίδα αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών και Θεσμών του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι της Σαρδηνίας.
Ο Νόστος έχει πλέον έχει καθιερωθεί ως Γιορτή της Διασποράς των Μανιατών. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα θα είναι παρών  ο Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ, πρέσβυς κος Πέτρος Παναγιωτόπουλος.
Θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες από τις μανιάτικες εστίες της του Καργέζε της Κορσικής και της Μοντρέστας της Σαρδηνίας. Στην αντιπροσωπεία του Καργέζε θα συμμετάσχουν ο Michel Stephanopoli de Comnène, ο εφημέριος εδώ και 40 χρόνια της ελληνικής εκκλησίας πατέρας Αθανάσιος Αρμάος, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συλλόγου Καργέζε / Οίτυλο.
Στην αντιπροσωπεία της Μοντρέστας θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος Antonio Zedda, ο πρωτοπόρος του Νόστου, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι Stefano Pira. Οι φετεινές εκδηλώσεις του ΝΟΣΤΟΥ συμπίπτουν με τις εορταστικές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου.
Πρώτος εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Δικαίος Βαγιακάκος, επιφανής γλωσσολόγος και ιστορικός από την Κοίτα της Μάνης, ιδρυτής και πρόεδρος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών, διευθυντής της επιστημονικής επετηρίδας Λακωνικαί Σπουδαί, και Επίτιμος Διευθυντής του Κέντρου Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας. Ο Δικαίος Βαγιακάκος έχει τιμηθεί με το αργυρό μετάλλιο της Τάξης των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών. Δεύτερος ομιλητής θα είναι ο Michel Stephanopoli de Comnène, εξέχων μέλος της εστίας του Καργέζε αλλά και ερευνητής της διασποράς των Μανιατών της Κορσικής, που έχει τιμηθεί το 2009 από την Ακαδημία Αθηνών για το εξάτομο έργο του με γενικό τίτλο «Histoire des Grecs–Maniotes en Corse» (Σειρά Παραρτήματα – Λακωνικαί Σπουδαί της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών).
Η εισήγηση του Michel Stephanopoli de Comnène έχει τίτλο: Οι Ελληνες, Μανιάτες στην Κορσική. Από το Οιτυλο στο Καργκέζε, από τον ΧVII αιώνα μέχρι τον XIX. Ο τίτλος της εισήγησης του καθηγητή Stefano Pira του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι είναι Μεσογειακές διασπορές: Η ουτοπία των Ελλήνων στη Σαρδηνία του 18ου αιώνα. Ο Stefano Pira διδάσκει νεώτερη και σύγχρονη ιστορία και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για την Οικονομία και τους θεσμούς της Μεσογειακής Ευρώπης και ερευνά την ιστορία του μανιάτικου διασπορικού θύλακα στη Μοντρέστα της Σαρδηνίας.
Η εισήγηση του Γιάννη Κορίνθιου του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας έχει τίτλο: Υπόδουλος και απόδημος Ελληνισμός στην Τουρκοκρατία. Συγκοινωνούντα δοχεία και κοινό όραμα της λευτεριάς. Ο Γιάννης Κορίνθιος, εμπνευστής του Νόστου και ερευνητής της ιστορικής διασποράς στη νότια Ιταλία, είναι συγγραφέας Λεξικού Αρχαίας Ελληνικής και πολλών διδακτικών εγχειριδίων για τα Κλασσικά Λύκεια της Ιταλίας.
Στην ημερίδα αυτή συμμετέχουν επίσης με εισηγήσεις  o δικηγόρος Γρηγόριος Λαζαράκος, Δικηγόρος- Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου HUMBOLDT (Βερολίνου) – Αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με θέμα: «Μάνη και Ελληνισμός: τα ιδανικά των προγόνων και ο κίνδυνος απώλειας της εθνικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας των απογόνων». Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Αναστασάκος (Μανιάτικη Διασπορά), ο συγγραφέας Ντόναλντ Μακφαίηλ (διασπορά των Μανιατών στην Αμερική (1896/1920) και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός  Νικόλαος Μαραμπέας «Μετακινήσεις από και προς τη Μάνη : Η περίπτωση της μετανάστευσης των Μεδίκων του Πραστείου».

Μαθητές στηρίζουν το «Χαμόγελο» στην Ρόδο


Το Σάββατο 17, 24, 31 Μαρτίου και το Σάββατο 7 Απριλίου του 2012, μαθητές της Α' και Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», σε καραμελόσπιτο στην Πλατεία Κύπρου, θα διαθέτουν προς πώληση προϊόντα από το Χαμόγελο του παιδιού. 
Οι τιμές κυμαίνονται από 1-10 ευρώ. 
Κάθε Σάββατο στο κέντρο της πόλης θα γίνεται μια μικρή γιορτή, όπου θα συμμετέχουν και πολλά μαθητικά συγκροτήματα.\


Πού: Ρόδος, Πλατεία Κύπρου
Πότε: 
Σάββατο 17, 24, 31 Μαρτίου και το Σάββατο 7 Απριλίου του 2012.

Παρουσίαση βιβλίου “Η Ναυπλιακή Επανάσταση»

 
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.) και η Οργανωτική Επιτροπή εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια της Ναυπλιακής Επανάστασης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αναστασίου Αθ. Γούναρη “Η Ναυπλιακή Επανάσταση” το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Βουλευτικό.
Κατά την εκδήλωση ο συγγραφέας θα βραβευθεί για την προσφορά του στην πόλη και στην ιστορία της από το Δήμαρχο Ναυπλιέων.
Οι ομιλητές που με τις εισηγήσεις τους θα φωτίσουν κάποιες από τις πτυχές των ιστορικών γεγονότων της περιόδου και θα μας μιλήσουν για το βιβλίο είναι:
Ο συγγραφέας Αναστάσιος Γούναρης
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Κρεμμυδάς
Ο φιλόλογος Γιώργος Αναστασόπουλος.
Συντονιστής: Ο λογοτέχνης - ιστορικός Γεώργιος Ρούβαλης.
Η μελέτη του Αναστασίου Γούναρη εκπονήθηκε κατά το 1960-62 όσο ο συγγραφέας υπηρετούσε ως φιλόλογος στο Ναύπλιο και εκδόθηκε το 1963. Στη συνέχεια επανεκδόθηκε επαυξημένη και βελτιωμένη το 2010 με την υποστήριξη της ΔΗ.Κ.Ε.Ν. (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ναυπλίου).
Στόχος του συγγραφέα υπήρξε η έρευνα και η προβολή των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Ναύπλιο κατά τη «Ναυπλιακή Επανάσταση», η οποία διήρκεσε από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Απριλίου 1862 και οδήγησε στην έξωση του Όθωνα, τον Οκτώβριο του 1862.
Στο βιβλίο του εξιστορεί ένα τοπικό και συγχρόνως πανελλήνιας σημασίας γεγονός της πολιτικής μας ιστορίας και ολοκληρώνει την πρώτη εμπεριστατωμένη και σε βάθος έρευνα της βιβλιογραφίας, διασταυρώνοντας πληροφορίες και συγκρουόμενες απόψεις.

Σαν σήμερα : Λάμπρος Κωνσταντάρας (1913 – 1985)

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παρίσι στη θεατρική σχολή του σπουδαίου γάλλου θεατράνθρωπου Λουί Ζουβέ, από την οποία αποφοίτησε το 1933.
Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο το 1937 στη Γαλλία, ενώ την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στην Αθήνα, στο έργο «Τα παράσημα της γριούλας». Ακολούθησαν ρόλοι σε έργα όπως «Το στραβόξυλο», «Ο μισάνθρωπος», «Ο παίχτης», «Η κυρία χωρίς καμέλιες» και «Τα παιδιά του Εδουάρδου», με θιάσους όπως των Μιράντας - Παππά και Μουσούρη - Αρώνη.
Σχημάτισε το δικό του θίασο με τη Μιράντα, την Τζένη Καρέζη, τη Μάρω Κοντού και τον Νίκο Ρίζο, ενώ συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Έλλη Λαμπέτη κ.α.
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως, μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Υπήρξε πρωταγωνιστής από την πρώτη κιόλας ταινία του, «Το τραγούδι του χωρισμού» (1940), ενώ κράτησε τους πρώτους ρόλους και σε περίπου 80 ακόμα ταινίες. Ξεχωρίζουν, «Η Λίζα και η Άλλη» (1961), «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1961), «Η βίλα των οργίων» (1964), «Η χαρτοπαίχτρα» (1964), «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), «Η γυναίκα μου τρελάθηκε» (1966), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966), «Ο γεροντοκόρος» (1967), «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι» (1967).
Το 1969 κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο Μπλοφατζής» (1969). Η τελευταία του ταινία ήταν «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ» (1981). Στην τηλεόραση ξεχώρισε με το ρόλο του γυναικοκατακτητή Ζάχου Δόγκανου στο σήριαλ «Εκείνες και εγώ» (1976).
Το πηγαίο ταλέντο του Λάμπρου Κωνσταντάρα διαφαίνεται μέσα από τη μεγάλη γκάμα των ρόλων που ερμήνευσε, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο. Στα πρώτα του βήματα εμφανίστηκε σε δραματικούς ρόλους, ακόμη και ως ζεν-πρεμιέ, ενώ στη συνέχεια ειδικεύτηκε σε πιο κωμικούς, ως φίλος ή πατέρας -καλοσυνάτος, ανοιχτόκαρδος, ακόμη και αυστηρός πότε - πότε γυναικάς και χιουμορίστας.
Η αυλαία της ζωής του έπεσε στις 28 Ιουνίου του 1985.

Τρίτη και 13


Δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς.
Γενικώς, η Τρίτη θεωρείται αποφράς ημέρα, δηλαδή γρουσούζικη και επικίνδυνη για τους παραπάνω λαούς. Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.
Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάτι ανάλογο ισχύει και στα καθ’ ημάς, όταν οι προληπτικοί μέσα στην Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι η κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.
Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια  των Οθωμανών Τούρκων (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Όπως παρατηρεί ο “πατέρας” της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.
Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.
Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.