Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Αμπερνάλι Σορωνής Ρόδου

Πέμπτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, εκδήλωση με μουσική στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου "Το Αμπερνάλι" Σορωνής Ρόδου. 
15-18 Μαρτίου, θεατρική παράσταση : "Το Αλητάκι".  
Τι θα δείτε?
1) "ζωντανή" μουσική (τσέλο, κανονάκι, πιάνο),
2) 13 παιδιά και 8 ενήλικες, 
3) υπέρτιτλους με προβολέα και 
4) βουβό θέατρο!!! 
Όλα αυτά πιστεύουμε πως κάνουν τη παράσταση αυτή πολύ ιδιαίτερη! 
Σας περιμένουμε!
 

Ο 11ος ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ


Ο  11ος Γύρος του Αργολικού κόλπου  έγινε σήμερα  το πρωί της Κυριακής στην Αργολίδα.
Η  εκκίνηση  δόθηκε  στις  10 το πρωί από την περιοχή "Αρδάμη" στους Μύλους και ο τερματισμός έγινε  στην είσοδο του Ναυπλίου , μπροστά στο κολυμβητήριο. Διοργανωτές ήταν ο Σύνδεσμος Βετεράνων Αθλητών Στίβου, ο ΣΕΓΑΣ και δήμοι της Αργολίδας. Συμμετείχαν 500 περίπου  αθλητές βετεράνοι και μη  από Πελοπόννησο,  Αττική  και νησιά του Ιονίου. Πρόκειται για μια διαδρομή ,περίπου, δέκα χιλιομέτρων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι δίπλα στη θάλασσα. Μεταξύ άλλων ο βετεράνος αθλητής του ακοντισμού Ιωάννης Μπόλας και μέλος του ΣΕΓΑΣ ,καθώς και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης πολιτισμού και αθλητισμού Ναυπλίου ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν και τόνισε πως κάθε χρόνο ο γύρος του Αργολικού θα συγκεντρώνει όλο και πιο πολλούς αθλητές. 

“Αφιέρωμα στη Γυναίκα της Ηπείρου του χθες και του σήμερα”


Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων «Ο ΠΥΡΡΟΣ», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σας προσκαλούν στην εκδήλωση:
« Αφιέρωμα στη Γυναίκα της Ηπείρου του χθες και του σήμερα»
Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 στις 19.00 μ.μ. στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΑ
(Αγ.Παρασκευής 40, Δημοτική Κοινότητα  Αγίων Αναργύρων)
-Παρουσίαση-κεντρική ομιλήτρια κα Εύα Χαλατσά Ιδρύτρια και Πρόεδρος ‘Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου’
-Αφηγήσεις βιωμάτων από την Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων. Βιβλίο « Αυτές που γίναν ένα με τη γη» της Γεωργίας Σκοπούλη.
-Πλαισιωμένα από ζωντανή παραδοσιακή μουσική και Πολυφωνικό σχήμα.

Μαρία Πλυτά (1915 – 2006)


Η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Γύρισε συνολικά 25 ταινίες με δημοφιλείς ηθοποιούς και εμπορική επιτυχία. Θεωρείται μία από τις αυθεντικότερες εκπροσώπους του εγχώριου μελό. Οι ταινίες της παίζοντα συχνά - πυκνά στην τηλεόραση, χωρίς η ίδια να έχει την αναγνώριση που της αξίζει.
Η Μαρία Πλυτά γεννήθηκε το 1915 στη Θεσσαλονίκη.
Πολυσχιδής προσωπικότητα, στράφηκε πρώτα στη λογοτεχνία κι έγραψε τα μυθιστορήματα «Δεμένα φτερά» (1944) και «Αλυσίδες» (1946).
Το 1948 πέρασε και στη συγγραφή θεατρικών έργων, κερδίζοντας με το «Κάστρο της Χερσώνας» έπαινο στο διαγωνισμό του λογοτεχνικού περιοδικού «Μορφές». Ο κινηματογράφος, όμως, γρήγορα την κέρδισε και την απορρόφησε.
Στην αρχή ασχολήθηκε με την παραγωγή και την καλλιτεχνική διεύθυνση στις ταινίες «Μαρίνα» του Αλέκου Σακελλάριου (1947) και «Μαρίνος Κοντάρας» του Γιώργου Τζαβέλλα (1948). Το 1950 γύρισε την πρώτη της ταινία, τα «Αρραβωνιάσματα», διασκευή του ομώνυμου θεατρικού του Δημήτρη Μπόγρη, με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Αιμίλιο Βεάκη, Μαργαρίτα Γεράρδου και Νίκο Τζόγια, μια ταινία σταθμό στον ηθογραφικό ελληνικό κινηματογράφο.
Ακολούθησαν ταινίες, όπως:
«Η Λύκαινα» (1951) με την Αλέκα Κατσέλη.
«Ο Βαφτιστικός» (1952), μεταφορά στο πανί της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη με τους Μίμη Φωτόπουλο και Αλέκο Αλεξανδράκη.
«Η Εύα» (1953) με τους Μάνο Κατράκη, Ντίνο Ηλιόπουλο, Αλέκο Αλεξανδράκη και Αλίκη Γεωργούλη.
«Το κορίτσι της γειτονιάς» (1954) με τους Ορέστη Μακρή, Δέσπω Διαμαντίδου και Γιώργο Φούντα.
«Η Δούκισσα της Πλακεντίας» (1956) με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.
«Τα ναυάγια της ζωής» (1959) με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Κακκαβά.
«Άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω» (1960) με τον Γιάννη Γκιωνάκη.
«Ο Λουστράκος» (1962), που έκανε σταρ τον μικρό Βασιλάκη Καΐλα.
«Ο Ανήφορος» (1964) με την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Βύρωνα Πάλλη.
Η τελευταία της ταινία μεγάλου μήκους ήταν «Οι άγνωστοι της νύχτας» (1970) με το Γιώργο Καμπανέλη, τον Λυκούργο Καλλέργη και τη Σούλα Κοψίνη.
Η Μαρία Πλυτά υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία την ανακήρυξε το 1986 επίτιμο μέλος της για τη μεγάλη της προσφορά στον κινηματογράφο.
Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών, στις 4 Μαρτίου 2006.

Σκακιστικός Σύλλογος Ναυπλίου – Συνεχίζονται τα μαθήματα πινγκ πονγκ


Ο Σκακιστικός Σύλλογος Ναυπλίου « Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» συνεχίζει τα μαθήματα πινγκ πονγκ στο Κολυμβητήριο Ναυπλίου, με μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας παλιούς και νέους αθλητές ώστε να επανδρώσει την δικιά του ομάδα και να συμμετέχει σε επίσημα τουρνουά.
Τα μαθήματα για τα παιδιά γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00 – 19:00.
Τα μαθήματα για τους μεγάλους γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 19:00 – 20:00.
Τηλέφωνα πληροφοριών: 6936578065 – 6974202245.

Κυριακή της Ορθοδοξίας

 
Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (το 842) όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματηστέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι "αθλητές" της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Έτσι σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν "πανήχιον υμνολογίαν" στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.

Σήμερα σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλες τους χριστιανικούς ναούς η "Κυριακή της Ορθοδοξίας" όπου κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής (ια':24-26, και 32-40) όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως,καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (α' 40 κ.έ.) όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολογησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού "Ραββί, σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ".
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα από Βασιλείας του Γεωργίου του Α' καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο Βασιλεύς στη Μητρόπολη Αθηνών όπου και να απαγγέλλει παρά το Δεσποτικό το “Σύμβολο της Πίστεως”. Το αυτοκρατορiκό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών μας επί Βασιλέως Κωνσταντίνου Β' όπου μετά την μεταπολίτευση συνεχίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 

Η Λακωνία τιμά τον Νικηφόρο Βρεττάκο

 
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το έτος Βρεττάκου παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Διευθύντρια της Δημόσιας κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ. Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου.
Μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Ντίας Τζανετέα, το Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία η ΠΕ Λακωνίας αναλαμβάνει να αναδείξει, με αφορμή το έτος Βρεττάκου, το έργο του Λάκωνα ποιητή σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης όπου φιλοξενείται το Αρχείο Βρεττάκου.
Τόνισε στην εισήγησή της η κα Τζανετέα:
Έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τον Νικηφόρο Βρεττάκο τιμά η Ελληνική πολιτεία φέτος , ανακηρύσσοντας το 2012 "Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου". 
Το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, υλοποιεί το αφιερωματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, όπου βρίσκεται ολόκληρο το αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου, το Μουσείο Μπενάκη και την Εταιρεία Συγγραφέων.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αποτελεί εξέχουσα μορφή των ελληνικών γραμμάτων όπου ο δημιουργός και άνθρωπος συμπίπτουν απόλυτα σε μια ενιαία σύνθεση μοναδικής ομορφιάς, που όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον ποιητή μπορούν να επιβεβαιώσουν το βάθος της και τον πλούτο της.

Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Το έργο του «ποιητή του Ταϋγέτου» επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη γράφοντας για τη συγκίνηση και τα αισθητήρια, την έννοια της ομορφιάς μέσα στη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα μέσα από τη γλώσσα, την ουσία του πολιτισμού.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, όπως κάθε αληθινός δημιουργός, δημιουργεί την εποχή του. Μιλώντας για ποίηση μπορεί κανείς να μιλάει για χίλια δυο πράγματα, για ιδέες, για τεχνοτροπίες, για σχολές, για ρεύματα . Στο ογκώδες έργο του, σκιαγραφεί τον άνθρωπο της ελευθερίας, της ευθύνης, της αλήθειας, της αγωνίας, του πόνου και προπαντός της αγάπης.

Η αληθινή ποίηση δεν είναι μια ορισμένη ιδεολογία, δεν είναι μια θεωρία ή ένα κήρυγμα. Είναι τρόπος ζωής, είναι πράξη. Γι’ αυτό και το αληθινό ποιητικό έργο δε χωρίζεται από τη ζωή του ποιητή.

Αν αυτό ισχύει για τους ποιητές, ισχύει πάνω απ’ όλους για τον Νικηφόρο Βρεττάκο. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποίηση από τη ζωή του, ούτε τη ζωή από την ποίηση. Και το κυριότερο. Η ποίησή του έχει την αλήθεια του ποιητή και η ζωή του την ειλικρίνεια και τη συνέπεια του ανθρώπου.

Πέρα από τη γνήσια ελληνικότητα του έργου του, η ποίησή του είναι ένα σήμα συναγερμού των συνειδήσεων, είναι ένα προσκλητήριο για αφύπνιση, για αγώνα.

Πληρότητα και απλότητα χαρακτηρίζουν τη ζωή και την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Και είναι δύσκολο πράγμα να ζήσεις και να γράψεις απλά. Η απλότητα προϋποθέτει μια βασανιστική πορεία μέσα στον πόνο και τη σοφία του κόσμου.

Η υπόσχεση φωτός που δίνει με το έργο του και η ζωή του ο Νικηφόρος Βρεττάκος συγκινεί και κατακτά μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Η βαθύτατα ανθρωπιστική ποίηση του Βρεττάκου, μέσα από την οποία εξυμνούνται οι αξίες της αγάπης , της ειρήνης, του Ελληνικού πνεύματος δίνουν δύναμη και έμπνευση σε όλους μας , ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας με αφορμή το "Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου" και σε συνεργασία με το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου προτίθεται να προβεί σε μια σειρά εκδηλώσεων προκείμενου να τιμήσει το Λάκωνα Ποιητή.