Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Λυγουριάτικο Καρναβάλι



Για άλλη μια χρονιά το Λυγουριό ζει σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη παρέλαση της Καθαροδευτέρας 27 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, όπου και κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Θα παρελάσουν άρματα που σατιρίζουν την καθημερινότητα, την πολιτική εξουσία και τους πολιτικούς, δίνοντας μια άλλη διάσταση σε επίκαιρα θέματα, συνοδευόμενα φυσικά με τα κλασσικά αλευρομουτζουρώματα. Είναι γνωστή άλλωστε η καυστική σάτιρα και η διασκέδαση στο Λυγουριό, που αποτελούν το βασικό στοιχείο της δυναμικής συμμετοχής του ντόπιου κόσμου και όχι μόνο.
Η παρέλαση θα ξεκινήσει από την ταβέρνα «Μαρκεζίνης» και θα καταλήξει στο προαύλιο του Γυμνασίου-Λυκείου, όπου και θα ακολουθήσει το κάψιμο του καρνάβαλου, συντροφιά με ελληνική παραδοσιακή μουσική, κρασί και χορό. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας» και αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα άρματα είναι κατασκευασμένα με μεράκι και αγάπη, από εθελοντές κάθε ηλικίας, που διαθέτουν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους καθημερινά, προκειμένου να διατηρηθεί αυτός ο θεσμός.
Βασικό σύνθημα του Λυγουριάτικου Καρναβαλιού τη φετινή χρονιά είναι το: «Λεφτά πολλά δεν έχουμε, κρίση φέτος μεγάλη, μα εμείς σε πείσμα των καιρών κάνουμε καρναβάλι».

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2012 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ




Κυριακή της Τυρινής -26 Φεβρουαρίου 2012


Ώρα 11:00 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Θήβας
Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι και «Γαϊτανάκι».


Έθιμο «Βλάχικος Γάμος»:


Ώρα 13:00 μ.μ. οι «Καπεταναίοι» με τον Πανούση (υπηρέτη), το Φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (πίπιζα και νταούλι), φέρνουν βόλτα τα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του «μπουλουκιού», τους Βλάχους, Μακεδόνες και Λιάπηδες. Συγκεντρώνονται τα «μπουλούκια» (παρέες Βλάχων) στους κεντρικούς δρόμους στην Πλατεία και χορεύουν.


Ώρα 16:30 μ.μ. στον Πεζόδρομου του Επαμεινώνδα, γίνονται το ΠΡΟΞΕΝΙΟ και τα ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΑΤΑ κι από κοντά τραγούδια και χοροί μέχρι τα χαράματα της άλλης μέρας, με τη συμμετοχή όλου του κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών.


• Ώρα 11:00 στην Κεντρική Πλατεία Βαγίων.


«Το Γαϊτανάκι» από τη νεολαία και τους μαθητές των Βαγίων.


Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από το Σύλλογο Γυναικών Βαγίων.


Καπαρέλλι:


«Κιθαιρώνεια»- Από το πρωί στην Κεντρική Πλατεία Καπαρελλίου


Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια.
«Γαϊτανάκι»
Φαγητό και κρασί για τους επισκέπτες.


Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012


Αποκορύφωμα του εθίμου «Βλάχικος Γάμος»


Ώρα 7:00 π.μ. …σκούζει ο «σκάρος» (εγερτήριο Βλάχων).
Ώρα 8:30 π.μ. Άναμμα φωτιάς, χωριστά κάθε «μπουλούκι» και στη θράκα της ψήσιμο της «προπύρας», της πίτας νύφης. «Πυρρίχιος» χορός παλικαριών, γύρω από την κάθε φωτιά. Γλέντι, χορός και οινοποσία μέχρι να αποτραβηχτούν οι Βλάχοι…..
Ώρα 12:00 π.μ. στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, για φαγητό και τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας πομπής και της «τελετής» του γάμου. Όλοι μαζί οι Βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά, που μοιράζονται μαζί με τους επίσημους καλεσμένους και με όλο τον κόσμο των επισκεπτών και τσουγκρίζουν μαζί τους τα ποτήρια με το διαλεχτό Θηβαϊκό κρασί.
Ώρα 14:00 μ.μ. ξεκινάει η «πομπή» από την Αγία Τριάδα για το δρόμο του Επαμεινώνδα, που είναι τα «κονάκια» των συμπεθέρων πάνω σε δύο ράχες (καλύβες).
Ώρα 14:30 μ.μ. Άφιξη «πομπής». (Απ’ τα μεγάφωνα εξήγηση του εθίμου και βλάχικα τραγούδια) Ακούμπημα «προικιών» της «νύφης» στη βορινή καλύβα.
Βλάχικος χορός ( το κάθε μπουλούκι χωριστά).
Γίνεται το ξύρισμα του «γαμπρού» κι ακούγεται το σχετικό τραγούδι.
Ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ των «συμπεθέρων». Τα «συμπεθεριά» ξεδιαλύνουν τις διαφορές τους και αρχίζει το γαμήλιο γλέντι με την συμμετοχή όλου του κόσμου.
Ακολουθεί, ο χορός του πεθαμένου παλικαριού (πανάρχαιος χορός που συμβολίζει την ανάσταση της φύσης και τη γονιμότητα) και στη συνέχεια γλέντι και χορός. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι τα χαράματα της Τρίτης.


Πλαταιές:


«Γιορτή της Φασολάδας» - Από το πρωί στην Κεντρική Πλατεία Πλαταιών.


Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια
«Γαϊτανάκι»
Παραδοσιακή Φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα για τους επισκέπτες.


Ώρα 11:00 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Βαγίων


Κούλουμα από τον Σύλλογο Γυναικών Βαγίων.
Παραδοσιακοί χοροί από τους χορευτικούς συλλόγους Ασωπίας και Αγίας Τριάδος Βοιωτίας


Λουτουφί:


Από το πρωί στην Πλατεία Λουτουφίου


Κούλουμα
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια
«Γαϊτανάκι»
Νηστίσιμα εδέσματα για τους επισκέπτες.

Απόκριες στο Καρπενήσι




Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012
Κεντρική Πλατεία
Ώρα 16:00


Η αποκριάτικη παρέλαση, μεγαλύτερη από ποτέ! Οι καρναβαλιστές με πολύ
φαντασία και δημιουργική διάθεση θα ξεκινήσουν από τη γέφυρα «Νεράιδα»
και θα καταλήξουν στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου. Οι καλύτερες παρουσίες
(άρματα, ομάδες) θα βραβευθούν και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα βρεθεί στην πυρά.


Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012
Κεντρική Πλατεία
Ώρα 17:00


Μετά το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, θα ξεκινήσει ένα μοναδικό street party, με τους Maraveyas Ilegál να γεμίζουν με τις μουσικές τους το κέντρο της πόλης. Ζεστό κρασί, τσίπουρο και ντόπιοι μεζέδες θα συνοδεύουν τη μουσική, δίνοντας σε όλους μπόλικη ενέργεια για χορό και αποκριάτικο ξεφάντωμα.


Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012
Τοπική Κοινότητα Προυσού
Ώρα 21:00
Ο Σύλλογος απανταχού Προυσιωτών διοργανώνει αποκριάτικο χορό, στον Προυσό.


Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012
Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου
Ώρα:12:00


Ο Δήμος Καρπενησίου θα προσφέρει σαρακοστιανά εδέσματα, ζεστή λαγάνα και
ντόπιο κρασί.
Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου θα παρουσιάσει
αποκριάτικους χορούς και τραγούδια και στη συνέχεια ο ουρανός της πόλης θα γεμίσει με πολύχρωμους χαρταετούς που θα προσφέρει δωρεάν ο Δήμος Καρπενησίου.


Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012
Ώρα:12:00
Τοπική Κοινότητα Φουρνάς
Ο Σύλλογος Γυναικών της Δημοτικής Ενότητας Φουρνάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Νέων Φουρνάς «Πήγασος» διοργανώνουν στην κεντρική πλατεία του χωριού «Κούλουμα» με τοπικά εδέσματα και φυσικά…… πολλούς χαρταετούς!


Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012
Ώρα:10:30
Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου


O Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» διοργανώνει στην
πλατεία του χωριού νηστίσιμο τραπέζι με φασολάδα, χαλβά, και άφθονο κρασί.
Για τους μικρούς φίλος αποκριάτικο γλέντι με κλόουν, μασκαράτες και χορευτικά.


Μεσολογγίτικο Καρναβάλι 2012



Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου, ενώ την Καθαρά Δευτέρα τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθούν στη Δυτική παραλία Αιτωλικού με πέταγμα χαρταετού, άφθονο φαγητό και κέφι. 

Η ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ διασκεδάΖΕΙ στο 21ο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ της!




Μπορεί η κρίση να μην φέρνει τις Βραζιλιάνες του Ρίου στο Καρναβάλι της Κρύας Βρύσης στο Δήμο Πέλλας, βραζιλιάνικο χρώμα και εικόνα όμως, θα προσφέρουν οι Βραζιλιάνες και … οι ΒραζιλιΑΝΔΡΕΣ της Κρύας Βρύσης !
Με την συμμετοχή 14 θεματικών ομάδων και έναν αριθμό 1.000 περίπου καρναβαλιστών, οι διοργανωτές του καρναβαλιού της Κρύας Βρύσης σας υπόσχονται μοναδικές στιγμές αξέχαστου και ξέφρενου καρναβαλιού !
Μία ενδεικτική εικόνα από τις συμμετοχές των καρναβαλικών ομάδων είναι: οι μομόγεροι, οι asterix & ovelix, οι μάγισες & οι χάρυ πότερ, οι Πειρατές & οι Πειρατίνες, τα Βιολογικά Λαχανικά και οι Κηπουροί, οι junior Master Jeff , η Disney, οι Ποδοσφαιρίστριες & οι Μαζορέτοι, οι Βενετσιάνοι & οι Βενετσιάνες στην τρόικα του 2012, οι Τσάρλεστον & οι γκάκστερ, οι τσιρλίντερς, η γενιά των 400 ευρώ, οι Bollywood , οι κλόουν και οι ξυλοπόδαροι, το άφθονο κρασί… και το κέφι μόλις ξεκίνησε στον πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης !
Σημαντικό γεγονός στην φετινή διοργάνωση, είναι η ενεργή συμμετοχή στην μεγάλη παρέλαση, των καταστημάτων της πόλης, καθώς και η οικονομική στήριξη του θεσμού μέσω χορηγιών τους, σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την τοπική αγορά.
Η Μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ στην ΑΙΓΙΝΑ




Οι εκδηλώσεις της αποκριάς ολοκληρώνονται την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα 27
Φεβρουαρίου ( Καθαρή Δευτέρα)


ΚΥΡΙΑΚΗ 26/2/2012


Στον παραλιακό δρόμο της Αίγινας θα γίνει η παρέλαση των ομάδων καρναβαλιστών με σημείο εκκίνησης το Δημοτικό Γυμναστήριο. 
Θα συμμετάσχουν Σχολεία , Σύλλογοι , φορείς και ανεξάρτητες ομάδες. . Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12.00.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην παλαιά προβλήτα θα πραγματοποιηθούν χοροί από συγκροτήματα Συλλόγων και Γυμναστηρίων της Αίγινας.
Το απόγευμα στίς 3 μ.μ. Θα γίνει η έναρξη εκδηλώσεων του 4ου καρναβαλιού Μεσαγρού που θα
πραγματοποιηθεί στον κεντρικό δρόμο του Μεσαγρού (μπροστά από τα Γραφεία της Δημ. Κοινότητας).
Η εκδήλωση οργανώνεται από την Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού και Τοπικούς Φορείς υπό την
αιγίδα του Δήμου Αίγινας.


ΔΕΥΤΕΡΑ 27/2/2012 ( Καθαρή Δευτέρα )


Στο Βαθύ θα γίνει η εκδήλωση για τα Κούλουμα στον προαύλιο χώρο των Γραφείων της
Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος (παλαιό Δημ. Σχολείο) με ζωντανή μουσική , σαρακοστιανούς
μεζέδες και χορό.
Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Μορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος με τη συνεργασία
του Δήμου Αίγινας .


Στην παραλία Αγίας Μαρίνας στίς 12.00 το μεσημέρι θα εορταστούν τα Κούλουμα και το πέταγμα
του χαρταετού .
Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού και τοπικούς φορείς υπό την
αιγίδα του Δήμου Αίγινας.


ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ



Κορυφώνονται σε όλη τη χώρα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες έρχονται να δώσουν έναν διαφορετικό τόνο στο «θολό τοπίο» της κρίσης. Δεκάδες καρναβαλιστές αναμένται να ξεχυθούν στους δρόμους σαν ένα πολύχρωμο «ποτάμι» διψασμένο για χορό, τραγούδι και πολύ κρασί.  
Η επόμενη ημέρα, η Καθαρά Δευτέρα, θα βρει τους πολίτες της χώρας να γεύονται αυτό που εδώ και πολύ καιρό χιλιάδες Έλληνες δοκιμάζουν καθημερινά, σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν: το σαρακοστιανό τραπέζι λιτό, με την παραδοσιακή φασολάδα και τη λαγάνα.
...απέχω από το κρέας
Με τη λατινογενή λέξη Καρναβάλι, την αντίστοιχη της ελληνικής απόκρεω ή αποκριά, χαρακτηρίζεται η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα, κατά την οποία επικρατεί το έθιμο του μασκαρέματος. Κυριολεκτικά «Αποκρεά» σημαίνει τον αποχαιρετισμό της περιόδου κρεατοφαγίας ή την αποχή από το κρέας (από+κρεώ). Αντίστοιχα και η λατινογενής λέξη «Καρναβάλι» είναι σύνθετη από τις λέξεις carne = κρέας και vale = χαιρετώ.
...διονυσιακές καταβολές
Οι ρίζες των εθίμων της Αποκριάς μπορούν να ανιχνευθούν στην αρχαιότητα. Σχετίζονται με τις λατρευτικές γιορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου, στις οποίες κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός, η ευθυμία και η σκωπτική διάθεση. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, στοιχεία της αρχαιοελληνικής λατρείας συνδυάστηκαν στη συνείδηση και τις παραδόσεις του λαού με την περίοδο πριν από τη Σαρακοστή.
Από το 19ο αι. μέχρι σήμερα το καρναβάλι ξεκινά κάθε χρόνο την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου και λήγει την Κυριακή της Τυροφάγου. Παλιότερα, τον εορταστικό τόνο έδιναν οι παρέες των μεταμφιεσμένων, που κυκλοφορούσαν στους δρόμους και γύριζαν τα βράδια στις γειτονιές τραγουδώντας άσεμνα και σκωπτικά τραγούδια. Αυτού του είδους, όμως, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις χάθηκαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με το πέρασμα του χρόνου για να επικρατήσουν οργανωμένες από τις τοπικές κοινωνίες και τυποποιημένες εορταστικές εκδηλώσεις με αποκριάτικες στολές και άρματα.
...αναβίωση εθίμων
Το καρναβάλι όμως είναι στενά συνυφασμένο με την πολιτισμική κληρονομιά κάθε περιοχής της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσουν παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα σε πολλά μέρη της χώρας. Κυρίαρχα στοιχεία σε αυτά αποτελούν τα φαλλικά σύμβολα αλλά και η σάτιρα, η οποία συνδέεται άμεσα με τα τοπικά δρώμενα ή επικεντρώνεται σε επίκαιρα θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα αλλά και το διεθνή χώρο.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις λήγουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου και την μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών. Η aftodioikisi.gr, ενδεικτικά, παρουσιάζει κάποια από τα έθιμα που αναβίωσαν ή εξακολουθούν να «ζουν» στη χώρα μας.
Δημητσάνα, Κάψιμο Μακαρονά: Με ιδιαίτερο τρόπο γιορτάζεται κάθε χρόνο η Αποκριά στη Δημητσάνα, με την αναβίωση του έθιμου του Μακαρονά, με καρναβαλική παρέλαση, σοκολατοπόλεμο και υπό τους ήχους του δημητσανίτικου μπαρουτιού, με γλέντι, χορό, τραγούδι και άφθονο κρασί.
Καστοριά, Μπουμπούνες: Στην Καστοριά, οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες», γύρω από τις οποίες στήνεται χορός με την συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων. Στο τέλος, οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα. Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο «χάσκαρης». Στην άκρη ενός πλάστη δένεται μία κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αβγό. Ο αρχηγός της οικογένειας κρατά τον πλάστη και τον κατευθύνει στα στόματα των μελών, οι οποίοι προσπαθούν να το «χάψουν».
Κοζάνη, ΦανόςΣτην Κοζάνη, ζωντανεύει ο «Φανός», τον οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί. Χορεύουν και τραγουδούν τα «Ξιανέντραπα» αλλά και τραγούδια κλέφτικα, της αγάπης και της ξενιτιάς. Η γιορτή κορυφώνεται τα ξημερώματα της Καθαρής Δευτέρας, που βραβεύονται οι καλύτεροι «Φανοί».
Λιτόχωρο Πιερίας, Χορός των βωμολόχωνΣτο Λιτόχωρο Πιερίας αναβιώνουν έθιμα που έχουν σκοπό τον εξαγνισμό των κακών πνευμάτων και της κακοτυχίας. Αυτό επιτυγχάνει ο «Χορός των βωμολόχων» που περιδιαβάζει όλο το χωριό με πειράγματα για όλους τους περαστικούς. Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς ανάβουν τα κέδρα στις γειτονιές, γύρω από τις οποίες στήνεται ξέφρενο γλέντι.
Νάουσα, Γενίτσαροι και ΜπούλεςΣτη Νάουσα, κάθε χρόνο αναβιώνει το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία. Οι Γενίτσαροι φορούν φουστανέλες, τσαρούχια, μάλλινες μακριές κάλτσες και γιλέκο, ενώ στο πρόσωπο φέρουν κερωμένο πανί με ζωγραφιστό μουστάκι. Στο κεφάλι, στη μέση και στο χέρι τους δένουν από ένα μαντήλι, ενώ στο λαιμό κρεμούν σταυρό και αλυσίδα με φυλακτό. Οι Μπούλες είναι επίσης άνδρες, ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και στο πρόσωπο φορούν βαμμένες μάσκες. Σύμφωνα με το έθιμο, τα χρόνια της τουρκοκρατίας οι αρματολοί έβρισκαν στις Απόκριες την ευκαιρία να κατέβουν στην πόλη μασκαρεμένοι και να γλεντήσουν με συγγενείς και φίλους, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι.
Ξάνθη, Το κάψιμο του ΤζάρουΣτην Ξάνθη, τελειώνει η αποκριά με το κάψιμο του «Τζάρου» στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, οι κάτοικοι τον καίνε, ώστε το καλοκαίρι να μην υπάρχουν ψύλλοι. Ακολουθεί η ρίψη εκατοντάδων πυροτεχνημάτων που κάνουν τη νύχτα μέρα.
Σκύρος, Γέρος και ΚορέλαΣτη Σκύρο αναβιώνει το έθιμο του «Γέρου και της Κορέλας». Άντρες φορούν την παραδοσιακή φορεσιά του σκυριανού βοσκού και στη μέση τους κρεμούν μεγάλες κουδούνες.
Σοχός Θεσσαλονίκης, ΚουδουνοφόροιΣτο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης εμφανίζονται οι «Κουδουνοφόροι», κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας. Με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες. Πρόκειται για μια αναίμακτη θυσία στους νεκρούς, ενώ οι εκδηλώσεις της Απόκριας κλείνουν με το έθιμο των μετανοιών. Οι μεγαλύτεροι δίνουν άφεση αμαρτιών στους μικρότερους που με πολύ σεβασμό επισκέπτονται τους μεγαλύτερους, τους φιλούν το χέρι και τους προσφέρουν ένα πορτοκάλι.

Όξω ψύλλοι ποντικοί στο Δάρα του Δήμου Τρίπολης


Την Καθαρά Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία του Δάρα στην Αρκαδία αναβιώνει το μοναδικό έθιμο της αποπομπής του χειμώνα και της υποδοχής της Άνοιξης.
Ο Σύνδεσμος Δαραίων σας προσκαλεί στις 11 το πρωί, με τροκάνια και μπίζες, νταούλια και πίπιζες.

Την Κυριακή το κάψιμο του Καρνάβαλου



H λήξη της Αποκριάς 2012 στο Δήμο Κιλκίς είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2012 με το κάψιμο του Καρνάβαλου και την ανακοίνωση των νικητριών ομάδων στο Κυνήγι του Θησαυρού και τον Διαγωνισμό Καλύτερου Καρναβαλιού. Βέβαια, από τη μεγάλη αυτή εορταστική βραδιά δεν θα λείψουν οι εκπλήξεις, η μουσική, οι φωτιές, δωρεάν κρασί και φυσικά πλούσιο αποκριάτικο θέαμα.

Το θέμα που επιλέχθηκε για τη φετινή διοργάνωση δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της οικονομικής κρίσης και της περίφημης Τρόικας που ήρθε να “ταλανίσει” τη χώρα και την καθημερινότητά μας. Εξού και η γέννηση στο Δήμο Κιλκίς της... ΤρΑΓοϊκας και των απόκοσμων μυστηριωδών ΤρΑΓοϊκανών τύπων με τη μορφή τράγου και ανθρώπου.

Και ο Καρνάβαλος όμως του Δήμου Κιλκίς κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο αναφοράς, έχει πάρει τη μορφή του υπερκαταναλωτισμού, ο οποίος και θεωρείται ένας από τους υπαίτιους που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Ο Καρνάβαλος-Υπερκαταναλωτισμός κατασκευασμένος με χαρτόκουτα και με πρόσωπο κακού λύκου που στο πέρασμά του “τα τρώει όλα”, πλαισιώνεται και από ένα άδειο καλάθι σούπερ μάρκετ, ως υπενθύμιση ότι, εξαιτίας του σήμερα, ο καταναλωτής δεν μπορεί να ψωνίσει ούτε καν τα βασικά αγαθά.

Τον Καρνάβαλο, όπως και την “παρέα” των ΤρΑΓοϊκανων με τους σωματοφύλακές τους φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς ο εξαιρετικός και πολυτάλαντος Κιλκισιώτης καλλιτέχνης Χάρης Ισχνόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της ημέρας αυτό έχει διαμορφωθεί ως εξής:

6:00μ.μ. Συγκέντρωση όλων των καρναβαλιστών και των ομάδων που που θα συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Καλύτερου Καρναβαλιού μπροστά στο Δημαρχείο για τρελές φωτογραφίσεις και πολλά ακόμη...

7μ.μ. Έναρξη πομπής με προορισμό την Πλατεία Ειρήνης. Γύρω γύρω οι Τραγοϊκανοί και στη μέση ο... Υπερκαταναλωτισμός!  Την αποκριάτικη πομπή προς την... πυρά, θα συνοδεύει η Φιλαρμονική και η Ομάδα Κρουστών του Δήμου Κιλκίς με την ευγενική συμμετοχή της Ομάδας Κρουστών Δήμου Πύδνας-Κολινδρού.

Στην πλατεία Ειρήνης, μαθήτριες του Τμήματος Αισθητικής της ΕΠΑΣ Κιλκίς θα προσφέρουν υπηρεσίες ζωγραφικής προσώπου (face painting), ενώ εθελοντές του Δήμου θα προσφέρουν δωρεάν κρασί στους καρναβαλιστές.


Εκδηλώσεις στη Δημοτική Ενότητα Σολυγείας του Δήμου Κορινθίων



Στην Δημοτική Ενότητα Σολυγείας οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 3:00 το απόγευμα στον Κόρφο με την καθιερωμένη παρέλαση καρναβαλιστών στην παραλία του Kόρφου  και ένα ξεχωριστό νησιώτικο γάμο.
Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου και ώρα 3:00 το απόγευμα στο Σοφικό οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών τμημάτων της Δημοτικής Ενότητας Σολυγείας με παραδοσιακούς χορούς, Γαϊτανάκια, αλευρώματα και άλλα πολλά.

Κούλουμα στο Δήμο Παλλήνης



Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012, ο Δήμος Παλλήνης και η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού – Πολιτισμού – Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης διοργανώνουν τα Κούλουμα 2012.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου EXPO ATHENS Ανθούσας και θα περιλαμβάνει χορό, τραγούδι και παραδοσιακά εδέσματα για τους δημότες καθώς και παιχνίδια για τα παιδιά.




Κούλουμα στο Νομό Θεσσαλονίκης


Για την Καθαρά Δευτέρα, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει μουσικές εκδηλώσεις, για το πέταγμα του χαρταετού, που θα συνοδεύονται από παραδοσιακά έθιμα και νηστίσιμα εδέσματα στον Κέδρινο Λόφο, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας, στο Άλσος της Νέας Ελβετίας και στο χώρο του παλιού 1ου δημοτικού σχολείου Τριανδρίας. 

Στην Καλαμαριά, με τα παραδοσιακά Κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα ολοκληρώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Από τις 10:30 το πρωί στο χώρο θα μοιράζεται φασολάδα, λαγάνα και όλα τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία παραδοσιακής μουσικής, ενώ μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πετάξουν τον χαρταετό.

Στον δήμο Νεάπολης - Συκεών, το ξεφάντωμα θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα με τις παραδοσιακές φασολάδες, λαγάνες και το χαλβά να συνοδεύονται με μουσική και χορό από τις 10 το πρωί. Στον Κέδρινο Λόφο, σε συνεργασία με τη Γ' Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στο ανοιχτό θέατρο στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, στη Δενδροφυτεία Συκεών και στο Αλσος «Πατήρ Μεταξά» στα Πεύκα.

Τρία τραπέζια για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας «στρώνει» ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν τα κούλουμα και να διασκεδάσουν. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρία διαφορετικά σημεία του Δήμου, στο 1ο δημοτικό σχολείο Κορδελιού, στο πάρκο Αγαμέμνονος και στο πάρκο Προσκόπων, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς.


Κούλουμα στο Δήμο Καισαριανής



Mε μουσική, χορό, νηστίσιμα  εδέσματα και άφθονο κρασί πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Δήμος Καισαριανής,  τα παραδοσιακά Κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα 27/2 από τις 11 π.μ. στον Πολυχώρο «Πάρκο Αη Γιάννη» (Ξύλινα).

Στην εκδήλωση συμμετέχει το τμήμα παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου.


Αποκριάτικο Πάρτι στα Εξαμίλια του Δήμου Κορινθίων

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 στις 6:00 μ.μ. το Μουσικό Εργαστήρι «Ήχοι του Κόσμου» σας καλεί στο Αποκριάτικο Πάρτι που θα γίνει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Εξαμιλίων, με ζωντανή μοντέρνα μουσική από τους Μουσικούς του Εργαστηρίου.

«Κούλουμα» στο Άλσος Βεϊκου


Ο Δήμος Γαλατσίου διοργανώνει τα πατροπαράδοτα «Κούλουμα» στο Άλσος Βεϊκου, «Βασίλης Παπαδιονυσίου», την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ., με τα παραδοσιακά εδέσματα των ημερών και μουσική, τραγούδι και χορό για όλους όσοι θέλουν να ξεχαστούν και να διασκεδάσουν. 
Η Ομάδα Χορού του Δήμου Γαλατσίου, το χορευτικό του Συλλόγου Κρητών Γαλατσίου-Λαμπρινής με τον τραγουδιστή Γιώργο Σκορδαλό (Κρητικά), ο  τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας (Ηπειρώτικα) και στο λαϊκό ρεπερτόριο οι: Σταύρος Εκιζόγλου (μπουζούκι-τραγούδι), Μαρία Ευαγγέλου (τραγούδι) και Γιάννης Γιαννόπουλος (πλήκτρα) θα ξεσηκώσουν τους επισκέπτες με τη μουσική και τα τραγούδια τους και θα τους βοηθήσουν έστω και για λίγο να ξεφύγουν από τις καθημερινές σκοτούρες και τη σκέψη του μνημονίου.
Επίσης, ο Δήμος Γαλατσίου, με δεδομένο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας, έχει προετοιμάσει άφθονα σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί για να υποδεχτεί τους επισκέπτες και να προσφέρει μια ξεχωριστή Καθαρά Δευτέρα σε όλους.

Πλούσιες εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Φανοί Κοζάνης 
Τελευταία ευκαιρία αποτελεί αυτό το διήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν -έστω και για λίγο- από την «γκρίζα» καθημερινότητα, συμμετέχοντας στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, που κορυφώνονται σε αρκετούς δήμους της Βόρειας Ελλάδας.

Στην Κομοτηνή, την Καθαρά Δευτέρα, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ο δήμος προγραμματίζει το πέταγμα του χαρταετού στο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από δωρεάν φασολάδα, λαγάνα, χαλβά και άλλα εδέσματα.

Στην Καβάλα, την Καθαρά Δευτέρα, πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή στο πάρκο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Όλοι είναι προσκεκλημένοι να υποδεχτούν την πρώτη μέρα της Σαρακοστής και να απολαύσουν νηστίσιμα εδέσματα, κρασί, χορούς και τραγούδια. 

Στη Χαλκιδική, καρναβαλικές εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν αποκριάτικες παρελάσεις και πέταγμα χαρταετών, θα πραγματοποιηθούν στον Πολύγυρο, στο Στρατώνι και στα Σήμαντρα.

Στην Κοζάνη, θα «ζωντανέψει» το έθιμο του Φανού, το οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί. Ακολουθούν φωτιές και σε άλλα 13 σημεία. 

Στην Καστοριά, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες», και γύρω τους στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων.