Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
















ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ AΡΓΟΥΣ

Ένας από τους ομορφότερους ιερούς ναούς της πατρίδας μας είναι αυτός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι Αργολίδας. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό. Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που το πράσινο και τα νερά του ιστορικού ποταμού Ερασίνου την κάνουν μαγευτική δεύτερο είναι ότι ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο του όρους Χάον. Για να επισκεφθούμε τον ναό αυτό, θα πρέπει να ταξιδέψουμε ως το Κεφαλάρι Αργολίδας, ένα πανέμορφο χωρίο 5 χιλιόμετρα νότια του Άργους. Στο σημείο που βρίσκεται ο ναός, υπήρχε παλαιότερος ναός ο οποίος καταστράφηκε στις 28 Μαΐου του 1918. Η καταστροφή επήλθε από μια ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που βρισκόταν κοντά στον ναό. Σε αυτήν την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 45 άνθρωποι. Το πόσο ισχυρή ήταν το δείχνει το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σπιτιών και καταστημάτων στο Άργος και στο Ναύπλιο. Ο παλιός ναός είναι γνωστός ως: «Παναγία η Κεφαλαριώτισσα». Μετά την καταστροφή του παλιού ναού, πολλοί Αργίτες δραστηριοποιήθηκαν με σκοπό την ανέγερση ενός νέου ιερού ναού. Στην προσπάθεια αυτή, προσέφεραν τα μέγιστα οι Αργίτες μετανάστες στην Αμερική, που κατάφεραν να μαζέψουν το ποσό των 15.000 δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα και βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Καραθανασόπουλου, κτίστηκε ο νέος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι. Οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν δύο χρόνια από το 1922 έως το 1924. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, θέλησαν οι κατακτητές να κτίσουν στην στέγη του ναού αντιαεροπορικό πυροβολείο και να κόψουν τον μεγάλο πλάτανο που υπήρχε δίπλα ώστε να μην εμποδίζει την λειτουργία του πυροβολείου. Μετά από παρέμβαση όμως, του ιερέα Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου στον Γερμανό διοικητή Ντάσιγγερ, απετράπη τόσο η κατασκευή του πυροβολείου όσο και η κοπή του πλάτανου. Σε αυτόν τον πλάτανο τα χρόνια πριν την επανάσταση του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, συγκέντρωνε Έλληνες και τους προετοίμαζε για τον αγώνα κατά των Τούρκων. Την σπηλιά δε όπου είναι κτισμένη η εκκλησία, την χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο και κρυφό σχολειό τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αυτό που σεβάστηκε όμως, ο Γερμανός κατακτητής, δεν σεβάστηκαν οι Έλληνες στις μέρες μας και έτσι, δυστυχώς, ο γέρο-πλάτανος δεν υπάρχει πια.
Το 1955 κατασκευάστηκε το υπέροχο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας, με δωρεά 1.000 δολαρίων του Κωνσταντίνου Σωτηρόπουλου. Τα σχέδια του κωδωνοστασίου έκανε ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Βαλάτας. Ο θαυμάσιος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι, εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου (την Παρασκευή μετά το Πάσχα). Την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλο πανηγύρι και πιστοί επισκέπτονται τον ναό από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

ΕΚΘΕΣΗ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ



Πρόσκληση Συλλόγου Καρκινοπαθών Εδέσσης & Περιχώρων

Σας προσκαλούμε στην έκθεση ξυλογλυπτικής για την ενίσχυση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εδέσσης & Περιχώρων που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Αξιωματικών Αριδαίας από σήμερα Παρασκευή 20 Απριλίου και ώρα 17:00 μέχρι και την Κυριακή.

Χέρι βοήθειας - Φτερά ζωής

Ξυλόγλυπτα Κυριάκου Χρυσίδη
 . 

Ο Πειραιάς χορεύει



Ο Δήμος Πειραιά την Κυριακή 29 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Χορού), δίνει χώρο έκφρασης στην τέχνη της Τερψιχόρης την πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου. Μια ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη σε όσους ασχολούνται μαζί της, αλλά και σε όσους απλά την απολαμβάνουν. Μια εναλλακτική πρόταση σε ανοιχτό ουρανό, με συμμετέχοντες όλους τους δημότες, διοργανωτή το δήμο και πρωταγωνιστές όλους τους φορείς της πόλης που σχετίζονται ενεργά με την τέχνη του χορού.
Π ρ ό γ ρ α μ μ α :
Πρωινό μέρος… 11:00-14:00 :
Παραδοσιακός χορός από την Κάρπαθο, την Μικρά Ασία, τη Θράκη και τις Κυκλάδες από τους πολιτιστικούς φορείς :
Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων – Σωματείο «Η Νέα Σινασός» - Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης & Νήσων Αιγαίου.
Χορογραφίες ατομικές, ζευγαριών και ομαδικές σε latin, oriental, rock nʼ roll, hip hop, zumba, μπαλέτο, σύγχρονο και μοντέρνο χορό από τις σχολές :
Art Factory Creative Group– Αμάγαλμα – Αλέξανδρος Χατζιάρας & Ball Arena.
Παραδοσιακός χορός από τα Δωδεκάνησα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη από τους πολιτιστικούς φορείς :
Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων - Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά - Σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση & Λαογραφία «Οι Δροσουλίτες».
Απογευματινό μέρος… 18:00-21:00 :
Παραδοσιακός χορός από τον Πόντο, την Λέρο και λαϊκό πρόγραμμα από τους πολιτιστικούς φορείς :
Ένωση Ποντίων Πειραιώς, Κερατσινίου & Δραπετσώνας – Πανελλήνια Ένωση Λεριών «Η Παναγιά του Κάστρου» - Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού & Παράδοσης Λίνα Λαβούτα Μαντά.
Χορογραφίες ατομικές, ζευγαριών και ομαδικές σε latin, oriental, hip hop, zumba, capoeira, Rnb, salsa, regeton freestyle, σύγχρονο και μοντέρνο χορό από τις σχολές :
Crash Dance Academy – Angel Dancesport Academy – Εναλλακτικό Γυμναστήριο Πολυχώρος Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Έκφρασης & Δημιουργίας «Το φως» – Jean Pierre & Ευαγγελία – Πειραιώς Άθληση.
Παραδοσιακός χορός από την Μάνη, την Μήλο και την Κρήτη από τους πολιτιστικούς φορείς :
Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, Σύνδεσμος των Απανταχού Μηλίων «Η Αγία Σοφία» - Αδελφότητα Κρητών Πειραιώς «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».
Οι εκδηλώσεις κλείνουν και στα δύο μέρη, με γλέντι και συμμετοχή του κόσμου στoν κύκλο του χορού.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Δέλτα



Πολιτιστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Καλοχωρίτικα 2012» διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Δέλτα και ο Κοινωνικός Πολιτιστικός Οργανισμός. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 21-23 Απριλίου στο Καλοχώρι.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 21/4
19.00-19.30 Μουσικό Τμήμα Πολιτιστικού Κέντρου Καλοχωρίου
19.30-20.30 Παραδοσιακό Παιδικό και Εφηβικό Χορευτικό Τμήμα Καλοχωρίου
20.30-21.00 Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Καλοχωρίου με ορχήστρα νέων Καλοχωριτών μουσικών
Κυριακή 22/4
07.30-10.30 Θεία Λειτουργία
18.00-19.30 Πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός με κήρυγμα
19.45-20.30 Περιφορά εικόνας Αγίου Γεωργίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Καλοχωρίου και αγήματος νέων με παραδοσιακές στολές
21.00-21.30 Φιλαρμονική Καλοχωρίου
21.30-22.30 Βραδιά Παράδοσης με τη συμμετοχή των παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων Καλοχωρίου και φιλοξενούμενων τμημάτων
Δευτέρα 23/4
07.30-10.30 Θεία Λειτουργία
11.00-12.00 Διαγωνισμός παραδοσιακής πίτας και γλυκίσματος στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καλοχωρίου
19.00-19.30 Τμήματα Παραδοσιακών Χορών
Χορωδία Παιδικού Τμήματος 2ου Δημοτικού Σχολείου
19.40-20.15 Α.Σ. ''ΑΡΤΕΜΙΔΑ'' Καλοχωρίου
20.30-21.00 Α.Σ. ''ΕΛΠΙΔΕΣ'' Καλοχωρίου Tae Kwon Do
«Παράδοση στο ποτάμι»
Την Κυριακή εξάλλου, ο Δήμος Δέλτα, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ανατολικού και το δ.σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού διοργανώνουν την εκδήλωση «Η παράδοση στο ποτάμι», στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (κοιμητήρια) στη Δ.Κ. Ανατολικού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 22/4
11.00πμ: Παραδοσιακά παιχνίδια από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ανατολικού (ΣΤ΄Τάξη)
11.30πμ: Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα του Νομού Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού
12.00πμ: Ιππικοί Αγώνες
Δευτερα 23/4
10.00πμ: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και Περιφορά Εικόνας.

Σαν σήμερα...



1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ, που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της λογοτεχνίας.


1902: Το ζεύγος Κιουρί ανακαλύπτει το στοιχείο ράδιο, ανακάλυψη για την οποία θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν : 

570: Μωάμεθ, προφήτης και ιδρυτής της μουσουλμανικής θρησκείας. (Θαν. 8/6/632)                                             



1889: Αδόλφος Χίτλερ, αυστριακός ηγέτης του Ναζισμού. (Θαν. 30/4/1945)
1922: Τάσος Λειβαδίτης, έλληνας ποιητής. (Θαν. 30/10/1988)






                                                                                                                                                                          
Σαν σήμερα πέθαναν : 




    
    
  1912: Μπραμ Στόκερ, βρετανός συγγραφέας. (Ο Δράκουλας) (Γεν. 8/11/1847)
1959: Μανώλης Τριανταφυλλίδης, γλωσσολόγος, γνωστός από τη Γραμματική της Δημοτικής Γλώσσας. (Γεν. 1883)
1999: Νίκος Ρίζος, κωμικός ηθοποιός. (Γεν. 1924)

                                                                                                                           
                                             



Νίκος Ρίζος (1924 – 1999)




Ο μεγάλος κωμικός Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στην Άρτα το 1924. Πρωτοεμφανίστηκε στην επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», μαζί με τη Σπεράντζα Βρανά στο νούμερο «Το τραμ το τελευταίο».
Στα χρόνια που ακολούθησαν συμμετείχε σε διάφορους θιάσους και το 1959 δημιούργησε δικό του, μαζί με τους Γιάννη Γκιωνάκη και Τάκη Μηλιάδη, με τους οποίους συμπρωταγωνίστησε στις επιθεωρήσεις των Δημήτρη Βασιλειάδη και Ναπολέοντα Ελευθερίου «Ομόνοια πλατς-πλουτς» και «Μαντουμπάλα».
Με τους ίδιους συνθιασάρχες και τις αδελφές Καλουτά έπαιξε στο θέατρο «Κυβέλης» στις επιθεωρήσεις «Καινούργια Αθήνα», «Άνθρωποι του ’60» και στη μουσική κωμωδία του Στέφανου Φωτιάδη «Ζητείται τεμπέλης». Το καλοκαίρι του 1960 συνεργάστηκε με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Γιάννη Γκιωνάκη, Τάκη Μηλιάδη και Ρένα Βλαχοπούλου, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», στο έργο του Γ. Γιαννακόπουλου «Κάθε καρυδιάς καρύδι».
Το 1961 δημιουργήθηκε η θιασαρχική τριάδα «Βασίλης Αυλωνίτης - Γεωργία Βασιλειάδου - Νίκος Ρίζος», που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, έως το 1965, παρουσιάζοντας διάφορες κωμωδίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία για τους μετανάστες. Το 1986 μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Άστορ» της οδού Σταδίου σε θέατρο, το οποίο λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσή του έως το 1990. Από το ’90 και μετά άρχισε να συνεργάζεται και πάλι με άλλους θιάσους.
Ο Νίκος Ρίζος έκανε και πολλές κινηματογραφικές ταινίες, που φτάνουν τις 300. Ξεχωρίζουν: «Η Αγνή του λιμανιού» (1952) και «Το σοφεράκι» (1953) του Γιώργου Τζαβέλλα, «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954) και «Τζο, ο τρομερός» (1955) του Ντίνου Δημόπουλου, «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959) του Νίκου Τσιφόρου, «Η κόμισσα της φάμπρικας» (1969) του Ντίμη Δαδήρα, «Ο αισιόδοξος» (1973) του Κώστα Καραγιάννη, «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1969), «Ο γίγας της Κυψέλης» (1968), «Συμμορία εραστών» (1972) του Βαγγέλη Σερντάρη κ.ά.
Στη μικρή οθόνη πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη στη σειρά «Ο δρόμος» του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη, καθώς και στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη «Η αίθουσα του θρόνου», στο MEGA.
Πέθανε στις 20 Απριλίου του 1999, σε ηλικία 75 χρόνων.