Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ευχές για Καλό Πάσχα από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς


Ευχές για Καλό Πάσχα από τον Δήμαρχο Θηβαίων


Τσακώνικο Πάσχα στον Τυρό



Ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τον Τυρό είναι η περίοδος του Πάσχα. Πολλά έθιμα αναβιώνουν οι νέοι και οι επαγγελματίες σε συνεργασία με το Δήμο.
Την Μεγάλη Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο επιτάφιων στην παραλιακή οδό με την συνοδεία των ψαροκάικων και πολλών σκαφών των επισκεπτών, ενώ από στεριάς χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο επιτάφιους της κωμόπολης.
Το Μεγάλο Σάββατο από νωρίς τα μικρά παιδιά γεμίζουν τον κόλπο του Τυρού από άκρη σε άκρη. Χιλιάδες κεριά φωτίζουν την θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί.
Τη στιγμή της Ανάστασης του Κυρίου, στις δύο ενορίες της κωμόπολης οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες φωτίζουν τον Αναστάσιμο ουρανό με εκατοντάδες πυροτεχνήματα.
Στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο λιμάνι, θα δείτε ένα από τα πιο όμορφα και φαντασμαγορικά έθιμα της Ελλάδας, το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε ειδική σχεδία από τους Τσάκωνες πυρπολητές με την συνοδεία φαντασμαγορικών βεγγαλικών και τρομερών δυναμιτών που φωτίζουν τον Τυρό από άκρη σε άκρη. Είναι ένα έθιμο που άρχισε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και φτάνει έως τις μέρες μας.
Την Κυριακή του Πάσχα στην ενορία της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία της πόλης θα ακούσετε την ανάγνωση του Ευαγγελίου στην Τσακώνικη διάλεκτο από τους ιερείς του Τυρού.
Ακολουθεί γλέντι στην κεντρική πλατεία με σούβλες ντόπιο κρασί και λαϊκή ορχήστρα. Εκεί θα δείτε και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου να χορεύει παραδοσιακούς χορούς και βέβαια τον Ιστορικό Τσακώνικo xoρό.

Ναύπλιο


Ρουμελιώτικο Πάσχα


Μόλις 10 λεπτά δυτικά της Λαμίας, συναντάμε τα Λουτρά Υπάτης και την ευρύτερη περιοχή της Υπάτης. Το φυσικό της κάλλος, τα ιαματικά λουτρά, τα μνημεία και η πλούσια ιστορία, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη. Στην αγκαλιά της φύσης, όπου εύκολα συνδυάζει διαφορετικούς τρόπους αναψυχής, διασκέδασης κι εκπαίδευσης. Χαρείτε όλα όσα σας προσφέρει απλόχερα αυτός ο τόπος και αφεθείτε στα φιλόξενα χέρια των κατοίκων και στους ρυθμούς της ρουμελιώτικης παράδοσης!

Μια άριστη επιλογή για τον εορτασμό του Πάσχα!

Πηγή: City Press


Ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Νησελίου


Πασχαλιάτικες λαμπάδες


Ποντιακή Βραδιά


Σεμινάριο χορών Καππαδοκίας


ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ 2012



Με ιδιαίτερη χαρά σας καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχετε στις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Λεβαδέων για τον εορτασμό του Πάσχα.
Το Πάσχα της Λιβαδειάς αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της πόλης, καθώς συνεχίζει την παράδοση του Ρουμελιώτικου Πάσχα, συγκεντρώνοντας επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα, που έρχονται στην περιοχή για να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα και να γνωρίσουν την πατροπαράδοτη λειβαδίτικη φιλοξενία.
Οι φετινές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί τόσο σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους όσο και με καταξιωμένους καλλιτέχνες στοχεύουν στη ψυχαγωγία των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, ιδίως αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει ολόκληρος ο ελληνικός λαός.
Το γλέντι θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί με το έθιμο των λάκκων στην πανέμορφη περιοχή της Κρύας, όπου ο Δήμος θα φιλοξενήσει τους επισκέπτες και θα προσφέρει πασχαλινά εδέσματα υπό τον ήχο της παραδοσιακής μουσικής που είναι απαραίτητη για τον εορτασμό του Πάσχα. Το βράδυ, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, ενώ τη Δεύτερη Ημέρα του Πάσχα στην Κεντρική Πλατεία θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τοπικούς συλλόγους.
Πλήθος άλλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των εορτών, για τη δημιουργική ψυχαγωγία κυρίως των μικρών μας φίλων, που θα έχουν τη ευκαιρία να δημιουργήσουν από χαρτί, αλεύρι, κορδέλες, και άλλα υλικά πασχαλινές λαμπάδες και στολίδια. Οι χορωδίες της περιοχής, καθώς και η φιλαρμονική ορχήστρα και μουσικά σύνολα θα χαρίσουν στιγμές διασκέδασης στην Κεντρική Πλατεία.
Οι φετινές πασχαλινές εκδηλώσεις ξεκινούν τo Σάββατο 7 Απριλίου 2012 και θα ολοκληρωθούν τo Σάββατο 21 Απριλίου 2012.