Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης στην Σπάρτη το Σάββατο 31 Μαρτίου



Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Σπάρτη θα φιλοξενήσει το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης κατηγορία Παμπαίδων.
Οι φίλοι του αθλήματος θα δουν από κοντά πάνω από 100 μικρούς αθλητές Παμπαίδες σε όλες τις κατηγορίες βάρους, ενώ οι μικροί φίλοι της Σπάρτης και των γύρω περιοχών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το άθλημα της Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης και να ακολουθήσουν τα χνάρια των μεγάλων Ολυμπιονικών όπως του Στέλιου Μυγιάκη, Μπάμπη Χολίδη και Κώστα Θάνου. Να σημειώσουμε πως το άθλημα της Ελευθέρας και Ελληνορωμαϊκής ήταν το άθλημα που βγήκε μέσα από την Αρχαία Σπάρτη και είναι η καλύτερη ευκαιρία για να δοθεί το κίνητρο εκείνο στα μικρά Σπαρτιατόπουλα να ξεκινήσουν πάλη.
Ο Παλαιστικός Σύλλογος Σπάρτης καλεί όλους τους πολίτες να προσέλθουν στους αγώνας μαζί με τα παιδιά τους και να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες που θα διεξαχθούν στο κλειστό γυμναστήριο της Σπάρτης το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 10 το πρωί ενώ οι τελικοί των αγώνων θα γίνουν το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 17:30 μ.μ
Οι αγώνες πραγματοποιούνται με την συνδιοργάνωση του Δήμου Σπάρτης, του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Σπάρτης, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης και του Παλαιστικού Συλλόγου Σπάρτης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναστήλωση του «Νησιού»



Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της αναστήλωσης της Σπιναλόγκας, υπό την αιγίδα της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την επίβλεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρωματικών Έργων Κρήτης. Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και υπάγεται στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.800.000 ευρώ και οι εργασίες θα διαρκέσουν τρία χρόνια.
Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των έργων, ανέφερε ότι η αναστήλωση της Σπιναλόγκας αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία έργα, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι το νησί έχει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη και έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις στη Σπιναλόγκα στοχεύουν στην προώθηση της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του νησιού.
Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις εργασίες αναστήλωσης της Σπιναλόγκας εκτελείται άλλο ένα έργο του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά την ηλεκτροδότηση του νησιού.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην εικαστική-κοινωνική εκδήλωση του Κώστα Τσόκλη στη Σπιναλόγκα, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, και θα διαρκέσει από τις 2 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου, γεγονός που, όπως επισήμανε, θα προσελκύσει πολύ κόσμο στην περιοχή. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της ένταξης της νησίδας Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η οποία, σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Πολιτισμού.
Από την πλευρά της, η επιβλέπουσα και υπεύθυνη μηχανικός του έργου, Φανή Μαράκη, αρχικά παρουσίασε μία σύντομη ιστορική αναδρομή του νησιού, επισημαίνοντας ότι η Σπιναλόγκα είναι μία μικρή οχυρή βραχονησίδα στο στόμιο του φυσικού λιμένα της Ελούντας και αποτελεί ένα μνημειακό και ιστορικό παλίμψηστο που διασώζει σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Ενετικής και της οθωμανικής περιόδου, και ανήκει στα μνημεία που κατά τον 20ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εγκλεισμού. Το νησί, συμπλήρωσε, κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου αιώνα αποκτώντας διαφορετικές ταυτότητες.
Αμέσως μετά, η κυρία Μαράκη ξενάγησε εκπροσώπους του δήμου και δημοσιογράφους στο νησί και έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό έργο αναστήλωσης, στο οποίο περιλαμβάνονται ειδικές εργασίες στο ανατολικό επιθαλάσσιο τείχος, εργασίες καθαρισμών, στερεώσεων και συμπληρώσεων. Οι εργασίες της τοιχοποιίας -όπως είπε- θα γίνουν στο μέγιστο σωζόμενο ύψος, καθώς και η συντήρηση των παλιών επιχρισμάτων. Στη συνέχεια, τόνισε, όπου χρειάζεται, θα επέμβουν ώστε να γίνει καθαίρεση χαλαρής λιθοδομής, διαλογή και καθαρισμός λίθων, λάξευση λίθων για αναδόμηση των λιθοδομών και των τουφεκιοθυρίδων, καθώς και ενίσχυση των θεμελίων.
Ανακοινώθηκε ότι και στη δυτική πλευρά της Σπιναλόγκας θα πραγματοποιηθούν παρόμοιες εργασίες, όπως καθαρισμός, διερεύνηση, στερεώσεις τοιχοποιίας και ξερολιθιών, συντήρηση επιχρισμάτων στον χώρο, ο οποίος ορίζεται βόρεια του κτιρίου 36 και έως το ανατολικό όριο του τομέα Ι. Στον Τομέα II θα γίνουν εργασίες στους υπαίθριους χώρους νότια του Νοσοκομείου και του Αγίου Παντελεήμονα. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διερεύνηση, αποχωμάτωση, καθαρισμός και διαμόρφωση στο καλντερίμι στο δρόμο του Νοσοκομείου και έως το ναό του Αγίου Νικολάου στερέωση και συμπλήρωση. Στο θολωτό κτήριο προβλέπεται να γίνει αποχωμάτωση και αποκάλυψη με παράλληλη αντιστήριξη και στερέωση. Στο Νοσοκομείο του Λεπροκομείου θα γίνει καθαρισμός και ερευνητικές τομές και στερέωση των τοίχων. Επίσης, στις δεξαμενές του Αγ. Παντελεήμονα και στον προμαχώνα θα γίνει επικάλυψη των θόλων με αστρακάσβεστο και τα πλυντήρια του Λεπροκομείου θα στερεωθούν και θα αποκατασταθούν.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Η Μύρτιδα στο Μουσείο Ελιάς στην Σπάρτη



Τη Μύρτιδα, ένα λαμπρό επιστημονικό επίτευγμα, αποτέλεσμα μιας πολύχρονης διεπιστημονικής συνεργασίας που αφορά την ανάπλαση του προσώπου μιας νεαρής κοπέλας του 5ου π.Χ. αιώνα παρουσιάζουν αύριο Τετάρτη, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης.
Η ιστορία της Μύρτιδας είναι γνωστή. Το κρανίο της αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, σε ομαδική ταφή 150 περίπου θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών, που ξέσπασε τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, αποδεκατίζοντας την πόλη, και σκότωσε τον ηγέτη της και δημιουργό του «Χρυσού Αιώνα», τον Περικλή. Επιστημονικές έρευνες σε τυχαία επιλεγμένα δόντια από τον κοινό τάφο αποκάλυψαν την αιτία του λοιμού, που ήταν ο τυφοειδής πυρετός.
Η φιλοξενία της Μύρτιδος στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να αναλογιστούν ότι ο Πελοποννησιακός πόλεμος, στον οποίο πρωταγωνίστησαν οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες, όπως και ο κάθε πόλεμος, έχουν αθώα θύματα παιδιά.
Η ιστορική αναδρομή ξεκινά από την πολιορκημένη, από την Σπάρτη, Αθήνα του 430 π.Χ., περνάει στο 1995, όταν η αρχαιολογική σκαπάνη «χτύπησε» έναν ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, τον Κεραμεικό, όπου βρέθηκε η Μύρτις μεταξύ άλλων Αθηναίων, κατόπιν στο 2006, όταν βρέθηκε ο πιθανός αιτιολογικός παράγων του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, στο 2010, όταν μας αποκαλύφθηκε το πρόσωπο της μικρής Μύρτιδος και, τέλος, φτάνει σήμερα στη Σπάρτη, μετά από 2.500 χρόνια.
Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα θα παρουσιαστεί το παραμύθι «Μύρτις, οι ζωές της». Πρόκειται για θεατρικό αναλόγιο με τη συγγραφέα, Μαρία Αγγελίδου, και ταυτόχρονη ζωντανή εικονογράφηση με τον εικονογράφο του παραμυθιού, Γιώργο Δημητρίου.
Τα υπογεγραμμένα έργα του εικονογράφου θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Με την έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη, ολοκληρώνεται η παρουσία της Μύρτιδος στα τρία από τα επτά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, πριν αυτή ταξιδέψει για ενάμιση χρόνο σε τέσσερα μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ, για να ξαναεπιστρέψει στην Ελλάδα το 2014 και να συνεχίσει το ταξίδι της στα υπόλοιπα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.


Από τη Μύρτιδα του 429 π.Χ. … στη Μύρτιδα του 2012!



Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, παρουσιάζουν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (ΜΕΕΛ) τη Μύρτιδα του 429 π.Χ. ... και τη Μύρτιδα του 2012, την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:30.
Η ιστορική αναδρομή ξεκινά από την πολιορκημένη από την Σπάρτη Αθήνα του 430 π.Χ., περνάει στο 1995, όταν η αρχαιολογική σκαπάνη "χτύπησε" έναν ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, τον Κεραμεικό, όπου βρέθηκε η Μύρτις μεταξύ άλλων Αθηναίων, κατόπιν στο 2006, όταν βρέθηκε ο πιθανός αιτιολογικός παράγων του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, στο 2010, όταν μας αποκαλύφθηκε το πρόσωπο της μικρής Μύρτιδος και, τέλος, φτάνει σήμερα στη Σπάρτη, μετά από 2500 χρόνια!
Την ίδια μέρα και ώρα 18:00, το ΜΕΕΛ παρουσιάζει το παραμύθι "Μύρτις, οι ζωές της", θεατρικό αναλόγιο με τη συγγραφέα, Μαρία Αγγελίδου, και ταυτόχρονη ζωντανή εικονογράφηση με τον εικονογράφο του παραμυθιού, Γιώργο Δημητρίου. Τα υπογεγραμμένα έργα του εικονογράφου θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Με την έκθεση "Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν" στο ΜΕΕΛ, ολοκληρώνεται η παρουσία της Μύρτιδος στα τρία από τα επτά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, πριν αυτή ταξιδέψει για ενάμιση χρόνο σε τέσσερα μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ, για να ξαναεπιστρέψει στην Ελλάδα το 2014 και να συνεχίσει το ταξίδι της στα υπόλοιπα μουσεία του ΠΙΟΠ.

«Θεατρικό Παιχνίδι» στο Αιγάλεω



Μια... μικρή θεατρική παράσταση θα «δημιουργήσουν» οι μικροί δημότες (4-12 χρονών) του Αιγάλεω, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, στις 7.00 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γ.Ρίτσος» (Δημαρχείου & Κουντουριώτου), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Τα παιδιά, με τη βοήθεια έμπειρης θεατρολόγου-εμψυχώτριας θα αυτοσχεδιάσουν παίζοντας μέσα από το παραμύθι "Ο Ψαρίνος και η Ψαρίνα πάνε Ποσειδωνία" της Ματούλας Τόλκα, μια ιστορία για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Θα καταφέρουν τα ψαράκια να σώσουν το σπίτι τους από την δεσποινίδα Κήλι και την κυρία Μόλυνση;
Συμμετοχή Ελεύθερη.