Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Παράταση των εκθέσεων στο Στρατιωτικό Μουσείο


Από την 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, ανακοινώθηκε ότι, παρατείνεται η διάρκεια των εκθέσεων, στον χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής.
Πρόκειται για την Έκθεση Φωτογραφίας του Άρη Μεσσίνη με θέμα «Λιβύη-Ο Πόλεμος των Ατάκτων» και την Έκθεση στατικού μοντελισμού του Συλλόγου Μοντελιστών Καβάλας, που παρατείνονται έως τις 31 Μαρτίου 2012. 

Μέσα από τα μάτια ενός ξένου


Έκθεση φωτογραφίας στο Τριανόν στο Ναύπλιο, του Ιρλανδού φωτογράφου Stewart Carolan.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 25 Μαρτίου, καθημερινά 10-14 και 17 – 22.
Τίτλος της έκθεσης: Το Ναύπλιο μέσα από τη ματιά ενός ξένου.

Θεατρικός Παπαδιαμάντης στην Κάτω Αχαΐα


Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας διοργανώνει θεατρική βραδιά με την παράσταση «Χωρίς στεφάνι» το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 8:00μ.μ. στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στην Κάτω Αχαΐα.
Η παράσταση, παραγωγή της θεατρικής ομάδας Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Πάτρας, είναι βασισμένη σε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που έχει διασκευάσει θεατρικά ο Ηλίας Λαμπρόπουλος και έχει σκηνοθετήσει η Ευανθία Στιβανάκη, γνωστή πατρινή σκηνοθέτρια και διδάσκουσα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εν λόγω παράσταση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στα πλαίσια του εορτασμού για το «2011 Έτος Παπαδιαμάντη» τον Μάιο του 2011 στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στο Κάστρο της Πάτρας.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί η παρουσίαση της παράστασης στην Κάτω Αχαΐα τον περασμένο Οκτώβριο. Η παράσταση όμως τότε δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ξαφνικής ασθένειας μέλους της θεατρικής ομάδας.

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας


Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.