Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη



Ο γνωστός συγγραφέας - δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης και ο εκδοτικός οίκος Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του
"αλλάζουμε" Νέοι Ηγέτες – Πατριωτικές Πολιτικές
που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 19:00, στη Λ.Α.Φ.Θ. – Αίθουσα ΄΄Αλέξανδρος΄΄, Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι :
Μάκης Βορίδης, Υπουργός Μεταφορών - Υποδομών & Δικτύων
Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος ''Κοινωνικής Συμφωνίας'',
τ. Υπουργός, Βουλευτής, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα
Θα ακολουθήσει και ζωντανός διάλογος με το ακροατήριο.
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα
Το "ελληνικό όνειρο" είναι η φυγή προς τα εμπρός. Μερικές φορές φαίνεται να ξεθωριάζει, αλλά πάντα παρουσιάζεται μία ευκαιρία που κάνει τη φλόγα να ανάψει. Αποφάσισα να σας παρουσιάσω τις απόψεις μου, μέσα από τα τελευταία άρθρα μου, για να γνωρίζετε ποιες είναι οι λύσεις που προκρίνω για τη σωτηρία της χώρας μας.
Θέλω να με κρίνετε αυστηρά! Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, την ώρα που η πατρίδα μας δίνει τη μεγάλη μάχη να γλυτώσει τη χρεωκοπία, θα κριθούμε όλοι από τις ρεαλιστικές προτάσεις μας και όχι από τις διαπιστώσεις μας.
Ζητώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, για να χαράξουμε μαζί μία νέα διαδρομή μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα και υπόγειες συναλλαγές.
Θα ήθελα η Θεσσαλονίκη μας να αλλάξει πρόσωπο και να διεκδικήσει τα όσα της ανήκουν. Πρόκειται για ένα πρόσταγμα που προαναγγέλλει μία νέα κοινωνία.
Το "ελληνικό όνειρο" στηρίζεται στην έννοια της ισότητας ως κινήτρου και ως σκοπού.
Είμαι αντάξιος της στήριξης σας; Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να επιτύχω στο έργο μου. Πιστεύω ότι μαζί θα τα καταφέρουμε! 
Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης

ΟΡΝΙΘΕΣ του Αριστοφάνη από την Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής



Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη, έργο επίκαιρο και πολύ αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζονται την Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης" του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από την Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μορφή concertante (χωρίς σκηνική δράση) με τη συμμετοχή δύο ηθοποιών σε αφηγηματικό ρόλο και συνοδεία ζωντανής ορχήστρας σαξοφώνων τους Κου κλουξ σαξ.
Η παρουσία 60 παιδιών επί σκηνής και η ζωντανή μουσική, σε συνδυασμό με την αξεπέραστη διαχρονική αξία του Αριστοφανικού έργου συνθέτουν ένα αυθεντικό ψυχαγωγικό σύνολο, που ευελπιστεί να κατακτήσει τους θεατές όλων των ηλικιών. Η διασκευή των κειμένων και η σύνθεση από τη βραβευμένη συγγραφέα και συνθέτη Λίζα Κωνσταντοπούλου είναι η καλύτερη επιλογή για τη φετινή πρωταπριλιά.
Την Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Σαξοφώνων Κου κλουξ σαξ (με το Θεόφιλο Σωτηριάδη), την Περσεφόνη Κουτσομητροπούλου και το Νίκο Βουτσά ως αφηγητές, καθώς και τη Θεανώ Φυγκιώρη στο πιάνο, διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου.
Το έργο πραγματεύεται τη φυγή δύο ανθρώπων από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού και συνενώνει την πιο τολμηρή φαντασία με την πιο ανάερη ποίηση. Ένα παιχνίδι εξουσίας και μια προσπάθεια φυγής στον κόσμο του ονείρου, μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα.


ΠΗΓΗ : Δήμοι News

Ανακάλυψαν αρχαίο νεκροταφείο στις εργασίες του μετρό



Τμήμα αρχαίου ελληνικού νεκροταφείου της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής αποκαλύφθηκε στον σταθμό «Δημοκρατία», στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
Σε έκταση περίπου 500 τ.μ., βρέθηκαν 72 τάφοι, από τους οποίους ερευνήθηκαν οι 45, οργανωμένοι οι περισσότεροι σε ταφικούς περίβολους.
Από τους τάφους πολλοί είναι κιβωτιόσχημοι, ένας είναι κυκλικός (διαμέτρου 3 μέτρων), κάποιοι κεραμοσκεπείς, ενώ εντοπίστηκαν και αρκετοί βωμοί, οι οποίοι λειτουργούσαν ως ταφικά σήματα ή για τελετές προς τους νεκρούς. Επίσης, βρέθηκαν αρκετά κτερίσματα, που χρονολογούνται, όπως και οι τάφοι, μεταξύ 2ου αι. π. Χ. και 3ου αι. μ. Χ.
Τα ευρήματα, μετά τη λεπτομερή καταγραφή τους, δεν θα διατηρηθούν, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Μίλτος Σαχτούρης (1919 – 2005)



Σημαντικός νεοέλληνας ποιητής. Εντάσσεται στην πρώτη μεταπολεμική γενιά, που διαδέχθηκε τους νεωτερικούς ποιητές του μεσοπολέμου.
Με καταγωγή από την Ύδρα, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1919 στην Αθήνα και ήταν δισέγγονος του ναυάρχου του '21 καπετάν Γιώργη Σαχτούρη. Το 1937 εγγράφηκε με προτροπή του πατέρα του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά μετά το θάνατό του την εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί ψυχή τε και σώματι στην ποίηση. Δεν άσκησε ποτέ του κανένα βιοποριστικό επάγγελμα και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν απόκτησε οικογένεια. Οι γονείς δίσταζαν να δώσουν το χέρι της κόρης τους στον γαμπρό Μιλτιάδη Σαχτούρη. «Όχι, γιατί ποιητής δεν είναι επάγγελμα» του έλεγαν και του έκλειναν την πόρτα.
Το 1943 γνωρίστηκε με τον Nίκο Eγγονόπουλο, μια συνάντηση που στάθηκε καθοριστική για τον ποιητή Σαχτούρη. Τον επόμενο χρόνο εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με ποίημά του στο περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Τα Νέα Ελληνικά», «Τραμ», «Το Δέντρο», «Η Λέξη» και «Νέα Εστία».
Το έργο του καθαρά ποιητικό και έχει κυκλοφορήσει στις συλλογές: «Οι Λησμονημένοι» (1945), «Παραλογαίς» (1948), «Με το πρόσωπο στον τοίχο» (1952), «Όταν σας μιλώ» (1956), «Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο» (1958), «Ο περίπατος» (1960), «Τα στίγματα» (1962), «Σφραγίδα ή όγδοη Σελήνη» (1964), «Το σκεύος» (1971), «Ποιήματα 1945-1971», «Χρωμοτραύματα» (1980), «Εκτοπλάσματα» (1986), «Καταβύθιση» (1990), «Εκτοτε» (1996) και «Ανάποδα γύρισαν τα ρολόγια» (1998).
Τιμήθηκε με τρία βραβεία: Το 1956 με το Α' Βραβείο του διαγωνισμού «Νέοι Ευρωπαίοι Ποιητές» της RAI για τη συλλογή του «Όταν σας μιλώ», το 1962 με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Τα Στίγματα» και το 1987 με το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του «Εκτοπλάσματα».
Ο Σαχτούρης είναι ποιητής του κλειστού χώρου, αντιηρωικός, εκφραστής και απολογητής της κατακερματισμένης και καθημαγμένης ανθρώπινης ύπαρξης. Απορρίπτει την παραδοσιακή γραφή και στρέφεται στον συμβολισμό και τον υπερρεαλισμό. Διαφοροποιείται από τους σύγχρονους ομοτέχνους του, επειδή οικοδομεί το έργο του με εφιαλτικές εικόνες και σύμβολα, που πλησιάζουν περισσότερο τον εξπρεσιονισμό.
Υπερτονίζει το παράλογο, ενώ από τον Υπερρεαλισμό από τον οποίον ξεκίνησε, κρατά τη φαντασία και την παραίσθηση, όχι όμως και τη συνειρμική εκφορά του λόγου. Είναι ποιητής του ατομικού άγχους, αλλά μέσα στο έργο του είναι διάσπαρτος ο απόηχος του άγχους μιας ολόκληρης εποχής. Κι όμως, η ποίησή του δεν είναι απαισιόδοξη. Ο δημιουργός της ομολογεί «Πάντα θα 'χουμε ανάγκη από ουρανό».
Έργα του έχουν μεταφραστεί στη γαλλική, αγγλική, ιταλική, γερμανική, πολωνική και βουλγαρική. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τους Μάνο Χατζιδάκι, Αργύρη Κουνάδη, Γιάννη Σπανό, Κυριάκο Σφέτσα και Νίκο Ξυδάκη.
Ο Μίλτος Σαχτούρης έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου του 2005.

Εργογραφία
Ποιήματα 1945 - 1971 («Κέδρος»)
Ποιήματα 1980 - 1998 («Κέδρος»)

Δισκογραφία
O Mίλτος Σαχτούρης διαβάζει Σαχτούρη (Διόνυσος 1977)