Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

«ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ» στην Πιερία


Ευχές από την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης


Παγκόσμια Ημέρα κατά της Aσθενείας Πάρκινσον



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τον ίδιο χρόνο δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1775 του άγγλου γιατρού Τζέιμς Πάρκινσον.
Ο Πάρκινσον το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του.

Διαγωνισμός Αυγομαχιών



Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο. Το μετέφεραν στην Καστανούσσα πρόσφυγες που ρίζωσαν στην περιοχή. Σύμφωνα με τους μεγαλύτερους, συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και τη νίκη του καλού κατά του κακού. 
Η εκδήλωση γεννήθηκε από μια παρέα νέων του χωριού. “Ξεκίνησε σαν πλάκα και κατέληξε να είναι μια μεγάλη εκδήλωση. Ο σύλλογός μας ανέλαβε και διοργανώνει από τότε τον διαγωνισμό”.
Μικροί και μεγάλοι από τις γύρω περιοχές αλλά και από μακρύτερα παρακολουθούν τις αυγομαχίες. “Υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Έρχεται κόσμος και για να διαγωνιστεί, αλλά και για να παρακολουθήσει τις αυγομαχίες. Συμμετοχές από Δράμα, Καβάλα, Κατερίνη, Βουλγαρία και από άλλες περιοχές”.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Η ημέρα ξεκινά το πρωί με τη θεία λειτουργία. Στην κεντρική πλατεία του χωριού έχουν στηθεί δύο εξέδρες, όπου στη μία χορευτικοί σύλλογοι παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας και στη δεύτερη εξέδρα παίρνουν θέση οι αυγομάχοι. Από το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι γίνονται αυγομαχίες, στις οποίες συμμετέχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών, και από εκεί και μετά σειρά έχουν οι αυγομάχοι μεγαλύτερης ηλικίας”.