Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Σύλλογος Πολιτιστική Αργολική Πρόταση - «Παραμύθι χωρίς όνομα»



Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Πολιτιστική Αργολική Πρόταση  ανεβάζει στο θεατράκι της  (Ατρέως 36 στο Άργος) "ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ" του Ιάκωβου Καμπανέλλη κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.00 μ.μ. μέχρι 8 Απριλίου.


Ιάκωβος Καμπανέλλης
«Παραμύθι χωρίς όνομα»
(από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα,1909)
( θεατρική διασκευή του Ιάκ. Καμπανέλλη: 1959 ) 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά σας παρουσιάζουμε το θεατρικό έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, εμπνευσμένο από το ομώνυμο νεανικό μυθιστόρημα της Πην. Δέλτα.
Παρά τη διαχρονική αξία του μυθιστορήματος, για πληρέστερη ενημέρωση, θεωρούμε σκόπιμο να το εντάξουμε στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, ξεκινώντας από την ήττα που υπέστη η χώρας μας το 1897 από την Τουρκία. Η ήττα της ντροπής, όπως ονομάστηκε, αποτέλεσε όνειδος διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό για την Ελλάδα, η οποία υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο, για να πληρώσει πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία, και να δεχθεί τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.
Η δεκαετία που ακολούθησε ήταν οδυνηρή σε όλους τους τομείς και διατυπώθηκαν από τον πνευματικό κόσμο της εποχής επικρίσεις και διαμαρτυρίες για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας, που χρειάζονταν όχι μόνο οικονομική και πολιτική, αλλά και κοινωνική και εκπαιδευτική βελτίωση. Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα του πολιτικού ξεπεσμού, του μεγαλοϊδεατισμού, της στρατιωτικής αδυναμίας, της οικονομικής ανέχειας και του εκπαιδευτικού μαρασμού ιδρύεται το 1909 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμός - με επικεφαλής τον Νικόλαο Ζορμπά -, ο οποίος αξίωσε την αναδιοργάνωση του στρατού και του στόλου, την απομάκρυνση των πριγκίπων από στρατιωτικές θέσεις και την ανανέωση της πολιτικής ζωής. Η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη και το Παλάτι αντιμετώπισαν με απροθυμία τις αξιώσεις του Στρατιωτικού Συνδέσμου, γι’ αυτό και στη συνέχεια οργανώνει κίνημα και καλεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο να αναλάβει τα πολιτικά ηνία της χώρας.
Υπό τις συνθήκες αυτές γράφεται από την Πην. Σ. Δέλτα μια ιστορική αλληγορία, ένα από τα ωραιότερα και μεστά σε μηνύματα μυθιστορήματά της. Το έγραψε μέσα σε δέκα μέρες και την επόμενη χρονιά (1910) εκδίδεται από το ελληνικό τυπογραφείο Γ. Βελώνη στο Λονδίνο.

Ας αφήσουμε τώρα το μυθιστόρημα και ας δούμε τη θεατρική διασκευή με το στοχαστικό μάτι του Ιάκωβου Καμπανέλλη:
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας αστόχαστος και τεμπέλης βασιλιάς που νοιαζόταν μόνο για την καλοπέρασή του. Δανειζόταν δανεικά και αγύριστα από κάποιον άλλο πλούσιο βασιλιά, θείο του, ο οποίος την τελευταία φορά του έστειλε αντί για χρήματα μια γαϊδουροκεφαλή, με την προειδοποίηση ότι θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα του φτωχού βασιλείου ύστερα από την κατάληψή του. Ο νεαρός πρίγκιπας και διάδοχος, ο οποίος ανέκαθεν δυσφορούσε με τη συμπεριφορά του πατέρα βασιλιά, κατόρθωσε να συσπειρώσει τον απρόθυμο αρχικά λαό και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να τον οδηγήσει σε μάχη κατά του εισβολέα. (Η συνέχεια επί της σκηνής).
Η απίθανη αληθοφανής ιστορία, που αναφέρεται σε μια φανταστική εκτός τόπου και χρόνου υπόθεση με οικουμενική και διαχρονική αξία, έχει ως αφετηρία τη μίζερη εποχή της πρώτης δεκαετίας του εικοστού αιώνα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, πενήντα χρόνια αργότερα, στέλνει το δικό του μήνυμα, αυτό που και σήμερα διατυμπανίζουν οι πολιτικοί μας στην αβασίλευτη πια δημοκρατία μας, ότι ο περήφανος λαός μας θα τα καταφέρει (τώρα: να βγει από την οικονομική κρίση. Και συμπληρώνουμε εμείς:), αρκεί οι «βασιλιάδες» μας και οι πολιτκοί μας να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
Ελπίζουμε ότι οι θεατές έχουν την ευκαιρία να χαρούν την ιστορία, να γελάσουν και να προβληματιστούν μέσα από τις ηθικές αξίες και αντιθετικές έννοιες της εργατικότητας και τεμπελιάς, της δικαιοσύνης και αδικίας, της προσπάθειας και παραίτησης, της ανδρείας και δειλίας, της συλλογικότητας και ατομισμού και να απολαύσουν μια παράσταση ιδιαίτερα επίκαιρη, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Οδυσσέας Κουμαδωράκης


Αποκριάτικο ξεφάντωμα στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων



Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Τοπικούς Προέδρους και Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων την Κυριακή 26 και την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου. 
Ο Δήμος θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες άφθονο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα όπως χαλβάς, λαγάνες, ελιές και φασολάδα.

Αναλυτικά σε κάθε Τοπική Κοινότητα το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

     ΕλληνικόΤην Κυριακή το βράδυ και ώρα 19:30 άναμμα της τζαμάλας στην κεντρική πλατεία, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού και γύρω στα μεσάνυχτα προσφέρεται αχνιστή φασολάδα και σαρακοστιανά.

   Αετορράχη - ΛάζαιναΤην Κυριακή το βράδυ και ώρα 20:30 άναμμα της Τζαμάλας χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Χάσκω», προσφορά εδεσμάτων και κρασιού και γύρω στα μεσάνυχτα προσφέρεται αχνιστή φασολάδα και σαρακοστιανά.

    Πλαίσια: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19:30 άναμμα της «Δέπω» στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Χάσκω», προσφορά εδεσμάτων και κρασιού. Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου.

   Κορύτιανη: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19:30 ανάμα της Τζαμάλας χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά προσφορά κρασιού και στην συνέχεια γλέντι στο κτίριο του καφενείου του χωριού. Ο Πολιτιστικός σύλλογος θα προσφέρει αρνί στην γάστρα και διάφορα εδέσματα στους κατοίκους και επισκέπτες του χωριού. Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο κτίριο του καφενείου του χωριού.

   ΚαλέντζιΤην Κυριακή το βράδυ και ώρα 20:30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά προσφορά κρασιού και εδεσμάτων.   Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού. 

  ΠηγάδιαΤην Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στo κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

 ΠλατανούσαΤην Κυριακή οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί στις 11:00 π.μ στην κεντρική πλατεία με την αναβίωση του παλιού «Πλατανουσιώτικου καρναβαλιού» με διαφορά δρώμενα .Το βράδυ και ώρα 18:30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού, μασκαρεμένοι πλέκουν το γαϊτανάκι και παίζουν το παραδοσιακό έθιμο «γανωτζής» και στην συνέχεια γλέντι στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου.

  Χουλιαράδες: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19:00 ανάμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων. Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

     Βαπτιστή: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19:00 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού και γύρω στα μεσάνυχτα προσφέρεται αχνιστή φασολάδα και σαρακοστιανά.

     Μιχαλίτσι: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19:30 άναμα της Τζαμάλας στην πλατεία Αγίων Πάντων χορός γύρω από την φωτιάπροσφορά εδεσμάτων και κρασιού. Την Δευτέρα το μεσημέρι στην πλατεία Αγίου Νικολάου θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.

   Ποτιστικά:     Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα και θα ακολουθήσει γλέντι στην κεντρική πλατεία.

     Πετροβούνι: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19:30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού.
Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία.

Συρράκο: Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία.
Αποκριάτικες εκδηλώσεις στους Καλαρρύτες

    Καλαρρύτες: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19:30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και πίτες, τηγανητό βακαλάο και κρασιού, μασκαρεμένοι πλέκουν το γαϊτανάκι, παίζουν το παραδοσιακό παιχνίδι «Χάσκα». Την Δευτέρα το πρωί θα γίνει περιφορά του καρνάβαλου στο χωριό και στην συνέχεια θα τον κάψουν στην κεντρική πλατεία και το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία.

   ΜατσούκιΤην Κυριακή το βράδυ άναμα φωτιάς στις 19:00 στην κεντρική πλατεία του χωριού προσφορά βραστής προβατίνας, πίτες, άφθονο κρασί  και τσίπουρο και χορός γύρω από την φωτιά μέχρι το πρωί.

  Πράμαντα: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19:30 ανάμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, προσφορά εδεσμάτων όπως πίτες και κρασιού και γλέντι γύρω από την φωτιά.
Την Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού και θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική.

Βορειοηπειρωτικό αντάμωμα στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, την Κυριακή 11-03-2012



Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012, ώρα 10 το πρωί, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (στάση ΗΣΑΠ - Αγ. Ελευθέριος), στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βορειοηπειρωτικό αντάμωμα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει: 


1. Ενημέρωση από την πλευρά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για την προσπάθεια που ξεκινάει με σκοπό την ανεξάρτητη απογραφή όλων μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
 
2. Μουσικά, χορευτικά και πολυφωνικά βορειοηπειρωτικά συγκροτήματα καθώς και τραγούδια από βορειοηπειρώτες τραγουδιστές. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών: «Η εκδήλωση βρίσκει τη στήριξη σύσσωμων των βορειοηπειρωτικών σωματείων εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου και από κοινού αποφάσισαν να συμμετέχουν ενεργά στην διοργάνωση και να συμβάλουν στην επιτυχία τους.

Ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας θα αποτελούν πάντα συνδετικό κρίκο για την ευρύτερη συσπείρωση όλων των βορειοηπειρωτών». είναι το σύνθημα της εκδήλωσης.


Απόκριες 2012 Δήμου Άργους - Μυκηνών



Από το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Άργους - Μυκηνών : 
Σήμερα στις 8 το βράδυ η "Ομάδα Θετικής Δράσης" στην Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους ντύνεται μασκέ, σχολιάζει, διασκεδάζει και γιορτάζει σε ένα αποκριάτικο πάρτι μετά... συζητήσεως και μουσικής!
Σήμερα στις 9 το βράδυ, πάρτι μασκέ των πολιτιστικών φορέων της Νέας Κίου, στο "άμμος" στην παραλία Νέας Κίου. 
Σήμερα στις 9 το βράδυ, πάρτι μασκέ στο "Εν Λευκώ" στο Άργος. 
Σήμερα στις 9 το βράδυ "ελάτε να παίξουμε" στο "Άρωμα Καφέ" στο Άργος. 
Σήμερα στις 9 το βράδυ, Αποκριάτικη μουσική Βραδιά live με έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα, με τους Νίκο Πετσάκο, Μιχάλη Ροϊδη και έκπληξη... στο Μουσικό Καφενείο "Αέναον" στο Άργος . 
Σήμερα στις 9.30 στο "Terra Voria" στο Άργος Live Απόκρεων : "Στη ζούγκλα της Ψωροκώσταινας". 
Σήμερα στις 10 το βράδυ Party Sixties στο Cafe Gala στο Άργος. 
Σήμερα στις 10 το βράδυ, Masque Party La bocca CHristmas (Ho! Ho! Ho!) στο Άργος.

Πρόγραμμα Αποκριάτικων Εκδηλώσεων "Γρεβενά & Ανακατωσιά"



Ο Δήμος Γρεβενών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών διοργανώνει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις με την ονομασία «Γρεβενά & Ανακατωσιά».
 Οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2012 (23 με 27 Φεβρουαρίου 2012) είναι αφιερωμένες στα παιδιά  με παράλληλες δράσεις για όσους αισθάνονται «παιδιά».

 Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012: Το πρωί  τη σκυτάλη παίρνουν τα Δημοτικά σχολεία της πόλης διοργανώνοντας το «Κυνήγι Θησαυρού» ενώ οι μαθητές των Λυκείων της πόλης θα ξεκινήσουν το γλέντι με την αναπαράσταση του Γρεβενιώτικου γάμου. Η κορύφωση του δρώμενου θα γίνει στην κεντρική πλατεία, στην οποία την ίδια ώρα  θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πια μανιταρογλέντι.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, μπάντες με χάλκινα «χρώματα» θα κατανεμηθούν κατά μήκος του πεζόδρομου, υποστηριζόμενες από ομάδες Συλλόγων και μαθητές σχολείων για το στήσιμο υπαίθριων αυτοσχέδιων γλεντιών.

Η βραδιά θα κλείσει στα «Μανάβικα» με συναυλία του γκρούπ «ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ».

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012: Το γλέντι ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα με αφετηρία το Δημαρχείο.

Σύλλογοι και μαθητές, με αυθεντικούς χάλκινους ήχους και τα Global Νταούλια, θα ξεκινήσουν από τις γειτονιές της πόλης, καλώντας τον κόσμο σε ένα γλέντι κεφιού, χαράς, ανακατέματος και θα καταλήξουν στους κεντρικούς πεζοδρόμους, όπου ο καθένας θα μπορεί να συμμετέχει στη γιορτή  μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012: Ανάβουνε φανοί (φωτιές) στις μεγάλες γειτονιές της πόλης και στα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Επίσης μεγάλος φανός θα ανάψει στην πλατεία  Ελευθερίας (Λαχαναγορά), στο κέντρο της πόλης, συνοδεία τοπικής μουσικής και εδεσμάτων.

Η Βραδιά θα κλείσει με συναυλία των: Μαρίας Παπαγεωργίου και Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη

Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012: «Κούλουμα»
Ø      Πλατεία Λαχαναγοράς: Προσφορά λαγάνας και νηστίσιμων εδεσμάτων,  συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
Ø      Τοπικά Διαμερίσματα Δήμου.

Στο Λουτράκι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών Handball



Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (Ο.Χ.Ε.), σε συνεργασία με τον Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού – Αθλητισμού – Περιβάλλοντος “Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”, διοργανώνει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών Handball, μεταξύ των ομάδων ΑΣΕ ΟΡΜΗ ΠΑΤΡΩΝ – Ο.Φ.Ν. ΙΩΝΙΑΣ, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και ώρα 16.00’, στο Κλειστό Γυμναστήριο “Γ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ” στο Λουτράκι.
Η ανάληψη από τον οικείο Δημοτικό Οργανισμό της διεξαγωγής του σημαντικού αυτού αγώνα στο Λουτράκι αποτελεί συνέχεια των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, που κατά καιρούς έχει αναλάβει με ξεχωριστή επιτυχία ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και αποδεικνύει την ισχυρή βούλησή του να συνεχίσει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια διάδοσης και προαγωγής του αθλητισμού στην περιοχή μας.
Το ξεχωριστό αυτό αθλητικό γεγονός, το οποίο αποτελεί παράλληλα γιορτή για τον Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων και το Νομό μας, καλείται να παρακολουθήσει όλο το φίλαθλο κοινό, προκειμένου με το βροντερό παρών και το χειροκρότημά του να ενισχύσει και να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των αθλητριών και παράλληλα να απολαύσει τις ιδιαίτερα συναρπαστικές στιγμές που προσφέρει ένα από τα, κατά κοινή ομολογία, αναπτυσσόμενα αθλήματα στην χώρα μας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 186ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΛΜΑ‏



O Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Δημοτική Ενότητα Αιτωλικού, ο Σύλλογος Αιτωλικιωτών Αττικής «Ο Λιακατάς » και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Το Αιτωλικό» σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 186η Επέτειο της Μάχης του Ντολμά, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 στο Αιτωλικό.


Πρόγραμμα

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

7:00 μ.μ. «Το χρονικό της Μάχης του Ντολμά » Παρουσίαση από το δάσκαλο Γεώργιο Κομζια στο Πνευματικό Κέντρο « Ευανθία Καρβέλη » . 

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

10:10 π.μ. Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμά

10:40 π.μ. Μεταφορά πολιτών, αθλητών και Συλλόγων με λεωφορεία στον Ντολμά.

11:00 π.μ Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο της Μάχης του Ντολμά , κατάθεση Στεφανιών, ενός λεπτού σιγή. Εθνικός Ύμνος

12:00 μ. Εκκίνηση του Δρόμου Θυσίας

12:45 μ.μ. Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου « Το Αιτωλικό » στην κεντρική Πλατεία Αιτωλικού.

1:15 μ.μ. Απονομή επάθλων στους νικητές του Δρόμου Θυσίας στην Κεντρική Πλατεία Αιτωλικού.




ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗ ΒΕΛΒΙΝΑ στο Δήμο Ναυπακτίας



Πρόσκληση για τα Κούλουμα στη Βελβίνα : 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Βελβινιωτών «Η Αγία Τριάδα» σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί μας την Καθαρά Δευτέρα στο χωριό μας.

Ελάτε με την παρέα σας να διασκεδάσουμε με πλούσια νηστίσιμα εδέσματα όπως χαλβά, φασολάδα λαγάνα και πολλά άλλα εντελώς δωρεάν.

Χορός και τραγούδι όσο αντέχετε….
Πάρτε τον χαρταετό σας και ανεβείτε στο χωριό μας την Καθαρά Δευτέρα.
Σας περιμένουμε όλες και όλους την Καθαρά Δευτέρα το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων στη Βελβίνα.

ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΞΕΜΟΥΡΙΣΤΑ - Βιβλίο για τον αθυρόστομο κρητικό λόγο



Οι εκδόσεις MYSTIS (Α. Τσιντάρης & ΣΙΑ Ο.Ε.) βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την κυκλοφορία του βιβλίου ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΞΕΜΟΥΡΙΣΤΑ του Ανδρέα Λενακάκη. 

Πρόκειται για μια συλλογή ελευθερόστομου λαογραφικού υλικού από την Κρήτη που καλύπτει μια χρονική περίοδο δύο αιώνων. 

Σ’ έναν καλαίσθητο τόμο καταγράφεται το ελευθερόστομο λεξιλόγιο και οι εκφράσεις της κρητικής διαλέκτου, ελευθερόστομα τραγούδια, μαντινάδες, παροιμίες, ανέκδοτα, αινίγματα, παιχνίδια, πετσώματα, γητειές, παραμύθια, ευτράπελες αφηγήσεις, sms και γενικά όλες τις εκφάνσεις του αθυρόστομου λαϊκού λόγου.

Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα έργο σταθμό στην κρητική λαογραφία και σημαντική συμβολή των εκδόσεων MYSTIS στη λαογραφική έρευνα. 

Μέχρι σήμερα ο κρητικός ελευθερόστομος λόγος δεν είχε καταγραφεί από τους συλλογείς λαογράφους, οι οποίοι τηρούσαν και αυτοί την ίδια διακριτική απόσταση από το «άσεμνο». Το ελάχιστο λαογραφικό υλικό του είδους που έχει δει το φως της δημοσιότητας βρίσκεται διασκορπισμένο σε προσωπικές συλλογές τοπικού χαρακτήρα. Αυτό το επιστημονικό κενό της κρητικής λαογραφίας έρχονται να καλύψουν οι ηρακλειώτικες εκδόσεις MYSTIS με την τελευταία έκδοσή τους με τίτλο «ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΞΕΜΟΥΡΙΣΤΑ». 

Ο συγγραφέας του βιβλίου, φιλόλογος Ανδρέας Λενακάκης, συγκέντρωσε σε έναν τόμο πρωτογενές υλικό, αποτέλεσμα πολυετούς καταγραφής, και υλικό ερανισμένο από άλλες εκδόσεις, στις οποίες ρητά αναφέρεται ως τόπος καταγραφής η Κρήτη. 


Πρωτοψάλτη και Κορκολής στην Κομοτηνή



Δύο  παραστάσεις στις 2 και 3 Μαρτίου, Παρασκευή και Σάββατο στην Κομοτηνή, θα δώσουν η Άλκηστης Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής. Ήδη από προχθές Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων από το βιβλιοχαρτοπωλείο «Δημοκρίτειο» για την πρώτη παράσταση που θα δοθεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 και ώρα 21.00. Οι τιμές εισιτηρίων διαμορφώνονται στα 15, 20, 25, 30 και 35 ευρώ. 

Αποκριά και κούλουμα στη Μάνη - Χορός και γλέντι για όλες τις ηλικίες!



Σε αποκριάτικους ρυθμούς βρίσκεται η Μάνη με καρναβαλικές εκδηλώσεις το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς στο Γύθειο. 

Η γιορτή ξεκινά στην πλατεία Ηρώου με την παρουσίαση λάτιν χορών από το γυμναστικό σύλλογο «Τερψιχόρη» και παράλληλα, θα λειτουργήσει εργαστήριο για παιδιά κατασκευής μάσκας και Face Painting.

Η καρναβαλική παρέλαση με την πομπή του Διονύσου Θα ξεκινά από την γειτονιά του Πάνω Δρόμου και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία.

Τα δρώμενα και τα χορικά είναι ο χορός των Μυστών του Βάκχου Διονύσου από την κωμωδία του Αριστοφάνη Βάτραχοι και την πομπή θα συνοδεύουν ομάδες πολιτιστικών συλλόγων, σωματείων και σχολείων.

Στις 5.00 το απόγευμα ξεκινά το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, όπου οι ομάδες των παιδιών θα αναζητήσουν τα κρυμμένα σύμβολα του Διονύσου και παράλληλα θα γίνεται παρουσίαση χορευτικών δρώμενων με παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς.

Η γιορτή συνεχίζεται στην κεντρική πλατεία της πόλης με το άναμμα της φωτιάς, χορούς και παραδοσιακά εδέσματα σε ένα γλέντι με την συνοδεία χορευτικής μουσικής από ζωντανή ορχήστρα.

Το μεσημέρι της Κυριακή της Αποκριάς στις Κροκεές, η κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Ευρώτα και οι φορείς της κωμόπολης διοργανώνουν από τις 16.00 το ξακουστό 51ο καρναβάλι Κροκεών που αποτελεί θεσμό και συγκεντρώνει επισκέπτες απ' όλη τη Λακωνία.

Την Καθαρή Δευτέρα στην κεντρική πλατεία Αρεόπολης θα γίνει παρουσίαση χορευτικών δρωμένων, ενώ στην συνέχεια στην παραλία του Νέου Οιτύλου θα στρωθεί ένα γιορτινό τραπέζι που θα υποδεχτεί ντόπιους κι επισκέπτες από το δήμο Ανατολικής Μάνης.