Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Σύλλογος Πολιτιστική Αργολική Πρόταση - «Παραμύθι χωρίς όνομα»



Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Πολιτιστική Αργολική Πρόταση  ανεβάζει στο θεατράκι της  (Ατρέως 36 στο Άργος) "ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ" του Ιάκωβου Καμπανέλλη κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.00 μ.μ. μέχρι 8 Απριλίου.


Ιάκωβος Καμπανέλλης
«Παραμύθι χωρίς όνομα»
(από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα,1909)
( θεατρική διασκευή του Ιάκ. Καμπανέλλη: 1959 ) 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά σας παρουσιάζουμε το θεατρικό έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, εμπνευσμένο από το ομώνυμο νεανικό μυθιστόρημα της Πην. Δέλτα.
Παρά τη διαχρονική αξία του μυθιστορήματος, για πληρέστερη ενημέρωση, θεωρούμε σκόπιμο να το εντάξουμε στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, ξεκινώντας από την ήττα που υπέστη η χώρας μας το 1897 από την Τουρκία. Η ήττα της ντροπής, όπως ονομάστηκε, αποτέλεσε όνειδος διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό για την Ελλάδα, η οποία υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο, για να πληρώσει πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία, και να δεχθεί τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.
Η δεκαετία που ακολούθησε ήταν οδυνηρή σε όλους τους τομείς και διατυπώθηκαν από τον πνευματικό κόσμο της εποχής επικρίσεις και διαμαρτυρίες για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας, που χρειάζονταν όχι μόνο οικονομική και πολιτική, αλλά και κοινωνική και εκπαιδευτική βελτίωση. Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα του πολιτικού ξεπεσμού, του μεγαλοϊδεατισμού, της στρατιωτικής αδυναμίας, της οικονομικής ανέχειας και του εκπαιδευτικού μαρασμού ιδρύεται το 1909 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμός - με επικεφαλής τον Νικόλαο Ζορμπά -, ο οποίος αξίωσε την αναδιοργάνωση του στρατού και του στόλου, την απομάκρυνση των πριγκίπων από στρατιωτικές θέσεις και την ανανέωση της πολιτικής ζωής. Η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη και το Παλάτι αντιμετώπισαν με απροθυμία τις αξιώσεις του Στρατιωτικού Συνδέσμου, γι’ αυτό και στη συνέχεια οργανώνει κίνημα και καλεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο να αναλάβει τα πολιτικά ηνία της χώρας.
Υπό τις συνθήκες αυτές γράφεται από την Πην. Σ. Δέλτα μια ιστορική αλληγορία, ένα από τα ωραιότερα και μεστά σε μηνύματα μυθιστορήματά της. Το έγραψε μέσα σε δέκα μέρες και την επόμενη χρονιά (1910) εκδίδεται από το ελληνικό τυπογραφείο Γ. Βελώνη στο Λονδίνο.

Ας αφήσουμε τώρα το μυθιστόρημα και ας δούμε τη θεατρική διασκευή με το στοχαστικό μάτι του Ιάκωβου Καμπανέλλη:
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας αστόχαστος και τεμπέλης βασιλιάς που νοιαζόταν μόνο για την καλοπέρασή του. Δανειζόταν δανεικά και αγύριστα από κάποιον άλλο πλούσιο βασιλιά, θείο του, ο οποίος την τελευταία φορά του έστειλε αντί για χρήματα μια γαϊδουροκεφαλή, με την προειδοποίηση ότι θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα του φτωχού βασιλείου ύστερα από την κατάληψή του. Ο νεαρός πρίγκιπας και διάδοχος, ο οποίος ανέκαθεν δυσφορούσε με τη συμπεριφορά του πατέρα βασιλιά, κατόρθωσε να συσπειρώσει τον απρόθυμο αρχικά λαό και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να τον οδηγήσει σε μάχη κατά του εισβολέα. (Η συνέχεια επί της σκηνής).
Η απίθανη αληθοφανής ιστορία, που αναφέρεται σε μια φανταστική εκτός τόπου και χρόνου υπόθεση με οικουμενική και διαχρονική αξία, έχει ως αφετηρία τη μίζερη εποχή της πρώτης δεκαετίας του εικοστού αιώνα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, πενήντα χρόνια αργότερα, στέλνει το δικό του μήνυμα, αυτό που και σήμερα διατυμπανίζουν οι πολιτικοί μας στην αβασίλευτη πια δημοκρατία μας, ότι ο περήφανος λαός μας θα τα καταφέρει (τώρα: να βγει από την οικονομική κρίση. Και συμπληρώνουμε εμείς:), αρκεί οι «βασιλιάδες» μας και οι πολιτκοί μας να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
Ελπίζουμε ότι οι θεατές έχουν την ευκαιρία να χαρούν την ιστορία, να γελάσουν και να προβληματιστούν μέσα από τις ηθικές αξίες και αντιθετικές έννοιες της εργατικότητας και τεμπελιάς, της δικαιοσύνης και αδικίας, της προσπάθειας και παραίτησης, της ανδρείας και δειλίας, της συλλογικότητας και ατομισμού και να απολαύσουν μια παράσταση ιδιαίτερα επίκαιρη, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Οδυσσέας Κουμαδωράκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου