Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Τα Διατηρητέα Φυσικά Μνημεία της Πελοποννήσου



Μια σειρά από μεμονωμένα δένδρα ή συστάδες δένδρων στην Πελοπόννησο, με ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική, αισθητική ή ιστορική και πολιτισμική αξία, έχουν χαρακτηριστεί ως Διατηρητέα Φυσικά Μνημεία.
Να σημειωθεί ότι για την προστασία των Διατηρητέων μνημείων της φύσης ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τους πυρήνες των Εθνικών δρυμών.
Οι περιοχές που διαθέτουν πλέον διατηρητέα μνημεία της Φύσης είναι οι παρακάτω:
Ο Πλάτανος του Ναυπλίου - 590/Β/1977
Η Ελιά του Ναυπλίου - 590/Β/1977
Ο Φοίνικας του Ναυπλίου - 590/Β/1977
Οι Ίταμοι Κρυονερίου Αργολίδας - 590/Β/1977
Οι Ελιές της Δημαίνης Αργολίδας - 590/Β/1977
Ο Πλάτανος της Δημητσάνας Αρκαδίας - 121/Δ1980
Ο Σφένδαμος του Σιδηροκάστρου Μεσσηνίας - 121/Δ/1980
Η Ελιά της Καλαμάτας - 121/Δ/1980
Το Δάσος Δενδροκέρδων στην Κυνουρία Αρκαδίας 74 121/Δ/1980
Η Δρυς του Περιθωρίου Αρκαδίας - 121/Δ/1980
Οι Βελανιδιές στην Καλαμιά Αιγίου - 121/Δ/1980
Η Δρυς της Δόριζας Αρκαδίας - 121/Δ/1980
Ο Πλάτανος του Αγ. Φλώρου Μεσσηνίας - 589/Β/1985
Ο Πλάτανος της Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων - 656/Β/1986

Τρεις Ελληνες διοργανώνoυν έκθεση για τον Ντίκενς στο Μουσείο του Λονδίνου



Τους τελευταίους μήνες ήταν πολύ απασχολημένοι. Το Μουσείο του Λονδίνου στο οποίο εργάζονται και οι τρεις: η Ελένη Γανιάρη, η Ελπινίκη Ψάλτη και ο Νικόλαος Γκόγκολος, τους ανέθεσε τον σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση της έκθεσης «Ο Ντίκενς και το Λονδίνο» με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση στου διάσημου μυθιστοριογράφου.
Μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας, οι τρεις συμπατριώτες μας αφοσιώθηκαν στην προετοιμασία της έκθεσης και φάνηκαν αντάξιοι της εμπιστοσύνης που έδειξε ο βρετανικός πολιτιστικός οργανισμός. Πόσω μάλλον που ο Ντίκενς υπήρξε από τους σημαντικότερους συγγραφείς της βικτωριανής εποχής και η έκθεση θεωρείται η μεγαλύτερη στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 40 χρόνια.

Μεγάλη διεθνής διαφημιστική εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας



«Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία» έχει τίτλο το ολοσέλιδο κείμενο μεγάλης διαφημιστικής εκστρατείας που προωθεί και χρηματοδοτεί ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, το οποίο καταχωρείται τις τελευταίες τρεις ημέρες στο διεθνή Τύπο.
Μεταξύ άλλων, οι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι οι μεγάλες αυξήσεις της φορολογίας σε συνδυασμό με τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων βοήθησαν στη μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας από 24,7 δισ. ευρώ σε 5,2 δισ. ευρώ σε μόλις δύο χρόνια, αλλά η λιτότητα δεν έχει ακόμα τελειώσει. Η ανεργία έχει φτάσει το 21%, η Ελλάδα εισέρχεται στο πέμπτο έτος της ύφεσης, το τίμημα είναι βαρύ και δεν πρέπει να αποδειχθεί μάταιο.
Οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η δημιουργία μίας νέας Ελλάδας είναι δυνατή: μία χώρα σύγχρονη, ανταγωνιστική και δημιουργική, με σταθερό μέλλον στην Ευρώπη. Είναι έτοιμοι για νέες θυσίες, αλλά ζητάνε επίσης χρόνο και υποστήριξη για να βγουν από έναν φαύλο κύκλο πέντε χρόνων ύφεσης.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


"Jalousie"- Ένα πρωτότυπο έργο στο Θέατρο Φούρνος



Στο θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, στα Εξάρχεια), παρουσιάζεται έως τις 20 Μαρτίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το έργο "Jalousie", σε μετάφραση Θαλή Σταθόπουλου και διασκευή Τατιάνας Παπαμόσχου, η οποία σκηνοθετεί για πρώτη φορά. 

• Λίγα λόγια για το έργο
Τρεις γυναίκες, κι ένας άντρας που ποτέ δεν βλέπουμε. Το "μήλον της έριδος" και οι διεκδικήτριες του.  Τα τρία πρόσωπα δεν συναντιούνται ποτέ, παρόλο που σε όλη τη διάρκεια βρίσκονται πάνω στην ίδια σκηνή. Η επικοινωνία τους συμβαίνει μόνο μέσω μηνυμάτων! Αυτές οι "φλεγόμενες" ηρωίδες ανταλλάσουν μικρούς μονολόγους, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στις εμμονές τους να αναπτυχθούν και εκείνες να βρεθούν κωμικά εκτεθειμένες  μέσα στην υπερβολή τους. Το αρχικό κείμενο της Έστερ Βιλάρ σε μορφή διηγήματος, έχει την τρομερή αμεσότητα και την καυστικότητα ενός προφορικού λόγου. Η θεατρική διασκευή του κρατάει αυτά τα στοιχεία αλλά κι ακόμα ένα που κάνει το έργο ασυνήθιστο!
 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 
Μετάφραση: Θαλής Σταθόπουλος 
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Τατιάνα Παπαμόσχου 
Σκηνικά: Δάφνη Λαρούνη 
Καλλιτεχνική επιμέλεια σκηνικού: Κατερίνα Αϊναροζίδου 
Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου 
Φωτισμοί: Κωστής Γκίκας 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Mαριάννα Κυριάκη, Αθηνά Νιαβή, Σουζάνα Βαρτάνη 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:  Δευτέρα: 21:15 • Τρίτη : 21:15  
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:  Γενική είσοδος : 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτ.).   
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75’ χωρίς διάλειμμα

1η Γιορτή των Σπόρων στο Γύθειο



Από το Δελτίο Τύπου των διοργανωτών : 
Διαλέξαμε την πρώτη Κυριακή του Μάρτη, του μήνα του φυτευτή, για να κάνουμε την πρώτη Γιορτή των Σπόρων.
Εδώ στο Γύθειο, θα μαζευτούμε οι καλλιεργητές του Πελίτι από όλη την Πελοπόννησο,
- να συζητήσουμε,
- να ενημερωθούμε για τις νέες εξελίξεις στο χώρο,
- να ανταλλάξουμε και να μοιράσουμε σπόρους από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες,
σε όλους τους ενδιαφερόμενους που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και θα συμμετέχουν στην εκδήλωσή μας.
Σας καλούμε λοιπόν όλους, την Κυριακή στις 4 Μαρτίου, ώρα 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Γυθείου, στην είσοδο της πόλης μας.
Η εκδήλωση οργανώνεται από:
τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης, www.peripolomanis.gr
την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», www.peliti.gr
με την αρωγή της ΔΗΩ www.dionet.gr
Στόχος μας η ενημέρωση για σχετικά θέματα & η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών σπόρων
Το πρόγραμμα αναλυτικά περιλαμβάνει :
· Χαιρετισμό από το ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ
· Ομιλία από το ΠΕΛΙΤΙ και προβολή διαφανειών
· Ομιλία του γεωπόνου – βιοκαλλιεργητή, Προέδρου βιοκαλλιεργητών Λακωνίας Δημήτρη Δημητριάδη, με θέμα :
«Μεταλλαγμένα και Κώδικας Αλιμεντάριους»
· Ομιλία του καθηγητή Γεωπονίας Α.Π.Θ. Γεώργιου Α. Δαουτόπουλου με θέμα:
«Νέες τεχνολογίες για ερασιτέχνες και επαγγελματίες βιοκαλλιεργητές»
· Διανομή σπόρων ντόπιων ποικιλιών

Κύκλος συναντήσεων με τρεις σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς στην Ηλιούπολη



O «Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.) “Γρηγόρης Γρηγορίου”, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού & Μνήμης Γρ. Λαμπράκη, οργανώνει κύκλο συναντήσεων, με τρεις σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς και στοχαστές, που διακρίνονται για την ανεξαρτησία και την τόλμη της σκέψης τους, για να γνωρίσει ο κόσμος από κοντά το έργο τους, να  συζητηθούν  τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο Έλληνα, και να αναζητηθούν από κοινού διέξοδοι και προοπτικές:
Δευτέρα, 12 Μαρτίου: Χρήστος Γιανναράς
 Έχει νόημα η εμμονή στην ελληνικότητα;
Ο Χρήστος Γιανναράς, καθηγητής φιλοσοφίας, που με το πολυσχιδές συγγραφικό του έργο αλλά και το μάχιμο δημόσιο λόγο του, επισημαίνει  εδώ και δεκαετίες τις παθογένειες της σύγχρονης Ελλάδας, μοιράζεται μαζί μας τους προβληματισμούς του.
Δευτέρα,  19 Μαρτίου: Βασίλης Καραποστόλης
Ο Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού & Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας πολλών μελετών-δοκιμίων για τα ήθη στο σύγχρονο κόσμο  αλλά και λογοτεχνικών έργων, συζητάει μαζί μας για το πρόβλημα της ιδιοτέλειας στην Ελλάδα και την πολύτιμη εμπειρία της προσφοράς & της θυσίας.
Δευτέρα, 26 Μαρτίου: Δημήτρης Δημητριάδης
Ο Δημήτρης Δημητριάδης, που το 1978 έγραψε το προφητικό κείμενο «Πεθαίνω σαν χώρα», για να συνεχίσει με ένα πλούσιο συγγραφικό & μεταφραστικό έργο, αποκαλύπτει τις προσωπικές του εμπειρίες ως δημιουργού στην Ελλάδα, και αναζητά μαζί μας την πολιτιστική ταυτότητα μιας χώρας, που πρέπει να εφεύρει από την αρχή τον εαυτό της.
Οι συναντήσεις θα γίνουν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Σοφ. Βενιζέλου & Μαρ. Αντύπα). Ώρα έναρξης 19:00

Ημερίδα Τουριστικής Ανάπτυξης Λουτρακίου



Η πρώτη ημερίδα Τουριστικής Ανάπτυξης του Λουτρακίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 2 Μαρτίου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.
Την εκδήλωση οργανώνει ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων και θα ξεκινήσει στις 4:00 μ.μ. 
Όσον αφορά το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, αυτό έχει ως ακολούθως:
16.00 Ομιλία Προέδρου LTO: Παρουσίαση σκοπών Ημερίδας, παρουσίαση LTO, Site, Destination, θεματικού τουρισμού.
16.30 Ομιλία Δημάρχου: παρουσίαση Τουριστικής πολιτικής Δήμου Λουτρακίου-Αγ.Θεοδώρων.
17.00 Ομιλία εκπροσώπου Rally Acropolis: η διοργάνωση του Rally Acropolis σαν μοχλός τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
17.15 Ομιλία εκπροσώπου διαφημιστικής εταιρείας Adel Saatchi: παρουσίαση Branding Project Λουτρακίου & εταιρικής ταυτότητας.
17.50 Χαιρετισμοί εκπροσώπων εθνικών τουριστικών Οργανισμών & φορέων.
18.30 Ομιλίες – παρουσιάσεις – χαιρετισμοί εκπροσώπων τουριστικών γραφείων εισερχομένου τουρισμού.
19.30 Ανοικτή συζήτηση – τοποθετήσεις παρευρισκομένων.
20.30 Συμπεράσματα – πλάνο ενεργειών.

"H γλώσσα της Πεταλούδας" από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης



Την ισπανική ταινία του Χοσέ Λουίς Κουέρδα (José Luis Cuerda) «Η γλώσσα της πεταλούδας» (La lengua de las mariposas) προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης, την Κυριακή 4 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης (Χρυσ. Σμύρνης και Ρ. Φεραίου). 

Βασισμένη σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας, η ταινία ήταν υποψήφια για 13 βραβεία Γκόγια, από τα οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης διασκευής σεναρίου.


Η προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης συνδιοργανώνεται με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης "Περιβάλλον – Αθλητισμός – Πολιτισμός" και την πολύτιμη αρωγή της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα.

Οι επόμενες προγραμματισμένες προβολές (18/3/2012-27/5/2012) θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης (Αγ. Βαρβάρας 25).

Παρουσίαση μελέτης για θόρυβο από το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου


H παρουσίαση της μελέτης «Περιβαλλοντικός θόρυβος στα σχολεία... κίνδυνος για τα παιδιά» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, ώρα 19:00, από το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Ανδριανουπόλεως & Σκρα 62). στο πλαίσιο των διαλέξεων του εαρινού εξαμήνου.
Η παρουσίαση θα γίνει από τους δημιουργούς της μελέτης, τον καθηγητή-αρχιτέκτονα πολεοδόμο και πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS)* Βασίλη Ζώτο και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του BGS: Ιωάννη ΤαχματζίδηΑναστασία Μάλαμα (ψυχολόγοι) - Τζάκυ Ζώτου (κοινωνιολόγος) - Κωνσταντίνο Γεννάδη (νομικός) - Έλλη Καλοκαιρινού(αρχιτέκτων) - Εύα Παπαδημητρίου (αρχιτέκτων τοπίου).
Θα προλογίσει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Τεχνικών Έργων του Δήμου Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου.
* Η ομάδα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS), έχει εργαστεί σε εθελοντική βάση επί 10 μήνες για την εκπόνηση μιας σφαιρικής μελέτης για την επίδραση του περιβαλλοντικού θορύβου στην φυσιολογική και ψυχολογική υγεία των παιδιών μας.

Συναυλία κλασικής μουσικής στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης



Ο Δήμος Τρίπολης, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος και το Αττικό Ωδείο Τρίπολης οργανώνουν Διήμερη συναυλία κλασικής μουσικής, που έχει ως γενικό τίτλο: «Η αληθινή εκδοχή μιας κατά φαντασία "ανωτερότητας". 
Παίρνουν μέρος καθηγητές, απόφοιτοι και σπουδαστές του Αττικού Ωδείου Τρίπολης. 
Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, ώρα 8:00 μ.μ. με τίτλο: 
Ρομαντικοί συνθέτες από τα Ουράλια έως την Ιβηρία 
και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 ώρα, 8:00 μ.μ. με τίτλο 
Το κύκνειο άσμα της γερμανικής ηγεμονίας. Εθνικές Σχολές.
Παίρνουν μέρος: 
κιθάρα: Δημήτρης Ρογάρης, Γιώργος Κρατημένος, Γιώργος Κυριακόπουλος, Ορέστης Λύγδας, 
πιάνο: Γιώργος Κότσικας, Ανδρέας Κουρέτας, Αδαμαντία Προκοπίου, Ειρήνη Ιωάννου, Σταύρος Θεοδωρόπουλος, Αλέξανδρος Καλοσπύρος, 
βιολοντσέλο: Δημήτρης Ρογάρης, 
όμποε: Σταύρος Θεοδωρόπουλος, 
βιολί: Θανάσης Μουρλάς, 
κλαρινέτο: Νικόλας Παπαηλίου
Guest star του διήμερου αφιερώματος είναι η coloratura soprano Γιέλενα Γιοβάνοβιτς –Μπακοπούλου. 
Τα κείμενα, η καλλιτεχνική και μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Κατραλή. 
Συμπαρουσιάζουν η Μαριάννα Φιλοπούλου και ο Γιώργος Γεωργόπουλος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Παραγωγή: Αττικό Ωδείο Τρίπολης
Οργάνωση: Φιλοτεχνικός Όμιλος
Συνδιοργανωτής: Δήμος Τρίπολης