Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

«Μια αγκαλιά τραγούδια απ’ την καρδιά μας» για το «Παναγία Ελεούσα»



ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Το Α΄ Σώμα Στρατού και ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» για Νέους με Νοητική Υστέρηση και Συνοδές Αναπηρίες του Ν. Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσουν συναυλία με τίτλο «μια αγκαλιά τραγούδια απ’ την καρδιά μας» την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 και ώρα 19.00 στο Αγρίνιο, στον Κινηματογράφο «Άνεσις».
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν υπέρ του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα».
Τιμή εισιτηρίου : 5 ευρώ

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Η Νοητική Αλληλουχία των Πραγμάτων»


Πρόγραμμα εορτασμού του Πολιούχου του Αγρινίου


«Η Θεσσαλονίκη στο διάβα του χρόνου, 1912-1922»



Σπάνια συλλεκτικά φωτογραφικά ντοκουμέντα της Θεσσαλονίκης μιας άλλης εποχής θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας της συλλογής του εκπαιδευτικού- συγγραφέα Κωνσταντίνου Νίγδελη «Η Θεσσαλονίκη στο διάβα του χρόνου, 1912-1922», που διοργανώνουν ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. 

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Ενότητα Συκεών από την Τρίτη 8 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 28 Μαΐου, στο Κέντρο Πολιτισμού Συκεών (Κομνηνών 38). Η έκθεση αρχικά φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων, ενώ μετά το Κέντρο Πολιτισμού Συκεών θα μεταφερθεί στη Δ.Ε. Αγ. Παύλου, αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο, στις 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 8 έως 28 Μαΐου 2012 (τις εργάσιμες ημέρες), από τις 10.00 το πρωί έως τις 13.30 (επισκέψεις σχολείων) και από τις 17.00 έως τις 20.00 (ώρες κοινού).


Η Διεθνής Ήμερα Μουσείων στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη



Την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η τρέχουσα έκθεση «Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1959-2012», αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Γενιάς του ’60 θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ!

Στις 18:30 και στις 20:30 πρόκειται να οργανωθούν ξεναγήσεις από τον επιμελητή της έκθεσης, κ. Τάκη Μαυρωτά. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 70 αντιπροσωπευτικά έργα της πολυεπίπεδης καλλιτεχνικής πορείας του Χρίστου Καρά, από το 1959 έως το 2012, τα οποία αποκαλύπτουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη συνοχή του οραματικού κόσμου και την αξεπέραστη δύναμη της δουλειάς του καλλιτέχνη. H κάθε ξενάγηση διαρκεί μία ώρα περίπου.


“Τραγουδώντας… το σενάριο"



Συναυλία στα πλαίσια του 9ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου, Λάρισα 2012 με τους Θέμη Σαμαντζή, Μιχάλη Μαντέλα, Δημήτρη Κατσαβάκη, και τη Βάλια Σαπουνά. Στο τραγούδι η Έλενα Γκατζά και ο Δημήτρης Λαπούσης.
Ένα μουσικό πρόγραμμα βασισμένο στα τραγούδια και τις μελωδίες που πρωτοακούσαμε και αγαπήσαμε μέσα από τις δημοφιλέστερες θεατρικές παραγωγές, μέσα από τις μουσικές του Σακελλαρίδη, του Γιαννίδη και του Χατζηαποστόλου που έγραψαν για ελληνικές οπερέτες, από τις Jazz και Camparet βραδιές επιλεγμένες στα πιο διάσημα μιούζικαλ, έως soundtrack από αγαπημένες ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου. Τραγούδια που σημάδεψαν μια σειρά καλλιτεχνών, τους ξεχώρισαν και τους ανέδειξαν μέσα από το λόγο του σεναρίου... Τραγούδια που μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο και αντιστέκονται μέχρι και σήμερα στον επιφανειακό και εμπορικό χαρακτήρα της εποχής…

Το πρόγραμμα επιμελείται ο Θέμης Σαμαντζής, στο σαξόφωνο και το μπουζούκι ο Μιχάλης Μαντέλας, στην κιθάρα ο Δημήτρης Κατσαβάκης και στο πιάνο η Βάλια Σαπουνά. Στο τραγούδι η Έλενα Γκατζά και ο Δημήτρης Λαπούσης.

Η συναυλία εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 9ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Eρασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου που διοργανώνεται από τη θεατρική ομάδα Ιατρικής και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και του ΔΟΠΑΕΛ, στα πλαίσια των «Αχιλλίων 2012». 

Μέγας Χορηγός της βραδιάς το "Απολλώνιο Μουσικό Κέντρο Τυρνάβου".

Τετάρτη 16 Μαΐου, 7 μμ, 
Αίθουσα Εκδηλώσεων στο «Χατζηγιάννειο».

Είσοδος ελεύθερη.


πηγή: Art and City: “Τραγουδώντας… το σενάριο» http://artandcity.blogspot.com/2012/05/blog-post_4342.html#ixzz1uDCjCdQq


"ΧΟΡΕΨΤΕ ΔΥΟ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ" - ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΤΟ ΡΟΔΟ"



Ο ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΤΟ ΡΟΔΟ" ΚΑΙ Ο ΟΝΑΠ "ΘΕΣΠΙΣ" ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 - ΩΡΑ: 20.30
 
ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ - ΡΟΔΟΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Χοροί και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Χορεύουν οι μαθητές των τμημάτων παραδοσιακών χορών του Συλλόγου "το Ρόδο".
Ήπειρο, Φλώρινα, Δρυμό, Ασβεστάδες, Κυκλάδες, Κύθηρα, Κρήτη, Πόντο, Εύβοια, Σαλαμίνα.
Υπεύθυνοι Διδασκαλίας: Παναγιώτης Μπιτάκος - Γιώτα Κωνσταντίνου

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 - ΩΡΑ: 20.30
1. ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟ ΡΟΔΟ
Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου "το Ρόδο" παρουσιάζει χορούς Σαρακατσάνων.
Υπευθυνος Διδασκαλίας: Παναγιώτης Μπιτάκος
2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
Υπευθυνος Διδασκαλίας: Γιάννης Γαντζίας
3. ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Υπευθυνος Διδασκαλίας: Δημήτρης Μήτσης
4. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ
Υπευθυνος Διδασκαλίας: Χριστόφορος Λιάγκας

Θα ακολουθήσει γλέντι με πολύ χορό και κεράσματα για όλους τους φίλους του Συλλόγου "το Ρόδο".

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΟ "ΕΠΤΑΣΗΜΟ"


''ΣΚΗΝΕΣ'' έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Στεργιούλα.



_ Ζω στο 2012, στο σήμερα _ είμαι στο δρόμο _ στο σπίτι _ σε στέκια καλλιτεχνικά _ μπροστά σε τοίχους _ μέσα και πίσω από δάση _ σε παραμύθια........
 _ Πότε με ρούχα κι άλλοτε γυμνός, φοβάμαι _ τρομάζω _ δακρύζω _ τρελαίνομαι _ ουρλιάζω _ αντιδρώ _ φωνάζω _ σου κρατάω το χέρι _ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΜΑΙ.
                  
Μέσα στο φωτογραφικό φακό, αποτυπώνεται η φρέσκια ματιά του νέου Λαρισαίου φωτογράφου Γιώργου Στεργιούλα, που καταγράφει με μυσταγωγία σε κάθε κλικ μια μικρή - αστική (η μήπως όχι;) ιστορία της καθημερινότητας, όπως τη βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, προσπαθώντας να απελευθερωθεί από κανόνες, χρέη και νόρμες...
                  
Η έκθεση θα βρίσκεται από 12 έως 16 Μαϊου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας(Κούμα 28), και μέρος της έκθεσης θα μεταφερθεί στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο(Ρούσβελτ 59) και εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 9ου Πανελληνίου φεστιβάλ ερασιτεχνικού φοιτητικού θεάτρου που διοργανώνεται από την ένωση φοιτητών θεάτρου, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, στα πλαίσια των Αχιλλείων 2012.

Είσοδος ελεύθερη.

*Ο Γιώργος Στεργιούλας γεννήθηκε το 1980 στη Λάρισα, όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Ανακάλυψε τη φωτογραφική μηχανή στην εφηβεία, και έκτοτε συνοδεύει κάθε του κίνηση. Έχει συνεργαστεί με ανθρώπους στο χώρο των τεχνών σε Αθήνα και Λάρισα, είναι μέλος της Φωτογραφικής λέσχης Λάρισας και η έκθεση "ΣΚΗΝΕΣ" είναι η πρώτη έκθεση του που απευθύνεται στο ευρύ κοινό.


πηγή: Art and City: ”ΣΚΗΝΕΣ” http://artandcity.blogspot.com/2012/05/blog-post_2552.html#ixzz1uD9qTwRQ 


Live "Almost Unplugged"



Στα πλαίσια του 9ου πανελλήνιου φεστιβάλ ερασιτεχνικού φοιτητικού θεάτρου, οι Almost Unplugged, μουσικό σχήμα από τη Λάρισα, που απαρτίζεται από τους: Παναγιώτη Μπαλανίκα (πιάνο), Λίνα Νούτσου και Ντίνα Σδράλλη (φωνές), θα σας ταξιδέψουν μουσικά την Παρασκευή 11 Μαΐου, 20:30 μμ, στην Κεντρική πλατεία Λάρισας.



Ήχοι ξένοι κι Ελληνικοί, μελωδίες κλασσικές, γνώριμες κι αγαπημένες, αλλά και τραγούδια "πειραγμένα", παρμένα από μια άλλη εποχή, με σύγχρονη και φρέσκια ακουστική...

Σας περιμένουμε, να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, να γλυκάνουμε την ατμόσφαιρα-ο καθένας με το χαμόγελο του- και να περάσουμε ένα όμορφο μουσικό βράδυ....


πηγή: Art and City: Live "Almost Unplugged" http://artandcity.blogspot.com/2012/05/live-almost-unplugged.html#ixzz1uD8QvH6u


Ο Κουρέας της Σεβίλλης στη Λάρισα...



Το Σ.Μου.Θ. ( Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (Δ.Ω.Λ.), το Σύλλογο Φίλων Σ.Ο.Ν.Δ.Λ. (Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Λαρισαίων) και το Μουσικό Σύλλογο Λάρισας, στα πλαίσια της συνεχούς και συνεπούς προσφοράς πολιτιστικού έργου στην πόλη της Λάρισας, διοργανώνει και πραγματοποιεί τον Μάϊο την παραγωγή της δημοφιλούς όπερας «Ο Κουρέας της Σεβίλλης».

Η παραγωγή αυτή συνενώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της βραβευμένης - από την  Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - «Carmen».

Πρεμιέρα: 11 Mαϊου 2012
Παραστάσεις: 12/13/17 Μαΐου 2012
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 6943 956171


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Νίκος Στεφάνου: Αλμαβίβα

Μελίνα Πασχαλίδου: Ροζίνα
Γιώργος Τζιουβάρας: Φίγκαρο
Γρηγόρης Πυριαλάκος: Μπάρτολο

Μιχάλης Κατσούλης: Μπαζίλιο
Βίκυ Μπακλαβά: Μπέρτα
Αστέριος Τσέτσιλας: Φιορέλο
Χρήστος Γκακούδης: Οφιτσιάλ (Αξιωματικός)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Λαμπρούλης
Μουσική Διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης & Δημήτρης Κτιστάκης
Κοστούμια: Ελένη Ψύρρα
Οργάνωση Παραγωγής: Σοφία Κούστα


Βοηθός Σκηνοθέτη: Αποστόλης Λύγδας
Φροντιστής Ορχήστρας: Θάνος Κυρίδης

Τεχνική Υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς
Γραμματειακή υποστήριξη ορχήστρας: Βαρβάρα Βασιλάκη
Δημιουργικό Εντύπων Labrouli's Creative


Το έργο
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Rossini, (Il barbiere di Siviglia) είναι μια όπερα Buffa σε δύο πράξεις του Gioachino Rossini, με λιμπρέτο του Cesare Sterbini. Το λιμπρέτο βασίστηκε στην κωμωδία του Pierre Beaumarchais Ο κουρέας της Σεβίλλης (1775), η οποία ήταν αρχικά μια Opéra Comique, ή ένα μείγμα πρόζας με μουσική. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1816, στο Teatro Argentina, της Ρώμης. Ήταν μία από τις πρώτες ιταλικές όπερες που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική και έκανε πρεμιέρα στο πάρκο Theater της Νέας Υόρκης στις 29 Νοεμβρίου 1825. Ο Κουρέας του Ροσίνι έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της μουσικής κωμωδίας, και έχει περιγραφεί ως η «Όπερα Buffa» από όλες τις Όπερες Buffa, ακόμη και μετά από διακόσια χρόνια, η δημοτικότητά της στην σύγχρονη σκηνή όπερας, επικυρώνει το μεγαλείο της.

Ο «Κουρέας» του Ροσίνι έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της μουσικής κωμωδίας, και έχει περιγραφεί ως η «Όπερα Buffa» από όλες τις Όπερες Buffa, ακόμη και μετά από διακόσια χρόνια, η δημοτικότητά της στην σύγχρονη σκηνή όπερας, επικυρώνει το μεγαλείο της.

Η ιστορία: Ο κόμης  Almaviva, ερωτεύεται μια νεαρή ορφανή, τη  Rosine, και θα κάνει τα πάντα για να την κερδίσει από τον Bartolo, παλιό καθηγητή του, που ήθελε από πάντα να την παντρευτεί. Ενώ μεταμφιεσμένος, προσπαθεί να υλοποιήσει το σχέδιό του, πέφτει πάνω στον πρώην υπηρέτη του τον Figaro, ο οποίος θα τον βοηθήσει στα σχέδιά του.


Το Λυρικό Θέατρο στη Λάρισα

Το 2000, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων πραγματοποίησε για πρώτη φορά στη Λάρισα, μια ολοκληρωμένη παράσταση οπερέτας, παρουσιάζοντας την «Τιμή των Σουφλερί» του J. Offenbach. Το Λυρικό Θέατρο είχε κερδίσει το φιλοθεάμον κοινό της πόλης και άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στο ρεπερτόριο της Συμφωνικής Ορχήστρας.
Η επιτυχία αυτού του πρώτου εγχειρήματος, αποτέλεσε εφαλτήριο για άλλες τρεις τολμηρές για τα δεδομένα της πόλης παραγωγές, που γνώρισαν όλες μεγάλη επιτυχία, καθώς η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε πρωτοφανής. Χιλιάδες Λαρισαίοι έσπευσαν να απολαύσουν τις διάσημες όπερες «Il Trovatore» (2007) και «La Traviata» (2008) του Verdi και την οπερέτα «Βαφτιστικός» (2008) του Σακελλαρίδη, «Carmen» (2009), «ο Μαγικός Αυλός» (2009) και “Μιούζικαλ της Πεντάρας” (2010).
Όλες οι προαναφερθείσες παραγωγές έγιναν με την δραστηριοποίηση και τη συνεργασία αξιόλογων συνόλων και οργανισμών της πόλης, όπως ο Σύλλογος Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Λαρισαίων, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων, Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Χορωδία Όπερας ΔΩΛ, Θεσσαλικό Μπαλέτο, Μουσικός Σύλλογος Λάρισας, αλλά και με την αξιοποίηση ενός καλλιτεχνικού δυναμικού συμπολιτών μας με διεθνή εμπειρία, όπως μαέστροι, μουσικοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι κλπ. Για τις ανάγκες της υψηλής ποιότητας των παραστάσεων, κλήθηκαν και συνεργάστηκαν με θέρμη και ενθουσιασμό σε όλες τις παραγωγές, έλληνες μονωδοί διεθνούς φήμης, προσδίδοντας κύρος και φήμη στις προσπάθειες εντός της πόλης αλλά και στο πανελλήνιο.
Η Λάρισα, έχοντας πλέον κερδίσει το τολμηρό στοίχημα, κέρδισε ταυτόχρονα έναν έμπειρο πυρήνα καλλιτεχνών που σχεδιάζει και προγραμματίζει φιλόδοξες παραγωγές λυρικού θεάτρου υψηλών ποιοτικά απαιτήσεων. Με τις δημοφιλείς όπερες «Μαγικός Αυλός» και «Carmen» ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, οι συνεργαζόμενοι φορείς πολλαπλασιάζονται και η απήχηση στο κοινό της πόλης διευρύνεται.

Συνεργαζόμενοι φορείς

Σ.Μου.Θ.
Το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου [Σ.Μου.Θ.] είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που δημιουργήθηκε το 2001, από νέους, επαγγελματίες καλλιτέχνες του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού και των Media, στα πλαίσια των δράσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λαρισαίων και απέκτησε τη νομική της μορφή το 2004. Σκοπός του Σ.Μου.Θ. είναι να προσφέρει στους νέους, μια μόνιμη εστία προπαίδευσης, εξάσκησης, εκπαίδευσης, δημιουργίας, έρευνας και επαγγελτικής κατάρτισης, στις τέχνες που συνθέτουν το Μουσικό Θέατρο, και μέσα από τη διαδικασία αυτή, να επανεφεύρει την καλλιτεχνική έκφραση.

Το Σ.Μου.Θ. φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του και έχει πραγματοποιήσει πληθώρα μουσικοθεατρικών παραστάσεων όπως: “To Μιούζικαλ της Πεντάρας”, «CARMEN», «Μαγικός Αυλός» «Ρωμαίος & Ιουλιέτα», «Όνειρο Θερινής Νυκτός», «Η Ρακωδία των Σκουπιδιών», «Μεταξύ Φύλων» και πολλές άλλες μικρότερες παραγωγές, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα και μουσικές συναυλίες, διοργανώνει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λάρισα, είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Roots& Routes International» και μέλος του “Anna Lindh Foundation”.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η επίσημη ίδρυση του Δ.Ω.Λ. εντοπίζεται στις 17 Νοεμβρίου του 1930, όταν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με την οποία συστήνεται Ν.Π.Δ.Δ.. Όλα ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία της Ιουλίας Σάπκα.
Από το 1966 και μετά, διευθυντές του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ήταν κατά χρονολογική σειρά οι: Γεώργιος Μίγκος, Φεβρωνία Λουίζου, Iωάννης Τσανακάς, Αντώνιος Σακελλάριος και ο σημερινός Απόστολος Αλεξίου.
Πρέπει να αναφερθεί ότι από το 1947 που ξαναλειτούργησε το Δ.Ω.Λ., είχε αξιοθαύμαστη εκπαιδευτική αλλά και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι στην ανοδική πορεία του Δ.Ω.Λ., συντέλεσαν ουσιαστικά οι εκάστοτε δάσκαλοι και καθηγητές καθώς και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του. 
Ανταποκρινόμενη, λοιπόν, και η σημερινή Δημοτική Αρχή στις απαιτήσεις της πόλης για μουσική παιδεία, έδωσε έμφαση στην εκπαιδευτική του πορεία και λειτούργησε τάξεις για όργανα, που πριν δεν είχε.

Σήμερα το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στεγάζεται σε ένα σύγχρονο διδακτήριο, με 750 μαθητές και 70 καθηγητές μουσικής περίπου, 5 μαέστρους και 10 υπαλλήλους, συνεχίζει να αποτελεί ένα κύτταρο μάθησης και πολιτισμού, που αντιστέκεται σθεναρά σε ό,τι μπορεί να κυοφορεί στοιχεία αισθητικής αλλοίωσης σε μια εποχή που το «κλασικό» φαντάζει και ξεπερασμένο.

Σύλλογος Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Λαρισαίων
Ο Σύλλογος Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Λαρισαίων, ιδρύθηκε το 2007, με σκοπό να συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιφέρειας, και να φέρει τους νέους και το ευρύτερο κοινό της πόλης, πιο κοντά στην συμφωνική μουσική, στηρίζοντας ηθικά και οικονομικά την Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης.
Μέσα από πολυάριθμες εκδηλώσεις όπως, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, έργα συμφωνικού ρεπερτορίου, ορατόρια σε συνεργασία με χορωδίες, κονσέρτα με νέους αλλά και διακεκριμένους σολίστες της χώρας, συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και πρωτοποριακά εγχειρήματα για τα δεδομένα της πόλης, όπως όπερες και οπερέτες, ο Σύλλογος έχει καταφέρει να εισάγει δυναμικά στην συνείδηση των Λαρισαίων, την συμφωνική μουσική ως μέσο ποιοτικής ψυχαγωγίας και έχει συμβάλει στην δημιουργική αξιοποίηση του ντόπιου μουσικού δυναμικού.

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων
Η ΣΟΝΔΛ ιδρύθηκε το 2000 σε ημιεπαγγελματική βάση και πολύ γρήγορα στελεχώθηκε από επαγγελματίες μουσικούς της Λάρισας και της ευρύτερης Θεσσαλίας. Σκοπός της ίδρυσής της είναι η διάδοση της συμφωνικής μουσικής και η προσφορά ποιοτικού επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους μουσικούς των ωδείων της πόλης. Έχει συνεργαστεί με πλήθος καταξιωμένων σολίστ της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως, Α. Μιράτ, Α. Γαρουφαλής, Δ. Τουφεξής, Γ. Γεωργιάδης, Σ. Παπάνας και πολλούς άλλους. Το 2004, εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα πλαίσια των Κυριακάτικων Πρωινών. Από την ίδρυσή της έως σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής της είναι ο Χρήστος Κτιστάκης.

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ιδρύθηκε το 1931. Επί 35 χρόνια τη χορωδία διηύθυνε ο μαέστρος Θανάσης Βαλακώστας . Την άνοιξη του 1988 τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο Δημήτρης Καρβούνης. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2006 την διεύθυνση ανέλαβε ο Χρήστος Κτιστάκης.
Η χορωδία έδωσε πάνω από 250 συναυλίες και συμμετείχε σε Φεστιβάλ και Συναντήσεις χορωδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας μεγάλο ρεπερτόριο ελληνικής και ξένης μουσικής, που ξεπερνάει τα 250 έργα.
Βραβεύτηκε σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Χορωδιών το 1959, 1963, 1973, 1977, 1978, 1981 και 1985 με Α', Β' και Γ' βραβεία. Στις 18 Μαρτίου του 2007 με τη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Λαρισαίων και με τη συμμετοχή πέντε διεθνούς φήμης σολίστ ανέβασε σε συναυλιακή μορφή και για πρώτη φορά στη πόλη της Λάρισας τη περίφημη όπερα “Ιλ Τροβατόρε” του Τζ. Βέρντι.
Το Φεβρουάριο του 2008 τμήμα της χορωδίας συμμετείχε στη όπερα “Traviata” του Τζ. Βέρντι με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων και τη χορωδία όπερας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Την 25η Ιανουαρίου 2009 υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Χρήστου Κτιστάκη και με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώς Παπαθανασίου διοργάνωσε βραδιά όπερας. Ακούστηκαν αποσπάσματα απο όπερες των Verdi, Rossini, Mozart, Bizet και Bellini.
Τον Ιούνιο του 2009 συμμετείχε σε Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ στη Ρώμη της Ιταλίας στη περιοχή 'Casteli Romani'. Από το 1985 διοργανώνει κάθε χρόνο το Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας.


πηγή: Art and City: Ο Κουρέας της Σεβίλλης στη Λάρισα... http://artandcity.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html#ixzz1uD7KHsZq

9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου



Το 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα από τη Δευτέρα 14 Μαΐου μέχρι την Παρασκευή 25 Μαΐου.
Το φετινό Φεστιβάλ διοργανώνεται ύστερα από πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των φοιτητικών θεατρικών ομάδων της Λάρισας (Θεατρική Ομάδα Ιατρικής και Βιοχημείας και θεατρική ομάδα «Κολάζ» του ΤΕΙ Λάρισας) και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Λαρισαίων και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Επιστημών Λάρισας.
Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 13 φοιτητικές θεατρικές ομάδες από όλη τη χώρα και οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο «Χατζηγιάννειο» (Ρούσβελτ 59) και στο Αμφιθέατρο του 6ου Λυκείου της Νεάπολης (1ης Μεραρχίας 1, Νεάπολη). 

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, εκτός από τις παραστάσεις θα πραγματοποιούνται και παράλληλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια, αφηγήσεις, κα. 
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, τόσο για τις θεατρικές παραστάσεις όσο και για τις εκδηλώσεις.
Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2004 στην Αθήνα από τη Θεατρική Ομάδα της ΑΣΟΕΕ. Από τότε έχει γίνει θεσμός και φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη. Είναι μία δράση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου. 


4ο Παιδικό - Εφηβικό Φεστιβάλ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ


Η «Ενάτη» του Μπετόβεν




Για πολλούς, είναι το κορυφαίο ανθρώπινο δημιούργημα στον τομέα της μουσικής και ασφαλώς το σπουδαιότερο έργο του γερμανού συνθέτη Λούντβιχ φαν Μπετόβεν. Ένας ύμνος στη χαρά και την παγκόσμια συναδέλφωση.
Η Συμφωνία αρ. 9 υπήρξε αρχικά παραγγελία προς τον συνθέτη της Φιλαρμονικής Εταιρείας του Λονδίνου, το 1817, η οποία στη συνέχεια δεν ευοδώθηκε. Δώδεκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Όγδοης Συμφωνίας, ο Μπετόβεν άρχισε να δουλεύει το νέο του έργο το 1818 και το ολοκλήρωσε το 1824. Έξι χρόνια για τη σύνθεση ενός κολοσσιαίων διαστάσεων έργου δεν ήταν και μεγάλο διάστημα, δεδομένων και των έντονων προβλημάτων κωφότητας που αντιμετώπιζε.
Στο μυαλό του από το 1793 στριφογύριζε η μελοποίηση του ποιήματος του Φρίντριχ Σίλερ «Για τη Χαρά» ή όπως το γνωρίζουμε «Ωδή στη Χαρά». Ήδη είχε κάνει κάποιες απόπειρες, αλλά η σύνθεση της «Ενάτης» του έδωσε την ευκαιρία να επιχειρήσει κάτι μοναδικό μέχρι τότε, να ενσωματώσει φωνητική μουσική σε ένα συμφωνικό έργο.
Στα τρία πρώτα μέρη της Συμφωνίας («Allegro ma non tropo, un poco maestoso», «Molto Vivace», «Adagio molto e cantabile») δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά το τέταρτο («Presto… Prestissimo») που θα περιείχε και το ποίημα του Σίλερ, τον δυσκόλεψε αρκετά. Άλλωστε, το τέταρτο μέρος είναι από μόνο μία Συμφωνία με τέσσερα διακριτά μέρη που εκτελούνται χωρίς διακοπή.
Ο Μπετόβεν επιθυμούσε η πρεμιέρα της «Ενάτης» να δοθεί στο Βερολίνο και όχι στη Βιέννη, όπως τον προέτρεπαν φίλοι και χρηματοδότες, επειδή το έργο ήταν αφιερωμένο στον Πρώσσο βασιλιά Φρειδερίκο - Γουλιέλμο τον 3ο και ο ίδιος δεν συμφωνούσε με το μουσικό κλίμα της πρωτεύουσας των Αψβούργων. Τελικά, πείσθηκε και η πρεμιέρα της «Ενάτης» δόθηκε τη Δευτέρα 7 Μαΐου του 1824 στο κατάμεστο «Κερντνερτορτεάτερ» της Βιέννης.
Η συναυλία περιελάμβανε ακόμη αποσπάσματα από τη «Missa Solemnis» και την εισαγωγή «Die Weihe des Hauses». Εκτός του αρχιμουσικού Μίκαελ Ουμλάουφ, που διηύθυνε τη συναυλία, στη σκηνή βρισκόταν και ο κωφός Μπετόβεν. Η κοινή συνύπαρξη των δύο επί σκηνής είχε αποδειχθεί καταστροφική σε μια γενική πρόβα της όπερας «Φιντέλιο» πριν από δύο χρόνια. Έτσι, ο Ούμλαουφ είπε στους μουσικούς και τους μονωδούς να αγνοήσουν τις υποδείξεις του Μπετόβεν και να υπακούουν μόνο σ' αυτόν.
Η συναυλία κύλησε ομαλά και το νέο έργο φαίνεται ότι ενθουσίασε το ακροατήριο, που ξέσπασε σε επευφημίες και χειροκροτήματα στο φινάλε. Ο κουφός Μπετόβεν, με γυρισμένη την πλάτη στο κοινό και προσηλωμένος στο έργο, φυσικό ήταν να μην καταλάβει τίποτα. Όταν η κοντράλτο Καρολίν Ούνγκερ τον βοήθησε να στραφεί προς το ακροατήριο και να αντιληφθεί τις αντιδράσεις του, συγκινήθηκε βαθύτατα.
Η παρουσίαση της «Ενάτης» αποδείχτηκε θρίαμβος για τον Μπετόβεν. Δέχθηκε πέντε μπιζαρίσματα, γεγονός που θεωρήθηκε απαράδεκτο έως και απρεπές για ένα κοινό θνητό, καθώς οι ανάλογες τιμές προς τον βασιλιά δεν ξεπερνούσαν τα τρία μπιζαρίσματα. Παρά την αποδοχή του κόσμου, το έργο δέχθηκε χλιαρές έως αρνητικές κριτικές κι έτσι στην επανάληψη της συναυλίας στις 23 Μαΐου, το θέατρο ήταν μισογεμάτο.
Τη σφραγίδα τους στην Ενάτη Συμφωνία έχουν βάλει μεγάλοι μαέστροι: Βίλχελμ Φουρτβέγκλερ, Αρτούρο Τοσκανίνι, Όττο Κλέμπερερ, Μπέρναρντ Χάιτνικ, Καρλ Μπεμ, Ραφαέλ Κούμπελικ, Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Τζον Ελιοτ Γκάρντινερ, Σάιμον Ρατλ, οι οποίοι διηύθυναν σπουδαίες ορχήστρες: Φιλαρμονική Βερολίνου, Φιλαρμονική Βιέννης, Συμφωνική Ορχήστρα του NBC, Συμφωνική της Νέας Υόρκης, Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Συμφωνική του Κλίβελαντ και Φιλαρμόνια του Λονδίνου.
Η «Ενάτη Συμφωνία» είναι ένα από τα γνωστότερα έργα της κλασικής μουσικής, με πολλές διασκευές για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη λαϊκή μουσική. Ένα τμήμα της και συγκεκριμένα η «Ωδή στη Χαρά» στην οργανική διασκευή του Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν είναι ο επίσημος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κυκλοφορεί ως αστικός μύθος ότι η χωρητικότητα του CD στα 74 λεπτά προσδιορίστηκε από τη διάρκεια της «Ενάτης», που είναι γύρω στα 71 λεπτά. Θρυλείται ότι ήταν μια πρόταση του μαέστρου Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν προς τον πρόεδρο και συνιδρυτή της SONY Ακίο Μορίτα για να ακούγεται το έργο χωρίς διακοπή.




http://youtu.be/jjWpSfkLyQc