Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ο Κουρέας της Σεβίλλης στη Λάρισα...



Το Σ.Μου.Θ. ( Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (Δ.Ω.Λ.), το Σύλλογο Φίλων Σ.Ο.Ν.Δ.Λ. (Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Λαρισαίων) και το Μουσικό Σύλλογο Λάρισας, στα πλαίσια της συνεχούς και συνεπούς προσφοράς πολιτιστικού έργου στην πόλη της Λάρισας, διοργανώνει και πραγματοποιεί τον Μάϊο την παραγωγή της δημοφιλούς όπερας «Ο Κουρέας της Σεβίλλης».

Η παραγωγή αυτή συνενώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της βραβευμένης - από την  Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - «Carmen».

Πρεμιέρα: 11 Mαϊου 2012
Παραστάσεις: 12/13/17 Μαΐου 2012
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 6943 956171


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Νίκος Στεφάνου: Αλμαβίβα

Μελίνα Πασχαλίδου: Ροζίνα
Γιώργος Τζιουβάρας: Φίγκαρο
Γρηγόρης Πυριαλάκος: Μπάρτολο

Μιχάλης Κατσούλης: Μπαζίλιο
Βίκυ Μπακλαβά: Μπέρτα
Αστέριος Τσέτσιλας: Φιορέλο
Χρήστος Γκακούδης: Οφιτσιάλ (Αξιωματικός)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Λαμπρούλης
Μουσική Διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης & Δημήτρης Κτιστάκης
Κοστούμια: Ελένη Ψύρρα
Οργάνωση Παραγωγής: Σοφία Κούστα


Βοηθός Σκηνοθέτη: Αποστόλης Λύγδας
Φροντιστής Ορχήστρας: Θάνος Κυρίδης

Τεχνική Υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς
Γραμματειακή υποστήριξη ορχήστρας: Βαρβάρα Βασιλάκη
Δημιουργικό Εντύπων Labrouli's Creative


Το έργο
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Rossini, (Il barbiere di Siviglia) είναι μια όπερα Buffa σε δύο πράξεις του Gioachino Rossini, με λιμπρέτο του Cesare Sterbini. Το λιμπρέτο βασίστηκε στην κωμωδία του Pierre Beaumarchais Ο κουρέας της Σεβίλλης (1775), η οποία ήταν αρχικά μια Opéra Comique, ή ένα μείγμα πρόζας με μουσική. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1816, στο Teatro Argentina, της Ρώμης. Ήταν μία από τις πρώτες ιταλικές όπερες που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική και έκανε πρεμιέρα στο πάρκο Theater της Νέας Υόρκης στις 29 Νοεμβρίου 1825. Ο Κουρέας του Ροσίνι έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της μουσικής κωμωδίας, και έχει περιγραφεί ως η «Όπερα Buffa» από όλες τις Όπερες Buffa, ακόμη και μετά από διακόσια χρόνια, η δημοτικότητά της στην σύγχρονη σκηνή όπερας, επικυρώνει το μεγαλείο της.

Ο «Κουρέας» του Ροσίνι έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της μουσικής κωμωδίας, και έχει περιγραφεί ως η «Όπερα Buffa» από όλες τις Όπερες Buffa, ακόμη και μετά από διακόσια χρόνια, η δημοτικότητά της στην σύγχρονη σκηνή όπερας, επικυρώνει το μεγαλείο της.

Η ιστορία: Ο κόμης  Almaviva, ερωτεύεται μια νεαρή ορφανή, τη  Rosine, και θα κάνει τα πάντα για να την κερδίσει από τον Bartolo, παλιό καθηγητή του, που ήθελε από πάντα να την παντρευτεί. Ενώ μεταμφιεσμένος, προσπαθεί να υλοποιήσει το σχέδιό του, πέφτει πάνω στον πρώην υπηρέτη του τον Figaro, ο οποίος θα τον βοηθήσει στα σχέδιά του.


Το Λυρικό Θέατρο στη Λάρισα

Το 2000, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων πραγματοποίησε για πρώτη φορά στη Λάρισα, μια ολοκληρωμένη παράσταση οπερέτας, παρουσιάζοντας την «Τιμή των Σουφλερί» του J. Offenbach. Το Λυρικό Θέατρο είχε κερδίσει το φιλοθεάμον κοινό της πόλης και άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στο ρεπερτόριο της Συμφωνικής Ορχήστρας.
Η επιτυχία αυτού του πρώτου εγχειρήματος, αποτέλεσε εφαλτήριο για άλλες τρεις τολμηρές για τα δεδομένα της πόλης παραγωγές, που γνώρισαν όλες μεγάλη επιτυχία, καθώς η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε πρωτοφανής. Χιλιάδες Λαρισαίοι έσπευσαν να απολαύσουν τις διάσημες όπερες «Il Trovatore» (2007) και «La Traviata» (2008) του Verdi και την οπερέτα «Βαφτιστικός» (2008) του Σακελλαρίδη, «Carmen» (2009), «ο Μαγικός Αυλός» (2009) και “Μιούζικαλ της Πεντάρας” (2010).
Όλες οι προαναφερθείσες παραγωγές έγιναν με την δραστηριοποίηση και τη συνεργασία αξιόλογων συνόλων και οργανισμών της πόλης, όπως ο Σύλλογος Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Λαρισαίων, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων, Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Χορωδία Όπερας ΔΩΛ, Θεσσαλικό Μπαλέτο, Μουσικός Σύλλογος Λάρισας, αλλά και με την αξιοποίηση ενός καλλιτεχνικού δυναμικού συμπολιτών μας με διεθνή εμπειρία, όπως μαέστροι, μουσικοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι κλπ. Για τις ανάγκες της υψηλής ποιότητας των παραστάσεων, κλήθηκαν και συνεργάστηκαν με θέρμη και ενθουσιασμό σε όλες τις παραγωγές, έλληνες μονωδοί διεθνούς φήμης, προσδίδοντας κύρος και φήμη στις προσπάθειες εντός της πόλης αλλά και στο πανελλήνιο.
Η Λάρισα, έχοντας πλέον κερδίσει το τολμηρό στοίχημα, κέρδισε ταυτόχρονα έναν έμπειρο πυρήνα καλλιτεχνών που σχεδιάζει και προγραμματίζει φιλόδοξες παραγωγές λυρικού θεάτρου υψηλών ποιοτικά απαιτήσεων. Με τις δημοφιλείς όπερες «Μαγικός Αυλός» και «Carmen» ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, οι συνεργαζόμενοι φορείς πολλαπλασιάζονται και η απήχηση στο κοινό της πόλης διευρύνεται.

Συνεργαζόμενοι φορείς

Σ.Μου.Θ.
Το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου [Σ.Μου.Θ.] είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που δημιουργήθηκε το 2001, από νέους, επαγγελματίες καλλιτέχνες του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού και των Media, στα πλαίσια των δράσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λαρισαίων και απέκτησε τη νομική της μορφή το 2004. Σκοπός του Σ.Μου.Θ. είναι να προσφέρει στους νέους, μια μόνιμη εστία προπαίδευσης, εξάσκησης, εκπαίδευσης, δημιουργίας, έρευνας και επαγγελτικής κατάρτισης, στις τέχνες που συνθέτουν το Μουσικό Θέατρο, και μέσα από τη διαδικασία αυτή, να επανεφεύρει την καλλιτεχνική έκφραση.

Το Σ.Μου.Θ. φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του και έχει πραγματοποιήσει πληθώρα μουσικοθεατρικών παραστάσεων όπως: “To Μιούζικαλ της Πεντάρας”, «CARMEN», «Μαγικός Αυλός» «Ρωμαίος & Ιουλιέτα», «Όνειρο Θερινής Νυκτός», «Η Ρακωδία των Σκουπιδιών», «Μεταξύ Φύλων» και πολλές άλλες μικρότερες παραγωγές, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα και μουσικές συναυλίες, διοργανώνει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λάρισα, είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Roots& Routes International» και μέλος του “Anna Lindh Foundation”.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η επίσημη ίδρυση του Δ.Ω.Λ. εντοπίζεται στις 17 Νοεμβρίου του 1930, όταν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με την οποία συστήνεται Ν.Π.Δ.Δ.. Όλα ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία της Ιουλίας Σάπκα.
Από το 1966 και μετά, διευθυντές του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ήταν κατά χρονολογική σειρά οι: Γεώργιος Μίγκος, Φεβρωνία Λουίζου, Iωάννης Τσανακάς, Αντώνιος Σακελλάριος και ο σημερινός Απόστολος Αλεξίου.
Πρέπει να αναφερθεί ότι από το 1947 που ξαναλειτούργησε το Δ.Ω.Λ., είχε αξιοθαύμαστη εκπαιδευτική αλλά και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι στην ανοδική πορεία του Δ.Ω.Λ., συντέλεσαν ουσιαστικά οι εκάστοτε δάσκαλοι και καθηγητές καθώς και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του. 
Ανταποκρινόμενη, λοιπόν, και η σημερινή Δημοτική Αρχή στις απαιτήσεις της πόλης για μουσική παιδεία, έδωσε έμφαση στην εκπαιδευτική του πορεία και λειτούργησε τάξεις για όργανα, που πριν δεν είχε.

Σήμερα το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στεγάζεται σε ένα σύγχρονο διδακτήριο, με 750 μαθητές και 70 καθηγητές μουσικής περίπου, 5 μαέστρους και 10 υπαλλήλους, συνεχίζει να αποτελεί ένα κύτταρο μάθησης και πολιτισμού, που αντιστέκεται σθεναρά σε ό,τι μπορεί να κυοφορεί στοιχεία αισθητικής αλλοίωσης σε μια εποχή που το «κλασικό» φαντάζει και ξεπερασμένο.

Σύλλογος Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Λαρισαίων
Ο Σύλλογος Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Λαρισαίων, ιδρύθηκε το 2007, με σκοπό να συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιφέρειας, και να φέρει τους νέους και το ευρύτερο κοινό της πόλης, πιο κοντά στην συμφωνική μουσική, στηρίζοντας ηθικά και οικονομικά την Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης.
Μέσα από πολυάριθμες εκδηλώσεις όπως, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, έργα συμφωνικού ρεπερτορίου, ορατόρια σε συνεργασία με χορωδίες, κονσέρτα με νέους αλλά και διακεκριμένους σολίστες της χώρας, συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και πρωτοποριακά εγχειρήματα για τα δεδομένα της πόλης, όπως όπερες και οπερέτες, ο Σύλλογος έχει καταφέρει να εισάγει δυναμικά στην συνείδηση των Λαρισαίων, την συμφωνική μουσική ως μέσο ποιοτικής ψυχαγωγίας και έχει συμβάλει στην δημιουργική αξιοποίηση του ντόπιου μουσικού δυναμικού.

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων
Η ΣΟΝΔΛ ιδρύθηκε το 2000 σε ημιεπαγγελματική βάση και πολύ γρήγορα στελεχώθηκε από επαγγελματίες μουσικούς της Λάρισας και της ευρύτερης Θεσσαλίας. Σκοπός της ίδρυσής της είναι η διάδοση της συμφωνικής μουσικής και η προσφορά ποιοτικού επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους μουσικούς των ωδείων της πόλης. Έχει συνεργαστεί με πλήθος καταξιωμένων σολίστ της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως, Α. Μιράτ, Α. Γαρουφαλής, Δ. Τουφεξής, Γ. Γεωργιάδης, Σ. Παπάνας και πολλούς άλλους. Το 2004, εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα πλαίσια των Κυριακάτικων Πρωινών. Από την ίδρυσή της έως σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής της είναι ο Χρήστος Κτιστάκης.

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ιδρύθηκε το 1931. Επί 35 χρόνια τη χορωδία διηύθυνε ο μαέστρος Θανάσης Βαλακώστας . Την άνοιξη του 1988 τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο Δημήτρης Καρβούνης. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2006 την διεύθυνση ανέλαβε ο Χρήστος Κτιστάκης.
Η χορωδία έδωσε πάνω από 250 συναυλίες και συμμετείχε σε Φεστιβάλ και Συναντήσεις χορωδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας μεγάλο ρεπερτόριο ελληνικής και ξένης μουσικής, που ξεπερνάει τα 250 έργα.
Βραβεύτηκε σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Χορωδιών το 1959, 1963, 1973, 1977, 1978, 1981 και 1985 με Α', Β' και Γ' βραβεία. Στις 18 Μαρτίου του 2007 με τη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Λαρισαίων και με τη συμμετοχή πέντε διεθνούς φήμης σολίστ ανέβασε σε συναυλιακή μορφή και για πρώτη φορά στη πόλη της Λάρισας τη περίφημη όπερα “Ιλ Τροβατόρε” του Τζ. Βέρντι.
Το Φεβρουάριο του 2008 τμήμα της χορωδίας συμμετείχε στη όπερα “Traviata” του Τζ. Βέρντι με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων και τη χορωδία όπερας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Την 25η Ιανουαρίου 2009 υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Χρήστου Κτιστάκη και με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώς Παπαθανασίου διοργάνωσε βραδιά όπερας. Ακούστηκαν αποσπάσματα απο όπερες των Verdi, Rossini, Mozart, Bizet και Bellini.
Τον Ιούνιο του 2009 συμμετείχε σε Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ στη Ρώμη της Ιταλίας στη περιοχή 'Casteli Romani'. Από το 1985 διοργανώνει κάθε χρόνο το Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας.


πηγή: Art and City: Ο Κουρέας της Σεβίλλης στη Λάρισα... http://artandcity.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html#ixzz1uD7KHsZq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου