Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

4η Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ηρακλείου Αττικής



Tο θεατρικό έργο "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" (1970) του νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο ήταν αυτό που συζητήθηκε στη 4η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.  Διαχρονικό και καθόλα επίκαιρο, το έργο είναι μία απολαυστικότατη κωμωδία, μία καυστικότατη σάτιρα.
 Ενσωματώνοντας παλιές, παραδοσιακές πρακτικές  και στοιχεία που δανείζεται, μεταξύ άλλων, από το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το θέατρο του Μεσαίωνα και ιδιαίτερα από την Commedia Dell Arte, ο Ντάριο Φο δημιουργεί ένα θέατρο καθαρά πολιτικό.  
Η πολιτική διάσταση του έργου είναι έκδηλη σε όλη την εξέλιξη της δράσης. Ενταγμένο σε ένα σαφώς συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Ιταλία το 1969, το έργο αποσκοπεί να βγάλει στο φως τη σκευωρία και τις απάτες της κρατικής εξουσίας και δεν χαρίζεται σε κανέναν.  
Το γέλιο, κύριο και απαραίτητο συστατικό του θεατρικού λόγου του Φο, λειτουργεί ως μέσο, αποτελεί το φορέα του μηνύματος. 
Στη συνάντηση εξετάστηκαν η οργάνωση και η δομή του έργου, το ιστορικοπολιτικό του πλαίσιο, οι τεχνικές και ο μηχανισμός του γέλιου με τις διάφορες μορφές του, καθώς και η λειτουργία, ο ρόλος και ο σκοπός του γέλιου, του γκροτέσκο και της φαρσοκωμωδίας στο θέατρο του Ντάριο Φο.  
Επιπλέον, αναλύθηκαν τα πρόσωπα του έργου με κεντρικό χαρακτήρα αυτόν του Τρελού και τα κύρια θέματα του έργου όπως το κωμικό στοιχείο στο έργο σε όλες του τις εκφάνσεις, η μεταμφίεση και ο δραματουργικός της ρόλος, ο ρυθμός του έργου καθώς και το θέμα της σάτιρας και της κριτικής κοινωνικών θεσμών και των εκπροσώπων τους. 
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, κ. Δημήτρης Πολίτης, ο οποίος παρουσιάζει μαζί με τον κ. Γιώργο Γλωσσιώτη την εκπομπή “Βιβλιοθήκες στα FM” στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής (94fm) κάθε Κυριακή 10π.μ-12μ.μ.  
Σημειώνεται ότι τα μέλη της Λέσχης θα παρακολουθήσουν στις 8 Μαρτίου τη θεατρική παράσταση “Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” στο θέατρο “Αλέκος Αλεξανδράκης” από το θίασο του Σπύρου Παπαδόπουλου σε σκηνοθεσία του ιδίου. 
Τέλος, η επόμενη συνάντηση της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου  και το βιβλίο που επιλέχθηκε είναι " Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης" του Luis Sepúlveda.

Νέο μουσείο για τη ναυμαχία του Ναυαρίνου στην Πύλο



Στην αίθουσα του μεγάλου Θόλου στο Νιόκαστρο της Πύλου, εμβαδού περίπου 300 τ.μ. θα κατασκευαστεί το Κέντρο Εικονικής Αναπαράστασης με θέμα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Το Κέντρο Εικονικής Αναπαράστασης αφορά την αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος που έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 1827, καθώς και την παροχή ιστορικών πληροφοριών μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
Η αίθουσα είναι απολύτως λειτουργική και έτοιμη για την εγκατάσταση του συστήματος ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ήδη υπογράφτηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου η απόφαση για την χρηματοδότηση του έργου που θα φτάσει τα 270.000,00 €.
Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει αναπαράσταση της ναυμαχίας με τη χρήση τρισδιάστατων γραφικών και κινούμενης εικόνας, γενικότερες πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης, για τους πρωταγωνιστές της ναυμαχίας και από τις δύο πλευρές (Τουρκοαιγυπτιακός στόλος και στόλοι Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων) ή ακόμα και αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο, στις οποίες θα παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα από την οπτική γωνία συγκεκριμένων προσώπων.
Επιπλέον η εγκατάσταση θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει τη διάδραση με τους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέξουν το θέμα σχετικά με το οποίο επιθυμούν να πάρουν πληροφορίες, το είδος και τη μορφή των πληροφοριών (εικόνες, κείμενα, βίντεο κ.λπ.).

Καρναβάλι και Κούλουμα...












Κούλουμα 2012 στην Ελλάδα...


















Υπαίθριες γιορτές σε Ηράκλειο και Κηφισιά



Τα πατροπαράδοτα Κούλουμα ετοιμάζονται να γιορτάσουν και φέτος οι δήμοι Ηρακλείου Αττικής και Κηφισιάς με μεγάλες ανοιχτές εκδηλώσεις συνοδεία μουσικής και σαρακοστιανών εδεσμάτων, καιρού επιτρέποντος, την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου. 
• Ηράκλειο Αττικής
Η καθιερωμένη εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου θα γίνει και φέτος στον Πράσινο Λόφο (Ευτυχίας και Κολοκοτρώνη) με ώρα έναρξης στις 11.00 π.μ. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδια για τα παιδιά, μπαλονοκατασκευές, τσουλήθρες, Παραδοσιακές εκδηλώσεις, Το χορευτικό συγκρότημα "Ειρήνη" Το Γαϊτανάκι και βέβαια παραδοσιακούς μεζέδες και εδέσματα καθώς και πολύ κρασί. 
Ο Δήμος Ηρακλείου προσκαλεί τους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες σε μια μεγάλη γιορτή, σαν μια μεγάλη παρέα: “Αποχαιρετάμε την Αποκριά, γλεντάμε όλοι μαζί, ξεχνάμε για λίγο τις δυσκολίες!”.  
Αξίζει να αναφερθεί πως το κόστος της εκδήλωσης καλύπτεται αποκλειστικά από χορηγίες.

• Κηφισιά
Ο Δήμος Κηφισιάς προσκαλεί τον κόσμο την Καθαρά Δευτέρα και ώρα 11:00 έως 14:00 στην καθιερωμένη εκδήλωση "ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2012" στο πάρκο της πλατείας "Ηρώων Πολυτεχνείου" στη Νέα Κηφισιά.  
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ζωντανή μουσική από το συγκρότημα "ΠΑΥΣΙΛΙΠΟΝ" και παραδοσιακούς χορούς από το επίλεκτο χορευτικό τμήμα του Ν.Π.Δ.Δ. "Δημήτριος Βικέλας" του Δήμου Κηφισιάς καθώς και από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας . 
Στην εκδήλωση θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα. 
“Βασικός στόχος του Δήμου Κηφισιάς στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας είναι η ανάδειξη και η προσφορά ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στο σύνολο των πολιτών της Πόλης, γιατί ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων αλλά όλων” αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου. 

• Αναβολή στη Μεταμόρφωση 
Ο Δήμος Μεταμόρφωσης ανακοίνωσε πως βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να  ματαιώσει την προγραμματισμένη γιορτή για τα Κούλουμα “λόγω του άστατου και βροχερού καιρού που προβλέπει η ΕΜΥ για την Καθαρά Δευτέρα” όπως σημειώνεται.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής γιορτάζει τα “Κούλουμα 2012”



Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καλεί όλους τους δημότες και κατοίκους της πόλης στην καθιερωμένη εκδήλωση «ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2012» ,που διοργανώνει ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου (ΠΑΟΔΑΠ).  
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο Αγίας Παρασκευής (τέρμα Αιγαίου Πελάγους και Γραβιάς),την Καθαρά Δευτέρα  27 Φεβρουαρίου από τις 11 το πρωί.
“Ελάτε να γιορτάσουμε όλοι μαζί -μικροί και μεγάλοι- τα Κούλουμα, με Παραδοσιακά Σαρακοστιανά Εδέσματα, Ζωντανή Μουσική και Πέταγμα Χαρταετού!” είναι το κάλεσμα του Δήμου προς τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής.


Αναβίωσαν παλιά έθιμα στο Αιγάλεω




Εκδήλωση με περιεχόμενο την αναβίωση αποκριάτικων εθίμων & Μουσικοχορευτικά δρώμενα με  τους Εθνικοτοπικούς Συλλόγους του Αιγάλεω πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου  στο κλειστό  Γυμναστήριο «ΣΤΑΥΡΟΣ  ΒΕΝΕΤΗΣ». Οι Μπαμπόγεροι με τις κουδούνες από το Σύλλογο Φλαμπουριωτών,  Γαϊτανάκι  σε δυο παραλλαγές από τον Πολιτιστικό σύλλογο  «Άνω  Λιούμη» και τον Σύλλογο Μικρασιατών.

Ο δικαστής Καντής από τον Σύλλογο Κρητών και παραδοσιακοί χοροί  από την Ένωση  Ποντίων, τον σύλλογο Ποντίων «Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ» και τον σύλλογο  «ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»  
Στο  Πολιτιστικό Κέντρο «Γ.ΡΙΤΣΟΣ» την ίδια ημέρα  το απόγευμα  πραγματοποιήθηκε αποκριάτικη γιορτή για μικρούς καρναβαλιστές με μεγάλη συμμετοχή παιδιών.
Παιχνίδι   με την συμμετοχή των παιδιών με θέμα την αποκριάτικη μάσκα  και στη συνέχεια κατασκευή μασκών από τα ίδια τα παιδιά στο εργαστήρι που είχε στηθεί στο χώρο του φουαγιέ με την συνεργασία  του Πνευματικού –Καλλιτεχνικού Συλλόγου.
Face painting για τις μικρές δεσποινίδες που μεταμορφώνονταν σε γάτες, τίγρεις  κ.α. σε μια στιγμή,  μπαλονοκατασκευές για τα μικρότερα παιδιά  εντυπωσίασαν και ενθουσίασαν  τους μικρούς μας φίλους.  Το Χορευτικό του  Πολιτιστικού Συλλόγου  «Άνω Λιούμη» ξεκίνησε με Hip Hop και έδωσε το έναυσμα για τρελό αποκριάτικο χορό.
Ο  Δήμαρχος της πόλης, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.Α, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολλοί γονείς μοιράστηκαν τη  χαρά των παιδιών που διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Η Ηλιούπολη γιορτάζει τις Απόκριες και τα Κούλουμα



Ο «Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης – Γρ. Γρηγορίου» οργανώνει, για το τριήμερο 24 έως 27/02/12, εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους του Δήμου, για να γιορτάσουν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, με κέφι και ανέμελη διάθεση,  τις Απόκριες και τα Κούλουμα στην πόλη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/02 - 10.00-12.30 :Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο (Ύδρας 2 )

Σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, οργανώνουμε αποκριάτικη γιορτή, με μουσική, χορό, ζεστό ποπ-κορν και πολλές δημιουργικές δραστηριότητες, αφιερωμένη στους μαθητές με ειδικές δεξιότητες.
Έμπειροι  animateurs ψυχαγωγούν  τα  παιδιά, με μπαλονοκατασκευές, face painting, body tattoo και εικαστικά εργαστήρια, στα οποία κατασκευάζουν μάσκες και μελωδικές μαράκες.
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/02 - 11.00-14.00: Α’ Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης (Εθνάρχου Μακαρίου & Βουλιαγμένης)
Το Κλειστό Γυμναστήριο «μεταμφιέζεται» και περιμένει τα παιδιά &  τους έφηβους της πόλης μας σε μία γιορτή με animateurs, μουσική, χορό, παιχνίδια δράσης και πολλές εκπλήξεις…
Φουσκωτοί ταύροι , τσουλήθρες & τραμπολίνο
Πίστα αναρρίχησης & γήπεδο ποδοσφαίρου
Z Balls, Bungee run, διαγωνισμοί τοξοβολίας & μονομαχίας
Ποπ-κορν, μαλλί της γριάς
& ζεστό κρασί για τους μεγάλους της παρέας!
27/02 ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ-  11.00-15.00: Χαλικάκι
Καλούμε τις οικογένειες της Ηλιούπολης για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Κούλουμα,  στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Χαλικάκι Αγίας Μαρίνας.
Φουσκωτά παιχνίδια, κλόουν, αρλεκίνοι και πιερότοι καλωσορίζουν τα παιδιά  και τα παρασύρουν σε ένα μαραθώνιο διασκέδασης, με τύμπανα, κρουστά & μαράκες, παραδοσιακά γαϊτανάκια, το χορό των μασκών, το πέταγμα των χαρταετών, με εικαστικά εργαστήρια και πολλές, πολλές άλλες εκπλήξεις…
Στις 12:00, ανεβαίνει στη σκηνή το μουσικό συγκρότημα του Θοδωρή Γεωργόπουλου και το κέφι κορυφώνεται με μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.
Το χορό θ’ ανοίξει ο Σύλλογος Κρητών, με τη χορευτική ομάδα του. (Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Α’ Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης).
12.00: Προφήτης Ηλίας
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών διοργανώνει  παραδοσιακό γλέντι, με άφθονο κρασί, σαρακοστιανά εδέσματα και τα χορευτικά του τμήματα, με τη συνοδεία της ορχήστρας «Οι Λαλητάδες» 
(Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Αναψυκτήριο του Άλσους «Δ.Κιντης»).
10:00 - Α’  ΚΑΠΗ (Ιάσονος και Καραμανλή 12, Κάτω Ηλιούπολη)
Σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. «Κ.Α.Φ.Α.Δ.ΗΛ - Παύλος Πεντάρης», προσκαλούμε όλους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, για να απολαύσουμε ζεστή λαγάνα & φασολάδα, και  να διασκεδάσουμε με  λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από την ορχήστρα «Συγχορδία».
Την Καθαρή Δευτέρα, ο Δήμος Ηλιούπολης θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα και κρασί, σε όλους τους χώρους εκδηλώσεων (Χαλικάκι, Προφήτης Ηλίας, Α’ ΚΑΠΗ). 

‘Εκθεση Πυρογραφίας και Κοσμήματος



Το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης φιλοξενεί στο χώρο του , από 24 έως 26 Φεβρουαρίου, στο ισόγειο , τις εκθέσεις Πυρογραφίας του κ. Περικλή Χονδρού και Κοσμήματος της κ. Αθηνάς Παρασκελίδου.
Ένα πρωτότυπο πάντρεμα τεχνών από Ξανθιώτες Δημιουργούς.
Ώρες Λειτουργίας την Παρασκευή (24/2/2012) από ώρα 10:00- 14:00 και 16:00 – 22:00 και το Σάββατο – Κυριακή ( 25-26/2/2012) από ώρα 10:00 – 22:00.
Είσοδος ελεύθερη.


"ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ 2012" - ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ, ΛΑΡΙΣΑ



Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης διοργανώνει την Κυριακή 26-2-2012 τη "Γιορτή της Φωτιάς":

Το ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 11:30 π.μ. στην Πλατεία της Φιλιππούπολης οι μικροί καρναβαλιστές θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στο Αποκριάτικο Πάρτυ που ετοιμάζει ο σύλλογος με ξέφρενη αποκριάτικη μουσική, παραδοσιακό γαϊτανάκι και πολύ χορό.

Το ΑΠΟΓΕΥΜΑ στις 6:00 μ.μ. θα γίνει η αναβίωση του εθίμου "Γιορτή της Φωτιάς"… ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνεται μέσα στους αιώνες… ο εξαγνισμός της φύσης με το κάψιμο του Καρνάβαλου και ακολουθεί Αποκριάτικο Γλέντι - κρασί - λουκάνικο - σουβλάκι ως αργά το βράδυ…


Grand Cafe Kandinsky στο Άργος


Καρναβάλι στην Πρέβεζα.....



Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την προβολή της Πρέβεζας και της στήριξης πολιτιστικών δράσεων,  συνδράμει και στηρίζει και φέτος τις καρνιβαλικές εκδηλώσεις.


Σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 20:00   
Καρναβάλι Γυναικών Πρέβεζας. 
Πρόκειται για το πρώτο καρναβάλι γυναικών σε όλη την Ελλάδα, η ιστορία του οποίου ξεκινάει από  τις αρχές της δεκαετίας του 60. Το καρναβάλι αυτό διευρυμένο με μεγάλη συμμετοχή αλλά καθαρά γυναικείο αποτελεί πια θεσμό τις μέρες μας και είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. 
Στο Καρναβάλι Γυναικών Πρέβεζας συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 20 πληρώματα και σύνολο 1.000 καρναβαλίστριες.  
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 20:00 από τη Λεωφόρο Ειρήνης και θα τερματίσει στην πλατεία Ανδρούτσου όπου οι Πρεβεζάνες φέτος έχουν οργανώσει ένα ξεχωριστό αποκριάτικο ξεφάντωμα. 


Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 21:00   Μεγάλη ποδαράτη -χωρίς άρματα- παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας. 
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 21:00 από τη Λεωφόρο Ειρήνης.

Ανέργους για γεωργικές εργασίες ζητά ο Δήμος Ευρώτα στη Λακωνία



Ο Δήμος Ευρώτα μπροστά στην πρωτοφανή κοινωνικό - οικονομική κρίση, επεξεργάζεται πλαίσιο συνεργασίας για την αξιοποίηση Ελλήνων ανέργων στις γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες.

Από το Δελτίο Τύπου, διαβάζουμε : 

Θέλοντας να δώσουμε ευκαιρίες σε ανέργους που βρίσκουν τις αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες ενδιαφέρουσα ασχολία, επιχειρούμε να διαμορφώσουμε βάση δεδομένων, για την αξιοποίηση τους σε:

Συλλογή Ελαιοκάρπου

Συλλογή Εσπεριδοειδών

Συλλογή Κηπευτικών

Εργασίες σε μεταποιητικές μονάδες κ.λ.π.

Καλούμε ενδιαφερόμενους Ανέργους Έλληνες Πολίτες να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή αφήνοντας τα στοιχεία τους στο mail της ιστοσελίδας του Δήμου Ευρώτα- press@eurota.gr, ή στο τηλέφωνο 27350 23192      (Γραμματεία Δημάρχου) ή στο Fax             27350 24032      , ενώ για όσους ανέργους είναι έγγαμοι και γονείς και οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διαμονή τους ή και με τα τροφεία τους, ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο στήριξης αυτών με παραχώρηση για τους εργαζόμενους δωματίων στα όρια του Δήμου Ευρώτα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την κα. Μπέμπη Σταυρούλα στο τηλ.            27350 23192      .