Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

4η Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ηρακλείου Αττικής



Tο θεατρικό έργο "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" (1970) του νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο ήταν αυτό που συζητήθηκε στη 4η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.  Διαχρονικό και καθόλα επίκαιρο, το έργο είναι μία απολαυστικότατη κωμωδία, μία καυστικότατη σάτιρα.
 Ενσωματώνοντας παλιές, παραδοσιακές πρακτικές  και στοιχεία που δανείζεται, μεταξύ άλλων, από το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το θέατρο του Μεσαίωνα και ιδιαίτερα από την Commedia Dell Arte, ο Ντάριο Φο δημιουργεί ένα θέατρο καθαρά πολιτικό.  
Η πολιτική διάσταση του έργου είναι έκδηλη σε όλη την εξέλιξη της δράσης. Ενταγμένο σε ένα σαφώς συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Ιταλία το 1969, το έργο αποσκοπεί να βγάλει στο φως τη σκευωρία και τις απάτες της κρατικής εξουσίας και δεν χαρίζεται σε κανέναν.  
Το γέλιο, κύριο και απαραίτητο συστατικό του θεατρικού λόγου του Φο, λειτουργεί ως μέσο, αποτελεί το φορέα του μηνύματος. 
Στη συνάντηση εξετάστηκαν η οργάνωση και η δομή του έργου, το ιστορικοπολιτικό του πλαίσιο, οι τεχνικές και ο μηχανισμός του γέλιου με τις διάφορες μορφές του, καθώς και η λειτουργία, ο ρόλος και ο σκοπός του γέλιου, του γκροτέσκο και της φαρσοκωμωδίας στο θέατρο του Ντάριο Φο.  
Επιπλέον, αναλύθηκαν τα πρόσωπα του έργου με κεντρικό χαρακτήρα αυτόν του Τρελού και τα κύρια θέματα του έργου όπως το κωμικό στοιχείο στο έργο σε όλες του τις εκφάνσεις, η μεταμφίεση και ο δραματουργικός της ρόλος, ο ρυθμός του έργου καθώς και το θέμα της σάτιρας και της κριτικής κοινωνικών θεσμών και των εκπροσώπων τους. 
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, κ. Δημήτρης Πολίτης, ο οποίος παρουσιάζει μαζί με τον κ. Γιώργο Γλωσσιώτη την εκπομπή “Βιβλιοθήκες στα FM” στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής (94fm) κάθε Κυριακή 10π.μ-12μ.μ.  
Σημειώνεται ότι τα μέλη της Λέσχης θα παρακολουθήσουν στις 8 Μαρτίου τη θεατρική παράσταση “Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού” στο θέατρο “Αλέκος Αλεξανδράκης” από το θίασο του Σπύρου Παπαδόπουλου σε σκηνοθεσία του ιδίου. 
Τέλος, η επόμενη συνάντηση της Λέσχης θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου  και το βιβλίο που επιλέχθηκε είναι " Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης" του Luis Sepúlveda.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου