Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πλούσιες εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Φανοί Κοζάνης 
Τελευταία ευκαιρία αποτελεί αυτό το διήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν -έστω και για λίγο- από την «γκρίζα» καθημερινότητα, συμμετέχοντας στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, που κορυφώνονται σε αρκετούς δήμους της Βόρειας Ελλάδας.

Στην Κομοτηνή, την Καθαρά Δευτέρα, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ο δήμος προγραμματίζει το πέταγμα του χαρταετού στο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από δωρεάν φασολάδα, λαγάνα, χαλβά και άλλα εδέσματα.

Στην Καβάλα, την Καθαρά Δευτέρα, πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή στο πάρκο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Όλοι είναι προσκεκλημένοι να υποδεχτούν την πρώτη μέρα της Σαρακοστής και να απολαύσουν νηστίσιμα εδέσματα, κρασί, χορούς και τραγούδια. 

Στη Χαλκιδική, καρναβαλικές εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν αποκριάτικες παρελάσεις και πέταγμα χαρταετών, θα πραγματοποιηθούν στον Πολύγυρο, στο Στρατώνι και στα Σήμαντρα.

Στην Κοζάνη, θα «ζωντανέψει» το έθιμο του Φανού, το οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί. Ακολουθούν φωτιές και σε άλλα 13 σημεία. 

Στην Καστοριά, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες», και γύρω τους στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου